Lumina ecranelor digitale dăunează pielii: mit sau realitate?

Care sunt efectele expunerii îndelungate la lumina ecranelor digitale, este pielea afectată? Răspunde medicul dermatolog Alice Brînzea.
  • Publicat:
Lumina ecranelor digitale dăunează pielii: mit sau realitate?

Fie că ne place sau nu să recunoaștem, în ultimul an am petrecut mai mult timp în fața laptopurilor decât ne-am fi dorit. Potrivit unui studiu realizat anul trecut, 60% din populație a stat în fața ecranelor timp de cel puțin 6 ore. Suntem deja obișnuiți cu ideea potrivit căreia device-urile electronice deteriorează vederea, obosind ochii, însă mai multe studii sugerează faptul că expunerea îndelungată la lumina ecranelor digitale poate afecta și pielea.

Lumina se împarte în spectrul vizibil și cel invizibil, în care sunt integrate razele UV și radiațiile infraroșii. Cunoscută și sub denumirea de lumină albastră artificială sau sub titulatura științifică de raza HEV, lumina provenită de la device-urile electronice este vizibilă și are energie înaltă.

Lungimile de undă HEV sunt cuprinse aproximativ între 390 și 500 de nanometri, cele mai dăunătoare fiind razele aflate în intervalul 390-440 de nanometri.

Studii recente confirmă faptul că expunerea la lumina emisă de device-urile electronice poate determina generarea de specii reactive de oxigen, acestea putând provoca stres oxidativ care duce la îmbătrânirea pielii.

Dezbatem efectele pe care lumina albastră le poate avea asupra pielii cu specialistul dermatolog Alice Brînzea, din cadrul clinicii Intermedicas.

Lumina ecranelor digitale poate afecta ADN-ul celular

CSÎD: Cum acționează lumina ecranelor digitale asupra pielii?

Dr. Alice Brînzea: Radiațiile solare, în special radiațiile ultraviolete, sunt considerate a fi principala cauză a îmbătrânirii pielii, fenomen cunoscut sub numele de fotoîmbătrânire.

Cu toate acestea, în ultimii ani, lumina vizibilă cu o lungime de undă de 400-700 nm (reprezentând aproximativ 50% din toată radiația solară) s-a dovedit a fi un factor suplimentar implicat în îmbătrânirea cutanată.

Mai precis, este vorba despre lumina vizibilă cu energie înaltă, denumită în mod obișnuit lumină albastră – cu o lungime de undă de 400-500 nm. Multe dispozitive electronice emit lumină albastră, spre exemplu: ecranele telefoanelor mobile, ale computerelor sau ecranele TV. Însă e important de menționat că efectele luminii albastre asupra pielii sunt încă cercetate.

CSÎD: Cum afectează lumina albastră pielea?

Dr. Alice Brînzea: Sunt deja documentate efectele negative ale luminii albastre asupra ritmului circadian și asupra fiziologiei ochilor. Efectele luminii albastre asupra pielii sunt încă cercetate.

S-a demonstrat deja creșterea stresului oxidativ la nivelul pielii prin expunerea la lumină albastră. De asemenea, este foarte clară asocierea între hiperpigmentarea cutanată și expunerea la lumină albastră.

Efectele merg până la nivel celular, determinând afectarea celulară gravă prin alterarea ADN-ului celular și poate surveni chiar moartea celulelor și a țesuturilor. De asemenea, este alterată bariera cutanată și este afectat ciclul regenerativ al pielii.

Cum prevenim și tratăm efectele negative ale luminii albastre

CSÎD: Cum tratăm efectele negative pe care lumina albastră le are asupra pielii?

Dr. Alice Brînzea: Putem trata și atenua efectele pe care lumina albastră le are asupra tenului prin utilizarea principiilor de îngrijire: apa termală care hidratează tenul, acidul hialuronic care netezește ridurile și hidratează, seruri vegetale care promovează fermitatea, unt de shea care emoliază și rafinează tenul etc.

CSÎD: Cum prevenim aceste efecte și care sunt recomandările pentru un ten sănătos?

Dr. Alice Brînzea: Pentru prevenirea efectelor luminii albastre trebuie limitat timpul de expunere și utilizarea produselor cosmetice. Una dintre cele mai cunoscute tehnologii în acest sens este tehnologia BLB care creează o barieră împotriva luminii albastre.

Dr. Alice Brînzea, medic specialist dermatolog
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân