Operaţii la inimă minim – invazive – cea mai bună opţiune pentru unii pacienţi

Noul trend în materie de chirurgie se numeşte minimum invaziv. Acest tip de operaţii se pot face chiar şi în cazul inimii, însă doar pentru anumite patologii.
  • Publicat:
Operaţii la inimă minim - invazive - cea mai bună opţiune pentru unii pacienţi
Operaţii la inimă minim - invazive - cea mai bună opţiune pentru unii pacienţi, foto 123rf.com

Operaţiile pe cord minim-invazive sunt intervenţii ultraperformante pe cord şi reprezintă opţiunea cea mai bună pentru pacienţii la care pot fi efectuate. Aceste operaţii au, alături de multe altele, şi avantajul unei spitalizări mai reduse şi a unei recuperări mai rapide, pacienţii putând fi integraţi în viaţa socială şi profesională la foarte scurt timp de la operaţie. 

Momentan în România intervenţia chirurgicală minim invazivă pe cord se efectuează doar la câteva spitale şi doar pentru anumite patologii ale inimii. Recent, la Spitalul Universitar de Urgenţă din Capitală, trei pacienţi diagnosticaţi cu boala valvulară aortică şi insuficienţă mitrală şi tricuspidiană au beneficiat de astfel de proceduri minim-invazive putând fi externaţi zilele acestea, cu o săptămână mai devreme decât se întâmplă în cazul intervenţiilor clasice.

La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti se efectuează operaţii pe cord minim-invazive

În secţia de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, înfiinţată în anul 2015 şi condusă de conf. Dr. Cătălin Constantin Badiu se efectuează în mod constant acest gen de proceduri minim-invazive, prin minitoracotomie dreaptă (incizie 4- 5 cm) sau ministernotomie, proceduri prin care valva mitrală, aorta şi tricuspida pot fi reparate sau protezate, dar prin care pot fi abordate şi patologii congenitale cum sunt defectele de sept interatrial sau patologiile aortei ascendente. 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”