Nu rămâi gravidă? Verifică tiroida! Cum este afectată fertilitatea de problemele cu tiroida

Știai că tiroida controlează modul în care ovulezi și ai menstruație? Află cum este afectată fertilitatea de problemele cu tiroida.
Nu rămâi gravidă? Verifică tiroida! Cum este afectată fertilitatea de problemele cu tiroida
Nu rămâi gravidă? Verifică tiroida! Cum este afectată fertilitatea de problemele cu tiroida

Glanda tiroidă are numeroase roluri în buna funcționare a organismului, inclusiv la nivelul sistemului reproducător. Știai, de exemplu, că tiroida controlează modul în care ovulezi și ai menstruație? Și chiar dacă femeile sunt cu precădere afectate de tulburările tiroidiene, asta nu înseamnă că bărbații sunt feriți de probleme. În cazul lor, o dereglare a tiroidei poate duce la deficit de testosteron, care la rândul lui are un impact major asupra spermatozoizilor.

Care este legătura dintre infertilitate și bolile de tiroidă aflăm de la dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Dereglările tiroidei și infertilitatea

Un nivel prea crescut sau, din contră, prea scăzut de hormoni tiroidieni poate avea un impact direct asupra fertilității.

Cele mai frecvente afecțiuni tiroidiene care pot afecta capacitatea de reproducere sunt boala Graves și tiroidita Hashimoto.

Astfel de patologii îngreunează atât implantarea embrionului, deci obținerea sarcinii, cât și capacitatea femeii de a duce sarcina la termen fără probleme.

Cum este afectată fertilitatea ambelor sexe de tiroida „bolnavă”

Hipotiroidia și hipertiroidia pot influența fertilitatea feminină în diverse moduri.

Spre exemplu, deficitul de hormoni tiroidieni este asociat cu tulburări de ciclu menstrual, în special oligomenoree, adică scăderea frecvenței menstruațiilor (mai puțin de 9 menstruații/an) și creșterea consecutivă a lungimii ciclului menstrual. Totodată, are de suferit și ovulația – femeile pot prezenta cicluri anovulatorii, în care ovarele nu eliberează ovulul în timpul ciclului menstrual.

De asemenea, hipotiroidia netratată crește riscul de avort spontan, mai ales în primul trimestru de sarcină, și de naștere prematură, înainte de termen.

În cazul bărbaților cu hipotiroidie, există riscul de disfuncție erectilă, scăderea libidoului, dar și morfologie anormală a spermatozoizilor.

Cele mai frecvente simptome ale deficitului de hormoni tiroidieni sunt:

  • menstruația abundentă
  • senzația de oboseală
  • durerile musculare
  • tulburările de memorie
  • constipație
  • pielea uscată
  • creșterea în greutate
  • vocea îngroșată
  • fața umflată
  • intoleranța la frig

Pe de altă parte, excesul de hormoni tiroidieni favorizează hipomenoreea (menstruații de scurtă durată și sângerare redusă cantitativ) și polimenoreea (menstruație care apare la intervale scurte, sub 21 de zile).

Tulburările tiroidiene pot crea dezechilibre și în ceea ce privește nivelul de estrogen și progesteron, doi hormoni esențiali pentru fertilitate.

Tiroida hiperactivă poate avea un impact negativ asupra placentei, uterului și țesutului ovarian.

Bărbații cu hipertiroidie sunt mai susceptibili să prezinte probleme cu cantitatea, vâscozitatea, motilitatea și morfologia materialului seminal. Din acest motiv, profilul hormonal care vizează tiroida trebuie să facă parte din lista de analize uzuale atunci când un bărbat se confruntă cu infertilitatea.

Printre simptomele specifice hipertiroidismului se numără:

  • ciclul menstrual neregulat
  • scăderea în greutate
  • senzație de epuizare
  • anxietate
  • cantitatea și calitatea scăzută a spermatozoizilor
  • ejacularea prematură
  • riscul crescut de preeclampsie, avort, naștere prematură și greutate scăzută a bebelușului la naștere

Diagnosticul afecțiunilor tiroidiene se stabilește pe baza examenului fizic, a istoricului medical al pacientului și a testelor recomandate de specialist (TSH, FT4, FT3, anticorpi TPO și imunoglobulina stimulatoare a tiroidei TSI).

Tratamentul tulburărilor de tiroidă constă, în majoritatea cazurilor, în administrarea anumitor medicamente care au drept scop reglarea hormonilor tiroidieni.

Colaborarea dintre medicul endocrinolog și specialistul în infertilitate este esențială pentru rezolvarea problemelor cu tiroida care împiedică obținerea unei sarcini.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân