Până la urmă ce alegem: saună uscată sau umedă? 

Saună uscată, sau umedă? - aceasta este întrebarea. Află care este cea mai sănătoasă pentru tine!
  • Publicat:
Până la urmă ce alegem: saună uscată sau umedă? 
Envato

Mai ales când este frig afară, mi-aș dori ca măcar o zi pe lună să o petrec într-un centru spa. Este definiția răsfățului în ceea ce mă privește. Fie că este vorba despre un masaj de relaxare, câteva ture de bazin sau pur și simplu liniște și pace într-un jacuzzi. Și nu ratez niciodată câteva minute la saună, fie că este uscată sau umedă.

Doar că, tot de fiecare dată mă întreb dacă nu cumva este mai sănătos să aleg doar una dintre cele două, deși aparent mă simt la fel de bine în ambele. Mai mult, ultima oară când am stat câteva minute într-o saună uscată, două doamne de lângă mine erau profund nemulțumite că nu aveau, în locația respectivă, posibilitatea de a alege sauna umedă pentru că… ziceau ele, „aceea este cea mai bună pentru corp și minte”.

Așa că am început să caut mai multe informații care m-au ajutat să trag câteva concluzii ce sper să vă vor fi și vouă de folos.

Diferențe și beneficii

În primul rând, am aflat că beneficiile sunt complementare. Așadar, nu prea putem compara din start merele cu perele.

Și totuși, diferența constă în primul rând în rândul senzațiilor, și aici treaba este subiectivă: în sauna uscată, după cum îi este și numele, atmosfera este una uscată, asemănătoare cu senzația pe care o găsim în deșert.

Pe de altă parte, sauna umedă oferă o senzație specifică pădurii tropicală, cu un grad de umiditate ridicat. Deci sunt două experiențe total diferite cu beneficii la fel de diferite care merită încercate și testate pe propria piele.

Citește și: Sauna: beneficii și riscuri

Cum ne ajută sauna uscată?

Științific și medical, o sesiune de câteva minute ajută la dilatarea arterelor, ceea ce înseamnă că viteza sângelui crește, inima pompează mai mult sânge către articulații și organe, optimizând funcționarea acestora.

Temperatura la care se poate ajunge într-o saună este de aproximativ 160 grade Celsius. Atenție, nu trebuie să exagerăm pentru că prea mult timp petrecut în saună poate duce la deshidratare severă. Putem face mai mute ședințe scurte până ne obișnuim cu senzația.

Cum ne ajută sauna umedă?

Sauna umedă ajunge la o temperatură maximă de aproximativ 120 grade Celsius, mai puțin decât în cazul celei uscate, dar cu o umiditate de peste 95%.

Presiunea arterială scade datorită hormonului steroid denumit Aldosteron, hormon care este activat de umiditatea din baia de aburi.

Bătăile inimii sunt reduse pentru o relaxare completă. Cu acest ritm încetinit al inimii, putem respira mai adânc, și astfel ne putem elibera de stres, putem scăpa de durerile de cap sau cele de gât.

Mai mult, aburul are un efect benefic asupra pielii, deschizând porii și eliminând punctele negre. Nici în sauna umedă, chiar dacă pare mai acceptabil de stat, nu trebuie sa exagerăm pentru că poate apărea senzația de amețeală dacă forțăm corpul pentru mai mult de 20 de minute.

Atenție!

Dacă sunteți alergici sau dacă aveți vreun tip de boală respiratorie, vorbiți cu medicul înainte de a merge la saună, indiferent că este ea uscată sau umedă. De asemenea, nu este recomandat să mergeți la saună dacă sunteți însărcinată sau răciți.

Sursă: www.huffpost.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân