Cacao: beneficii pentru inimă, digestie și glicemie

Despre cacao știm că se folosește în cele mai delicioase deserturi, dar află care sunt valorile nutriționale și ce beneficii deține.
  • Publicat:
Cacao: beneficii pentru inimă, digestie și glicemie
Foto: shutterstock

Când spunem ”cacao” ne gândim instant la cele mai delicioase deserturi, dar pe lângă faptul că este folosită pentru prepararea ciocolatei, este bogată în antioxidanți, minerale și chiar fibre. Se găsește în diferite forme, motiv pentru care este un ingredient super versatil.

Planta, cunoscut și ca arborele de cacao, este o plantă tropicală originară din America Centrală și de Sud. Boabele crude sunt amărui și au o textură similară alunelor, dar odată procesate, acestea își schimbă aroma. De aici, boabele sunt folosite pentru producerea ciocolatei, pudrei de cacao și chiar a fulgilor de cacao.

Cacao: valori nutriționale

Boabele sunt bogate în fibre, grăsimi mononesaturate și minerale precum potasiu, magneiu și cupru. De asemenea, conțin antioxidanți și vitamina D, un nutrient esențial care sprijină absorbția de calciu. Valorile nutritive ale boabelor diferă în funcție de modul în care sunt procesate. De exemplu, dacă sunt prăjite la temperaturi înalte, conținutul de antioxidanți tinde să fie scăzut. Trei lingurițe de fulgi de cacao conțin:

  • 140 calorii
  • 4 grame proteină
  • 7 grame grăsimi
  • 17 grame carbohidrați
  • 7 grame fibre
  • 0 grame zahăr

Beneficii

Cacao poate reduce riscul de cancer

Datorită conținutului de antioxidanți, inhibă activitatea radicalilor liberi prin neutralizarea lor, ceea ce este esențial, deoarece un nivel crescut al radicalilor liberi poate duce la deteriorarea celulară și apariția stresului oxidativ, un factor major în dezvoltarea bolilor cronice precum cancer și boli cardiovasculare. Conține antioxidanți care fac parte din compuși vegetali numiți polifenoli și au efecte benefice împotriva cancerului.

Reduce inflamațiile

Antioxidanții care se regăsesc în boabele de cacao controlează inflamațiile. Stresul oxidativ poate contribui la inflamațiile cronice și crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare sau a diabetului de tip 2.

Îmbunătățește sănătatea tractului gastrointestinal

Poftești la ciocolată? Ar trebui să-ți faci pofta! Polifenolii din boabele de cacao sunt prebiotice, ceea ce înseamnă că hrănesc bacteriile bune din tractul gastrointestinal. Astfel, poți evita atât problemele digestive temporare, cât și pe cele cronice.

Cacao sprijină sănătatea inimii

Pe lângă faptul că ajută în combaterea stresului oxidativ și a inflamațiilor, doi factori care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare, antioxidanții din boabele de cacao elimină oxid nitric care asigură vasodilatația. Astfel, sângele circulă mai ușor și scade hipertensiunea, un factor de risc major pentru bolile de inimă.

Controlează glicemia

Deoarece conține fibre care ajută la încetinirea absorbției de carbohidrați, iar astfel este stabilizat indicele glicemic. O singură linguriță de fulgi de cacao asigură 2 grame de fibre, ceea ce înseamnă echivalentul aceleași cantități de fibre pe care le conține o banană medie (3 grame). Datorită acestui control, scade riscul de a dezvolta diabet. Este important ca produsele care conțin acest ingredient să nu aibă zahăr adăugat, deoarece pot crește nivelul glicemiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân