Alimente ispititoare care pot declanșa migrenele. Poftești la ele, dar te pun la pat

Migrenele sunt groaznice. În timp ce neurologii încă dezbat cauzele exacte ale migrenelor, anumite alimente și băuturi sunt cunoscute că pot declanșa un astfel de episod la mulți oameni.
  • Publicat:
Alimente ispititoare care pot declanșa migrenele. Poftești la ele, dar te pun la pat
Foto: profimedia

Migrenele sunt groaznice. Dacă nu le-ai experimentat până acum, gândește-te la ele ca la o mahmureală. Sunetele din jur sunt mai puternice, mirosurile mai înțepătoare, iar luminile mai strălucitoare. Există și senzații de greață, amețeală și, evident, o durere de cap puternică. În timp ce neurologii încă dezbat cauzele exacte ale migrenelor, anumite alimente și băuturi sunt cunoscute că pot declanșa un astfel de episod la mulți oameni.

Alcoolul poate declanșa migrenele

Toți știm că prea multe pahare de vin la cină sau prea multe cocktail-uri după program pot provoca oricui o durere de cap neplăcută, dar pentru cei cu migrene, chiar și un singur pahar poate declanșa un astfel de episod. De ce? Motivul nu este clar, dar se presupune că anumite componente din diverse băuturi alcoolice acționează ca declanșatori. Alcoolul este cunoscut pentru că provoacă vasodilatație, determinând umflarea vaselor de sânge.

Băuturile alcoolice pot duce și la deshidratare, ceea ce poate provoca, de asemenea, migrene. Unele persoane descoperă că se pot bucura de anumite tipuri de băuturi spirtoase, dar nu pot consuma vin, sau invers.

Dacă îți place să bei un pahar de vin, ar trebui să știi că vinul roșu este cel mai adesea asociat cu durerile de cap, datorită compusului natural numit tiroamină. Tiroamina se găsește și în alte declanșatoare de migrene, cum ar fi ciocolata neagră și brânza maturată.

Ciocolata

Da, ar trebui să renunți la cutia de ciocolată pe care ți-ai propus să o mănânci cu iubitul sau prietenele tale. Ciocolata este considerată cel mai popular declanșator alimentar, iar un motiv ar putea fi cacaoa. Se crede că acest ingredient influențează eliberarea de serotonină, contribuind la patogeneza migrenelor. Cu toate că ciocolata conține serotonină și precursorul său triptofan, în special în ciocolata cu cacao de 85%.

Cafeină (prea multă sau prea puțină)

Cafeina este uneori folosită pentru tratarea migrenelor, chiar și în anumite medicamente eliberate fără prescripție medicală. Prea multă cafeină poate, de asemenea, provoca o migrenă. Cafeina acționează afectând o moleculă numită adenosină, blocând receptorul său. Poate reduce activitatea creierului, lărgi vasele de sânge și modifica somnul.

Similar alcoolului, cafeina are un efect deshidratant, ceea ce poate declanșa o migrenă. Pentru adulții sănătoși, Administrația Alimentelor și Medicamentelor recomandă consumul a nu mai mult de 400 de miligrame pe zi, adică patru până la cinci căni de cafea.

Brânză maturată poate declanșa migrenele

Unele brânzeturi maturate conțin tiroamină, care se dezvoltă pe măsură ce brânza fermentează. Acest lucru înseamnă că cu cât brânza este mai veche (și mai mirositoare), cu atât conține mai multă tiroamină. Se crede că un nivel crescut de tiroamină poate declanșa migrene la persoanele susceptibile. Tiroamina este cunoscută pentru afectarea presiunea sângelui și poate influența eliberarea de neurotransmițători precum norepinefrina, care pot fi implicați în migrene. Printre cei vinovați se numără cheddarul maturat și brânza albastră precum Gorgonzola.

Carne sărată și procesată

Mezelurile pe care obișnuiești să le consumi la micul dejun pot conține nitrați și nitriți.

Nitrații pot fi transformați în oxid nitric, care este o moleculă ce joacă un rol în reglarea fluxului sangvin, iar modificările în fluxul sangvin sunt asociate cu migrenele și producția de oxid nitric poate contribui la aceste modificări. În plus, nitrații pot activa un nerv implicat în producerea migrenei și pot provoca eliberarea de neuropeptide inflamatorii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân