Semnul unei tiroide bolnave care se observă pe pleoape. Ce alte boli grave mai poți depista în funcție de aspectul ochilor

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, dar află că ei pot transmite și starea generală de sănătate. Iată șase boli care pot fi depistate dacă te uiți în oglindă la pleoape.
  • Publicat:
Semnul unei tiroide bolnave care se observă pe pleoape. Ce alte boli grave mai poți depista în funcție de aspectul ochilor
Foto: profimedia

Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, dar află că ei pot transmite și starea generală de sănătate. Majoritatea problemelor cu care te confrunți în zona pleoapelor nu sunt atât de grave, dar dacă observi ceva diferit la aspectul lor, poate fi un semn timpuriu al unei afecțiuni grave. Iată șase boli care pot fi depistate dacă te uiți în oglindă la pleoape.

Miastenia gravis

Miastenia gravis este o afecțiune autoimună rară, pe termen lung, care produce slăbiciune musculară. Primul semn este, de obicei, căderea unui ochi sau altă problemă vizuală, cum ar fi vederea dublă. De multe ori, simptomele se vor agrava și pot include dificultăți la înghițire, slăbiciune în brațe, picioare și gât și o oboseală extremă.

Boala poate, de asemenea, să interfereze cu capacitatea unei persoane de a respira, moment în care devine foarte gravă.

Hipertiroidismul, depistat pe pleoape

Ochii ieșiți în evidență sau bulbucați pot indica o glandă tiroidă hiperactivă, o condiție cunoscută sub numele de hipertiroidism. Conform NHS, această afecțiune apare atunci când glanda tiroidă produce prea multe hormoni tiroidieni.

Prea mulți dintre acești hormoni pot cauza probleme neplăcute și grave. Unul din fiecare trei oameni care au o glandă tiroidă hiperactivă va suferi de o afecțiune cunoscută sub numele de boala Grave. Multe cazuri sunt ușoare și se ameliorează pe măsură ce tiroida hiperactivă este tratată, dar pentru aproximativ unul din fiecare 20 până la 30 de cazuri există un risc de orbire.

Dacă boala Graves este în mod deosebit de gravă, poate cauza pierderea vederii. Alte simptome ale hipertiroidismului includ anxietate, oboseală, mișcări intestinale frecvente, cădere a părului și tremurul mâinilor.

Colesterolul crescut

Dacă aveți umflături albe sau galbene în apropierea pleoapelor, acesta ar putea fi un semn al colesterolului ridicat. Aceste semne sunt numite depozite de xantelasmă, scrie NHS. Un nivel crescut de colesterol se poate acumula în pereții arterelor și poate reduce fluxul sangvin către inimă. Acest lucru crește riscul formării unui cheag în corp și, de asemenea, riscul apariției bolii coronariene.

Colesterolul crescut poate duce, de asemenea, la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Conjunctivită

Dacă observați că pleoapele se lipesc între ele, este posibil să suferiți de o afecțiune cunoscută sub numele de conjunctivită. De obicei, aceasta este declanșată de o infecție sau de alergii. Uneori denumită și „ochi roșu”, această afecțiune poate face și ca ochiul să devină roșu, să simțiți o senzație de nisip în ochi, mâncărime și lăcrimare.

Diabetul, depistat pe pleoape

Dacă observați că pleoapa inferioară începe să atârne, este posibil să aveți diabet. În unele cazuri, pleoapele lăsate poate fi rezultatul deteriorării nervilor asociată diabetului, scrie Mayo Clinic.

Diabetul este o afecțiune care determină creșterea nivelului de zahăr din sânge. Există două tipuri, cu diferența principală că diabetul de tip 1 este o afecțiune genetică, în timp ce diabetul de tip 2 este cauzat de alegeri de stil de viață precum creșterea în greutate.

Dacă nu este gestionată corect, afecțiunea poate duce și la pierderea vederii și amputarea membrelor. Simptomele includ sete intensă, urinare frecventă, oboseală, pierdere în greutate și vedere încețoșată.

Deficit de vitamine

Dacă pleoapa se zbate din când în când fără niciun motiv, corpul încearcă să vă transmită că sistemul nervos nu funcționează corespunzător. De multe ori, acest lucru se va rezolva de la sine, în special dacă este cauzat de stres, oboseală sau cofeină. Dar în unele cazuri, acest lucru poate indica un deficit de magneziu sau de vitamina B12.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân