Dr. Daniel Vîlcioiu: Cum se poate trata fractura de pumn, cea mai frecventă fractură osoasă

Atenţie, nu neglijaţi durerile de mână. Adresaţi-vă cabientelor de ortopedie-traumatologie pentru a verifica amănunţit cauza durerii de mână.
  • Publicat:
Dr. Daniel Vîlcioiu: Cum se poate trata fractura de pumn, cea mai frecventă fractură osoasă
Dr. Daniel Vîlcioiu: Cum se poate trata fractura de pumn, cea mai frecventa fractură osoasă, foto arhiva persoanală

Una dintre cele mai frecvente fracturi ale omului nu este cea de picior cum ne-am gândi, ci fractura de pumn. Am stat de vorbă despre acest subiect cu un medic specializat în chirurgia mâinii dr. Daniel Vîlcioiu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie la Spitalul Clinic Colentina

CSÎD: Ce reprezintă fractura de pumn?
Dr.  Daniel Vîlcioiu
Fractura de pumn reprezinta una din cele mai frecvente fracturi de la nivelul scheletului osos. Epifiza distala de radius are un rol esenţial în biomecanica pumnului şi de aceea este important ca fracturile la acest nivel, să fie tratate corect de la începutul tratamentului ortopedic. De reţinut este faptul că pacientul trebuie monitorizat obligatoriu pe parcursul tratamentului, pentru a exclude orice fel de complicaţie de tipul deplasării fracturii pe gips sau pierderea mobilităţii degetelor, putând alege conversia tratamentului ortopedic în tratament chirurgical. De asemenea, în cazul operaţiei de fixare a fracturii nu mai este nevoie de imobilizare postoperatorie, pacienţii putând mişca mâna liber, fără a face mari eforturi.

CSÎD: Unde ne adresăm dacă am suferit o fractură de pumn?
Dr.  Daniel Vîlcioiu:
Atunci când se optează pentru tratament chirurgical, fracturile extraarticulare pot fi tratate într-un serviciu de Ortopedie- Traumatologie, având la bază un protocol bine stabilit. În cazul fracturilor intraarticulare, cominutive sau cu leziuni carpiene asociate, va fi nevoie de experienţa unui chirurg de mână dedicat, ce poate asista artroscopic procedura chirurgicală şi poate identifica toate leziunile asociate, de tipul disjuncţiei scafo-lunate, avulsiei ligamentelor ulnare sau luxaţiilor carpine.De notat este faptul că un chirurg supraspecializat va opera într-o singură lună 20-30 de pacienţi cu acelaşi tip de afecţiune, fapt ce va duce în timp la o automatizare tehnică şi implicit la rezultate mai bune.

CSÎD: Ce face un chirurg de mână?
Dr.  Daniel Vîlcioiu:
Un chirurg de mână colaborează îndeaproape cu un kinetoterapeut specializat, foloseşte tehnici chirurgicale ce au la bază studii de tip “evidence-data medicine”, instrumente adecvate, o echipă operatorie bine pregatită, toate aceste având ca scop recuperarea şi integrarea socio-profesională cât mai rapidă a pacientului.


Artroscopia de pumn, o investigaţie acurată

CSÎD: Ce este artroscopia de pumn?

Dr.  Daniel Vîlcioiu: Este o procedură chirurgicală minim-invazivă ce constă în explorarea articulaţiei pumnului, radio-carpiană, cu ajutorul unei camere video de doar 2 milimetri, pe incizii de doar 2 milimetri. Se poate efectua cu anestezie locală şi durează 15-20 minute atunci când se face în scop diagnostic. Este net superioară oricărei investigaţii imagistice de tip RMN, CT, artro-RMN sau artrografie. De asemenea este posibilă şi tratarea unor patologii articulare, fie asistate artroscopic sau chiar direct artrocopice. Aceste intervenţii pot fi osteosinteza fracturilor intraarticulare, artrodezele parţiale, rezecţiile unor formaţiuni chistice sau modelarea unor creste osoase. 

CSÎD: Când este recomandată artroscopia de pumn?

Dr.  Daniel Vîlcioiu: Artroscopia de pumn este recomandată pentru toate fracturile intraarticulare operabile, pentru pacienţii ce au durere cronică la nivelul pumnului post-traumatice sau secundară unor chisturi sinoviale sau artroze radio-carpiene.

Tehnici minim invazive pentru chirurgia pumnului

CSÎD: Cum pot fi tratate bolile articulare minim invaziv şi care sunt tehnicile minim invazive folosite în chirurgia pumnului?

Dr.  Daniel Vîlcioiu: Cu ajutorul tehnologiei medicale avansate, tratamentele minim-invazive sunt facilitate de către aparatele de radiologie intervenţională, chirurgie artroscopică, instrumente şi implante specifice, dar cel mai important de către experienţa medicului operator. Dacă indicaţia este pusă corect, tehnica va fi aleasă dintr-un protocol standard ce va maximiza rezulatele procedurilor. De exemplu în cazul pacienţilor cu fractura de scafoid, în funcţie de localizarea traiectului de fractură, abordul chirurgical se va face fie pe faţa dorsală a pumnului (anterograd), fie pe faţa volară a pumnului (retrograd).

CSÎD: În ce constă recuperarea medicală după acest tip de operaţii?
Dr.  Daniel Vîlcioiu:
Recuperarea medicală postoperatorie are un rol esenţial pentru majoritatea  procedurilor, pacienţii fiind directionaţi şi monitorizaţi în mod constant în cadrul serviciului de recuperare medicală. Întodeauna se preferă ca pacientul să fie ajutat din cât mai multe direcţii, într-o manieră multidisciplinară.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Ambrozia - de ce apar alergii
Ambrozia - de ce apar alergii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”