Cum se tratează obezitatea

Prof. Dr. Halil Coşkun ne-a vorbit despre tratamentele pentru obezitate și intervențiile chirurgicale, dar și cum viața pacientului cu obezitate se îmbunătățește.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum se tratează obezitatea
Guta este, de fapt, o boală a bărbatului gras. Mâncarea bogată în carne și fructe de mare și consumul de alcool ridică probleme de gută. Consumatorii de bere și amatorii de băuturi răcoritoare - fac mai des gută.

Obezitatea este o afecțiune cronică în urma căreia se poate ajunge la apariția diabetului, hipertensiunii arteriale, a bolilor cardiovasculare și chiar a unor forme de cancer. Este definită ca o creștere a țesutului adipos total al organismului și mai este cunoscută ca exces ponderal. Prof. Dr. Halil Coşkun explic tratamentele pentru obezitate și intervențiile chirurgicale care pot salva sănătatea pacienților.

Obezitate: tratamente

”Dacă pacienții au nevoie de intervenție chirurgicală, apelez la chirurgia robotică sau laparoscopie în proporție de 60%, iar cea de-a doua procedură este operația Gastric Bypass. Există pacienți care după intervenția Gastric Sleeve au crescut în greutate și trebuie să folosim alte proceduri, dar există și pacienți supraponderali, nu obezi, unde prefer balonul gastric. În general, pacienții preferă procedurile simple, să nu stea în spital”, explică Prof. Dr. Halil Coşkun.

Ce trebuie să știe pacientul cu obezitate înainte de intervenție?

”Dacă pacientul decide să facă această intervenție trebuie să facem anumite analize și să urmeze consultații- la cardiologie, endocrinologie, consultații pulmonare, dar și psihologice. În cazul de față luăm în calcul și testul pentru COVID-19, iar dacă totul este în regulă are loc intervenția. Pacientul stă în spital timp de trei zile, iar după intervenție rămâne la terapie intensivă”, menționează Prof. Dr. Halil Coşkun.

Ce trebuie să facă pacientul după intervenția Gastric Sleeve?

”Sunt chirurg, dar în acest proces avem un nutriționist și alți medici alături de pacient, precum medicul cardiolog, endocrinolog sau pulmonolog. După intervenție, unii pacienții au nevoie de consultația altor medici, dar și de un nutriționist care să-i ghideze în noul stil de viață. Controalele de rutină sunt foarte importante, în special la interval de un an”, spune Prof. Dr. Halil Coşkun.

Perioada de recuperare și îmbunătățirea calității vieții

Odată ce pacientul care suferă de obezitate decide să facă această intervenție, trebuie să conștientizeze că viața i se schimbă radical. Mai exact, trebuie să devină mai activ din punct de vedere fizic pentru a nu ajunge în situația precedentă, dar și să urmeze în general un stil de viață sănătos. Cantitatea și calitatea în dietă, dar și alți factori precum fumatul, consumul de alcool trebuie evitați.

”Perioada de recuperare este de o săptămână. Ca riscuri pot apărea bulimia, vărsăturile, infecții la nivelul inciziei sau chiar sângerări în urma intervențiilor gastric bypass sau gastric sleeve. Diabetul de tip 2 este asociat obezității. Iar dacă pacientul suferă de această boală, după intervenție boala se ameliorează. De asemenea, nivelul colesterolului scade, pacientul nu se mai confruntă cu apneea de somn, iar calitatea vieții se îmbunătățește”, explică Prof. Dr. Halil Coşkun.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Care sunt simptomele COVID-19
Care sunt simptomele COVID-19
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân