Scapă de prostul obicei de a-ţi roade unghiile!

Potrivit psihologilor, roaderea unghiilor trădează o tensiune reprimată şi apare cu precădere în cazul persoanelor introvertite, care ţin înăbuşite nemulţumirile, sentimentele de furie şi frustrările. Nevoia de eliberare a acestor sentimente negative apare însă inconştient prin maltratarea propriilor unghii.
  • Publicat:
Scapă de prostul obicei de a-ţi roade unghiile!

Toţi oamenii au ticuri sau obiceiuri mai mult sau mai puţin neobişnuite: unii îşi răsucesc o şuviţă de păr, alţii îşi rod unghiile.

Aceste gesturi aparent banale dezvăluie o anumită latură a personalităţii fiecăruia. Ne referim astăzi la cel mai frecvent obicei de acest gen – roaderea unghiilor – numit de medici onicofagie. Între 25% şi 30% dintre adulţi prezintă obiceiul compulsiv de a-şi roade unghiile.

Potrivit psihologilor, roaderea unghiilor trădează o tensiune reprimată şi apare cu precădere în cazul persoanelor introvertite, care ţin înăbuşite nemulţumirile, sentimentele de furie şi frustrările. Nevoia de eliberare a acestor sentimente negative apare însă inconştient prin maltratarea propriilor unghii.

Este un gest involuntar, de aceea voinţa persoanei nu este întotdeauna suficientă pentru a-l opri. Există însă o metodă care acţionează mai presus de voinţa personală şi reuşeşte să pună capăt roaderii unghiilor. Este vorba despre aplicarea unei soluţii cu gust foarte amar, care are o acţiune repulsivă, împiedicând imediat gestul respectiv, potrivit GTS Solution.

Ce spun unghiile despre sănătatea ta?

Aspectul unghiilor ne poate oferi indicii despre starea noastră de sănătate. Modificările unghiilor pot semnala numeroase probleme de sănătate: de la carenţe de vitamine şi minerale, anemie, infecţii fungice (onicomicoză) până la tulburări nervoase de tipul onicofagiei sau chiar afecţiuni grave de genul diabetului zaharat sau bolilor cardiovasculare.

De exemplu, petele albe de pe unghii pot semnala o infecţie fungică, dar totodată pot fi şi semnul unor afecţiuni renale. Dacă unghiile devin albicioase pe întreaga suprafaţă, acesta poate fi indiciul că ficatul este în suferinţă.

Dacă unghiile cresc curbate în interior, este posibil să suferi de tiroidă sau boli de inimă. În ceea ce priveşte onicofagia, aceasta nu este doar o problemă de natură estetică, ci devine o tulburare comportamentală cu consecinţe atât asupra stării de sănătate, cât şi a vieţii sociale.

Onicofagia, mai mult decât un gest obsesiv

În majoritatea cazurilor, obiceiul roaderii unghiilor debutează în copilărie. Până la 70% dintre copii îşi rod unghiile sau obişnuiesc să ţină degetul în gură din cauza plictiselii, foamei sau ca mijloc de autoliniştire. În rândul celorlalte categorii de vârstă, frecvenţa acestui obicei scade treptat, fiind întâlnit la o treime dintre adulţi. Consecinţele onicofagiei sunt cât se poate de serioase.

Unii îşi maltratează propriile unghii până la sânge, ajungând să-şi roadă unghiile chiar şi în somn. Din cauza acestui obicei, vârfurile degetelor sunt inflamate şi foarte dureroase, apar leziuni ale cuticulelor, unghiile sunt roase din carne şi au un aspect urât. Mai mult decât atât, persoanele care au acest obicei pot suferi infecţii la rădăcina unghiilor sau la nivelul gurii din cauza transmiterii microbilor de pe mâini în gură şi invers.

În cazuri extreme pot apărea depozite de puroi pe degetele umflate şi roşii. În plus, onicofagia poate conduce la probleme dentare, infecţii ale gingiilor şi favorizează apariţia cariilor. Pe plan psihologic, onicofagia influenţează în mod negativ calitatea vieţii persoanelor afectate, care conştientizează că au o problemă de care nu pot scăpa, se simt complexate din această cauză, pot suferi de anxietate, ajung să evite relaţiile sociale.

Soluţia care opreşte imediat roaderea unghiilor

Metoda clasică şi cu o eficienţă incontestabilă în oprirea roaderii unghiilor constă în aplicarea unei soluţii cu gust foarte amar, care are o funcţie repulsivă, împiedicând imediat obiceiul respectiv.

Aplicată zilnic pe întreaga unghie şi pe cuticule, soluţia amară dă rezultate în scurt timp. În trei săptămâni, unghiile pot deveni din nou mai lungi şi mai frumoase. Psihologii spun despre o astfel de soluţie, care este fără culoare şi fără miros, că acţionează precum un gardian invizibil şi reprezintă puterea voinţei într-o sticluţă. Cu ajutorul acestei soluţii, femeile pot începe din nou să se bucure de aspectul frumos şi îngrijit al unghiilor, iar bărbaţii pot depăşi jena de a-şi roade unghiile.

În cazul copiilor şi adolescenţilor care au obiceiul de a-şi roade unghiile sau de a ţine degetul în gură, mamele pot găsi foarte folositor un astfel de produs cu gust amar. Agenţii extrem de amari din compoziţia soluţiei sunt siguri în administrarea la copii, dacă produsul este utilizat conform instrucţiunilor.

Pentru rezultate bune, soluţia amară trebuie aplicată cu regularitate. Este important să aveţi la îndemână o sticluţă până ce veţi renunţa complet la obiceiul roaderii unghiilor, iar copiii se vor dezobişnui de a ţine degetul în gură. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Alergia la ambrozie: diagnostic și tratament