Mai poți rămâne însărcinată la perimenopauză? Răspunsul medicului te-ar putea surprinde

Dacă ai peste 30-40 de ani și ești la perimenopauză, probabil ți-ai pus întrebarea „Mai pot rămâne însărcinată la perimenopauză?”, iar răspunsul te-ar putea surprinde.
  • Publicat:
Mai poți rămâne însărcinată la perimenopauză? Răspunsul medicului te-ar putea surprinde
Mai poți rămâne însărcinată la perimenopauză? Răspunsul medicului te-ar putea surprinde

Termenul de „perimenopauză” face referire la perioada de tranziție a femeii către menopauză, atunci când ovarele încep „să îmbătrânească”. Ciclul menstrual începe să sufere modificări, la fel și ovulația și nivelul de estrogen care suferă un declin. Dacă ai peste 30-40 de ani și ești la perimenopauză, probabil ți-ai pus întrebarea „Mai pot rămâne însărcinată la perimenopauză?”, iar răspunsul te-ar putea surprinde.

Dr. Florina Todoruț, medic primar Obstetrică-Ginecologie, ne-a explicat într-un live pe Instagram @ceseintampladoctore care sunt șansele ca o femeie să rămână însărcinată la perimenopauză.

„Da, mai poate rămâne însărcinată, deci trebuie să folosească o metodă de contracepție dacă nu dorește să rămână însărcinată”, confirmă specialistul.

Povești emoționante ale unor femei însărcinate la perimenopauză

„Îmi amintesc acum, recent a venit o pacientă, femeie în perimenopauză la 36-37 de ani, care ani de zile a încercat să rămână însărcinat, a făcut fertilizări în vitro, nu a reușit. Avea o rezervă de ovocite foarte mică. Adică era într-o insuficiență, ovariană, într-o premenopauză.

Foarte devreme a venit la mine datorită simptomelor pe care le avea. Cumva nu mai avea nicio speranță că mai poate rămâne însărcinată. Am trecut-o pe terapie de substituție hormonală ca să se simtă bine și a venit însărcinată după vreo două-trei luni de terapie de substituție hormonală. Foarte, foarte emoționant.

E însărcinată, e bine, are două luni, totul este în regulă și am aflat că avea semnat și dosarul de adopție și urmează să înfieze și un copil, dar cumva situațiile astea sunt destul de rare, dar foarte, foarte impresionante. Deci se poate să rămâi însărcinată și în perioada de perimenopauză, chiar pe cale naturală.

Da, am mai avut așa o pacientă care cumva a rămas însărcinată la 38-39 de ani, pe ultima ei ovulație. Tot așa credea, că este în menopauză, că nu mai venea menstruația și avea tulburări menstruale deja de mult timp și a rămas însărcinată. A născut, n-a mai avut nicio menstruație după aceea”, a povestit Dr. Florina Todoruț pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”.

Cum să te protejezi la perimenopauză dacă nu-ți dorești o sarcină

„Pentru cine nu dorește o sarcină e bine să se protejeze, iar ca și protecție, mai ales dacă discutăm despre o femeie poate în jur de 40 de ani, poate dorește să acționăm cu un sterilet, atât pe partea de contracepție, cât și pe partea de a pregăti cumva substituția hormonală. Estrogen putem să dăm pe piele, de exemplu, și transdermic, iar progesteron să-l punem sub forma unui sterilet intrauterin. Automat avem cei doi hormoni pentru substituție și protecție pentru sarcină”, a explicat specialistul.

Foto: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”