Rolul testelor de screening în depistarea precoce a cancerului

  • Publicat:
  • Actualizat:
Rolul testelor de screening în depistarea precoce a cancerului

Cei mai mulți dintre români ajung să fie diagnosticați cu cancer în stadii avansate, când opțiunile terapeutice sunt limitate, iar și mai mulți subestimează impactul pe care îl poate avea un astfel de diagnostic pe plan fizic și emoțional. Astfel, simptome precum greața și vărsăturile, cefaleea sau sângerările, care pot indica un cancer, sunt deseori ignorate. În plus, nici testele de screening pentru diferite tipuri de cancer, cum ar fi testul Babeș Papanicolau sau colonoscopia, sunt adeseori neglijate, chiar de persoanele cu factori de risc importanți.

Cancerul reprezintă în prezent a doua cauză de mortalitate, după bolile cardiovasculare, în România. În acest context, informarea permanentă a populației în privința metodelor de screening pentru diverse forme de cancer devine prioritară. Depistat în faze incipiente, cancerul este mai ușor de tratat și are șanse mult mai mari de vindecare. În acest sens, screeningul are un rol foarte important, fiind, poate, cea mai utilă armă de luptă împotriva cancerului.

Pentru cancerul pulmonar, de pildă, screeningul implică investigația CT cu doze mici de iradiere (low-dose CT), care folosește doze de radiații mult mai mici comparativ cu radiografia pulmonară standard și furnizează imagini detaliate ale plămânilor. Acest lucru permite depistarea timpurie a bolii și, implicit, reduce semnificativ riscul de deces prin acest tip de cancer, mult mai frecvent întâlnit în rândul bărbaților. Investigația este utilă în special persoanelor cu factori de risc – fumători, lucrători în medii cu potențial toxic, locuitori din zonele cu poluare atmosferică, persoane cu risc familial de cancer.

Testul Babeș Papanicolau este o metodă de screening pentru cancerul de col uterin, ce poate fi efectuată în orice cabinet de obstetrică-ginecologie. Investigația constă în prelevarea unei mostre de secreție de la nivelul colului uterin și este recomandată tuturor femeilor, deoarece poate identifica cu mare precizie modificările potențial precanceroase sau canceroase ale cervixului.

De asemenea, ecografia și mamografia sunt instrumente de screening esențiale în ceea ce privește cancerul de sân. Dacă este necesar, se poate efectua și o mamografie digitală 3D cu tomosinteză, investigație care furnizează informații net superioare față de o mamografie convențională. Acest test de screening pentru cancerul de sân este recomandat tuturor femeilor cu vârsta peste 40 de ani.

Persoanelor cu vârsta peste 50 de ani și chiar mai devreme, în cazul celor care prezintă istoric familial, li se recomandă colonoscopia ca test de screening pentru cancerul de colon. Numită și endoscopie digestivă inferioară, procedura oferă medicului posibilitatea de a vizualiza și examina intestinul subțire, colonul și rectul, dar și de a preleva țesut pentru biopsie din eventualele leziuni observate.

Dacă apar suspiciuni în urma testelor de screening, medicul poate recomanda investigații suplimentare, care să precizeze diagnosticul. Dacă boala este depistată din timp, pacientul poate beneficia de un tratament prompt, personalizat, cu rezultate excelente pe termen lung și cu creșterea speranței de viață a acestuia.

4 februarie este Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, un eveniment menit să atragă atenția lumii întregi că managementul optim al cancerului nu poate și nu trebuie să sufere întârzieri. Cu toții avem dreptul de a fi informați corect despre cancer și de a avea acces la servicii de calitate pentru prevenție, diagnostic și tratament.

SANADOR este mereu alături de pacienții oncologici, oferindu-le acces la servicii integrate de screening, diagnostic și tratament. Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexității serviciilor medicale, asigură pacienților cu neoplazii o gamă complexă și completă de servicii integrate de diagnostic, tratament și urmărire post-terapeutică.

La Centrul Oncologic SANADOR, bolnavii cu cancer au acces la o gamă complexă de servicii medicale moderne, atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare de zi sau continuă. Diagnosticul, tratamentul și monitorizarea post-terapeutică a cancerului necesită o abordare integrată a serviciilor medicale din următoarele specialități: oncologie medicală, radioterapie (radioterapie externă, stereotaxie, brahiterapie), medicină nucleară (PET-CT, SPECT-CT, terapie izotopică), chirurgie oncologică (Centrul Oncologic SANADOR este integrat Spitalului Clinic SANADOR).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân