Simptomul TĂCUT al diabetului. Apare la sâni și se confundă cu cancerul

O femeie în vârstă de 64 de ani din China a ajuns la spital cu un nodul „ferm”, dar care se deplasa, aflat chiar în sânul drept. Află care este simptomul diabetului.
  • Publicat:
Simptomul TĂCUT al diabetului. Apare la sâni și se confundă cu cancerul
Foto: shutterstock

O femeie în vârstă de 64 de ani din China a ajuns la spital cu un nodul „ferm”, dar care se deplasa, aflat chiar în sânul drept. Medicii au crezut că femeia, care a fost diagnosticată cu diabet de tip 2, ar putea avea cancer de sân, motiv pentru care au sugerat ca nodulul să fie îndepărtat. După intervenție, specialiștii au făcut mai multe teste și au descoperit că nodulul nu era canceros, ci era rezultatul unei afecțiuni numită mastopatia diabetică, un simptom tăcut al diabetului.

Mastopatia diabetică este o afecțiune rară a sânului care apare în rândul persoanelor care nu își țin diabetul sub control. De cele mai multe ori este diagnosticat la femeile cu diabet de tip 1, dar această afecțiune a fost depistată și la femeile și bărbații cu diabet de tip 2.

Potrivit Diabetes UK nu se știe clar cauza mastopatiei diabetice, dar nivelul crescut de glucoză din sânge joacă un rol esențial. Această afecțiune rară nu a fost atât de mult studiată, dar experții consideră că nu este neapărat necesară îndepărtarea acestui nodul, mai ales că acesta tinde să se regenereze dacă glucoza din sânge nu este ținută sub control.

În Journal of Medical Case Reports, medicii au cerut mai multe cercetări asupra mastopatiei diabetice pentru a putea ajunge la un diagnostic mai bun, dar și la strategii de tratament mai eficiente.

Medicii au descoperit că femeia nu își ținea diabetul sub control după ce nodulul i-a fost îndepărtat.

„Tratamentul ar trebui să se concentreze pe controlul diabetului și simptomelor asociate”, au spus aceștia potrivit The Sun.

La trei luni după intervenție, din fericire, nodulul nu a recidivat.

Există un record de cinci milioane de persoane care au diabet de tip 1 sau de tip 2 în Marea Britanie, iar dintre aceștia 850.000 nici nu știu că îl au.

Diabetul de tip 1 înseamnă că sistemul imunitar atacă și distruge celulele care produc insulină. Diabetul de tip 2 apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau când celulele din organism nu reacționează la insulină.

Netratat poate duce la complicații pe termen lung, precum boli cardiovasculare, boli de rinichi, pierderea vederii sau chiar deces.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân