Prediabetul și diabetul: ce e de făcut?

Prediabetul poate fi faza în care oprim evoluția către diabet.
  • Publicat:
Prediabetul și diabetul: ce e de făcut?

Prediabetul este perioada de dinaintea declanșării dibetului. Dacă reușim să observăm anumite semne, putem stopa apariția acestei maladii. Dr. Iuliana Filip, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice a răspuns mai multor întrebări și a lămurit mai multe aspecte legate de diabet

Ce se întâmplă doctore: Care sunt primele semne care ne-ar putea pune pe gânduri cum că suntem la un pas de diagnosticul de diabet?

Dr. Iuliana Filip: De regulă vorbim despre creșterea în greutate la o persoană care are istoric familial de diabet zaharat, boli cardiovasculare, dislipidemie, vârstă peste 45 ani, istoric de diabet în timpul sarcinii, asocierea unor boli endocrine. Copiii cu exces ponderal și factori de risc precum diabet gestațional la mamă, diabet zaharat în istoricul familial, boli endocrine sunt condiții care pot determina creșterea valorilor glicemiilor peste pragul superior al valorilor normale, ceea ce înseamnă prediabet.

C.S.Î.D.: Unde punem stop oricăror obiceiuri (care sunt acelea) ce ne-ar face să fim predispuși unor astfel de probleme de sănătate?

Dr. I.F.: Alimentația dezechilibrată, consumul de produse înalt procesate, zaharuri rafinate, mesele neregulate, consumul excesiv de alcool, somnul perturbat sunt factori determinanți ai problemelor de sănătate. Cu cât mai devreme punem stop acestor obiceiuri, cu atât obținem un plus de sănătate.

C.S.Î.D.: Care sunt principalele abordări în caz de prediabet, pentru a rămâne la acest “nivel”?

Dr. I.F.: Scăderea în greutate și efortul fizic moderat sunt elementele definitorii care ajută la îndepărtarea riscului de diabet zaharat. Monitorizarea tensiunii arteriale, profilului lipidic, acidului uric, steatozei hepatice la acei pacienți cu prediabet contribuie de asemenea la stoparea evoluției spre diabet zaharat.

 C.S.Î.D.: Deși suntem în 2023, încă sunt români (47% din repondenții unui studiu recent) care sunt de părere că diabetul zaharat are legătură cu un consum excesiv de zahăr. Cum explicăm mai bine această boală pe înțelesul tuturor, că ulterior să o putem preveni cu adevărat?

Dr. I.F.: Prin definiție diabetul zaharat este un sindrom centrat pe creșterea cronică a glicemiei și se poate asocia cu modificări ale metabolismului lipidic, proteic, hidro-electrolitic, respectiv energetic. Altfel spus, o condiție care determină incapacitatea insulinei produse de pancreasul propriu de a se adapta continuu la suprasolicitarea organismului determină diabetul zaharat.

C.S.Î.D.: Cum putem afla dacă avem sau nu diabet? Cât de des trebuie monitorizată glicemia și care sunt valorile normale pe care trebuie să le știe toată lumea?

Dr. I.F.: Prin oricare dintre testele:

Glicemia à jeun ≥126 mg/dl, Glicemia la 2 ore (în cursul TTGO) ≥200 mg/dl, Glicemia întâmplătoare ≥200 mg/dl, HbA1c ≥6,5% se pune diagnosticul de diabet zaharat.

Monitorizarea glicemiei la cei confirmați cu diabet zaharat are frecvență individualizată corelată cu tipul de diabet și comorbidități.

C.S.Î.D.: Cât de periculos este un diabet necontrolat? Cum poate afecta organismul?

Dr. I.F.: Diabetul necontrolat poate determina complicații micro și macrovasculare.

Afectarea văzului (retinopatie diabetică), rinichiului (nefropatie diabetică), nervilor periferici (neuropatie diabetică) alături de cele la nivelul peretelui vascular (hipertensiunea arterială, insuficiență cardiacă, boala aterosclerotică) se manifestă la cei cu un control metabolic slab.

C.S.Î.D.: Cum este astăzi viața unui pacient cu diabet? În afară de glicemie, ce alte valori mai trebuie atent monitorizate?

Dr. I.F.: Materialele difuzate prin toate canalele de comunicare, integrarea tehnologiei în monitorizarea glicemiei, administrarea insulinei, sfaturi pentru nutriție adecvată sunt un sprijin important pentru pacientul cu diabet zaharat.

Controlul glicemiei, profilului lipidic, tensiunii arteriale, hemoglobinei glicate, procentul de valori corecte în intervalul de control glicemic optim, screening-ul renal, hepatic, ocular, testele de sensibilitate sunt utilizați în monitorizarea constantă a pacientului diabetic.

C.S.Î.D.: Există alimente la care diabeticii trebuie să renunțe pentru totdeauna pentru a-și ameliora starea de sănătate după diagnostic?

Dr. I.F.: Singurul aliment interzis este zahărul și produsele zaharoase. Astfel este importantă citirea etichetei nutriționale a produsului achiziționat spre a nu conține zahăr sau zaharuri subascunse.

C.S.Î.D.: Un studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology a arătat că marea majoritate a pacienților cu diabet zaharat de tip 2 (93%) au risc ridicat sau foarte ridicat de a suferi un infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral. Care sunt complicațiile pe care le întâlnim cel mai des la pacienții diabetici?

Dr. I.F.: Complicațiile cel mai des întâlnite sunt cele din sfera cardiovasculară. Controlul glicemic duce la o reducere susținută a complicațiilor diabetului.

Fiecare reducere 1% a HBA1C este asociată cu reducerea cu 21% a oricăror complicații legate de diabet, cu reducerea cu 14% a infarctului miocardic și 37% a complicațiilor microvasculare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân