Procesul de îmbătrânire: ce e de făcut

Trecerea timpului duce inevitabil la îmbătrânire.
  • Publicat:
Procesul de îmbătrânire: ce e de făcut
Foto: shutterstock.com

Procesul de îmbătrânire este un proces prin care trecem cu toții, însă dacă suntem conștienți de toate aspectele sale, putem ajuta la încetinirea lui! Vă puteți bucura de un corp mai sănătos știind ce este natural pe măsură ce îmbătrâniți, precum și ce nu este, învățând totodată acești pași simpli pe care îi puteți urma, pentru a întârzia procesul.

Inima funcționează mai greu

Pe măsură ce îmbătrânim, vasele de sânge și arterele devin mai rigide. Inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sânge. Acest lucru poate duce la hipertensiune arterială și alte probleme cardiace.

Ce putem face: Este important să ne menținem activi, să consumăm multe fructe, legume și cereale integrale pentru a menține inima sănătoasă. De asemenea, este important să gestionăm stresul și să dormim suficient. 7-8 ore de odihnă în fiecare noapte ne pot ajuta vindecăm inima și vasele de sânge.

Schimbări la nivelul pielii

S-ar putea să observați că pielea se simte mai uscată și mai puțin suplă decât odinioară, pe măsură ce experimentați procesul de îmbătrânire. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că pielea produce mai puțin sebum pe măsură ce îmbătrânim. De asemenea, vom transpira mai puțin și vom pierde o parte din țesutul gras aflat chiar sub piele. Acest lucru o poate face să pară mai subțire. Este posibil să observați riduri, pete sau mici excrescențe apărute la nivelul pielii.

Ce putem face: Apa fierbinte usucă pielea, așa că faceți băi calde! Purtați protecție solară și haine de protecție atunci când vă aflați în aer liber. Mergeți la dermatolog atunci când observați ceva atipic la nivelul pielii, dar și pentru a ține sub control potențialele alunițe apărute. De asemenea, renunțați la fumat – provoacă riduri și accentuează procesul de îmbătrânire!

Auzul și văzul se deteriorează

Este posibil să începeți să aveți probleme cu ochii – sensibilitate crescută la lumină, incapacitatea de a vedea de aproape sau departe. Nu vă faceți griji – acest lucru este perfect normal odată cu înaintarea în vârstă! Când vine vorba de auz, este posibil să devină mai greu să ne concentrăm asupra conversațiilor într-o cameră aglomerată sau să auzim la frecvențe înalte.

Ce putem face: Mergeți regulat la consultul de specialitate, la doctor. Purtați ochelari de soare pentru a vă proteja ochii în aer liber. Purtați dopuri pentru urechi pentru a vă proteja sau bloca zgomotele puternice.

Dinții și gingiile se schimbă

S-ar putea să observați că gingiile par să se îndepărteze de dinți. Unele medicamente pot face gura să se simtă mai uscată. La rândul său, gura uscată poate prezenta un risc mai mare de apariție a cariilor dentare și infecțiilor.

Ce putem face: Periați dinții zilnic, de două ori și folosiți ață dentară o dată pentru a scăpa de resturile de alimente și potențialele depuneri. De asemenea, nu uitați de vizitele regulate la medicul stomatolog!

Oasele devin mai fragile

Încă de la vârsta de 40 sau 50 de ani, oasele încep să devină tot mai fragile. Acest lucru crește riscul de fractură. S-ar putea chiar să observați că păreți mai scund. De fapt, începând cu vârsta de 40 de ani, sunt șanse foarte mari să scădeți aproximativ 2-5 cm. Acest lucru se datorează faptului că discurile din coloana vertebrală se micșorează.

Este posibil ca articulațiile să se simtă mai rigide. Lichidele și cartilajele care acoperă articulațiile pot scădea sau se pot uza odată cu înaintarea în vârstă. Pe măsură ce țesuturile dintre articulații se descompun, este posibil să dezvoltăm artrită.

Ce putem face: Este important să ne asigurăm că primim zilnic o doză suficientă de calciu și vitamina D. Surse bune de calciu din dieta zilnică includ produsele lactate, migdalele și legumele precum broccoli și varza.

Mersul la toaletă

S-ar putea să fie tot mai greu să vă controlați vezica, dezvoltând astfel o incontinență urinară. Ea se dezvoltă la aproximativ 10% dintre persoanele cu vârsta de 65 de ani sau peste.

Ce putem face: Mergeți la un consult de specialitate, la medic. În majoritatea cazurilor, simptomele pot fi controlate sau chiar vindecate.

Încercați să evitați cofeina, alcoolul, băuturile răcoritoare și alimentele bogate în acid. Acestea pot agrava starea.

Deplasarea devine mai dificilă

Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem masa musculară, ceea ce poate duce la slăbiciune și activitate redusă.

Ce putem face: Este important să facem exerciții fizice la intensitate moderată în fiecare zi, cum ar fi o plimbare rapidă sau ridicarea greutăților ușoare. Va ajuta la menținerea forței și funcției musculare. Adresați-vă medicului pentru a afla cât de multă activitate fizică este potrivită pentru fiecare zi.

Viața sexuală se schimbă

În timpul menopauzei, în timpul procesului de îmbătrânire, țesuturile vaginale ale unei femei devin mai uscate, mai subțiri și mai puțin elastice. Acest lucru ar putea face sexul mai puțin plăcut. Sânii pierd țesuturi și grăsimi și pot părea mai mici sau mai puțin plini. Pe măsură ce bărbații experimentează îmbătrânirea, ar putea deveni mai greu să obțină sau să mențină o erecție. Acest lucru se poate datora altor condiții de sănătate, precum și efectelor secundare ale tratamentelor.

Ce putem face: Discutați cu medicul! Acesta poate prescrie medicamente pentru a ușura simptomele fizice sau pentru a apetitul sexual, din nou.

Nu putem da ceasul înapoi, dar cu răbdare, îngrijire și schimbări inteligente ale stilului de viață, putem profita la maxim de abilitățile corpului nostru pe măsură ce îmbătrânim.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân