Ingredientul mai periculos și decât zahărul. Se găsește în bere, sosuri și iaurt

Dacă obișnuiești să citești eticheta alimentelor procesate, probabil ai întâlnit până acum și maltodextrina printre ingrediente. Iată ce este acest ingredient.
  • Publicat:
Ingredientul mai periculos și decât zahărul. Se găsește în bere, sosuri și iaurt
Foto: shutterstock

Dacă obișnuiești să citești eticheta alimentelor procesate, probabil ai întâlnit până acum și maltodextrina printre ingrediente. Producătorii alimentari adaugă acest ingredient în alimente precum iaurt, batoane proteice, chips-uri, sosuri, amestec de condimente, cereale, îndulcitori artificiali, bere, dulciuri și sucuri.

Maltodextrina este un carbohidrat care trece printr-o procesare intensă și astfel se obține o pudră albă din orez, porumb și ovăz. După procesare, pudra este folosită ca aditiv în alimente pentru a înlocui zahărul și pentru a îmbunătăți textura, gustul și durata de viață.

Dacă suferi de boală celiacă, evită alimentele care conțin acest ingredient!

Maltodextrina: riscuri pentru sănătate

Dacă mănânci prea multe alimente care conțin maltodextrină, calitatea dietei poate fi una slabă, pentru că vei consuma foarte mult zahăr și puține fibre. Astfel de diete pot crește riscul de diabet de tip 2, creștere în greutate și colesterol crescut.

Provoacă diabetul

Indicele glicemic din maltodextrină este mai mare decât al zahărului. Asta înseamnă că această pudră poate produce spikeuri glicemice la scurt timp după ce ai consumat aceste alimente. O creștere bruscă a glucozei în cazul pacienților cu rezistență la insulină sau diabet poate fi fatală.

Un indice glicemic mare înseamnă că alimentele intră în sânge și organismul le absoarbe repede, lucru care crește riscul de diabet de tip 2. Carbohidrații complecși nu posedă astfel de pericole.

Maltodextrina și tractul gastrointestinal

Maltodextrina poate afecta echilibrul bacteriilor din tractul gastrointestinal. Cercetările arată că maltodextrina poate reduce numărul bacteriilor bune și crește numărul bacteriilor rele. Astfel, riști să te confrunți cu boli inflamatorii intestinale.

Dă reacții alergice

Consumată în cantități mari, maltodextrina poate produce simptome gastrointestinale precum gaze și diaree. Studiile arată că poate produce reacții alergice precum crampe și iritații la nivelul pielii.

Îngrașă!

Maltodextrina este un carbohidrat simplu care nu are deloc valori nutriționale. Consumat în cantități mari poate duce la îngrășare.

Surse:

https://www.webmd.com/diet/what-is-maltodextrin

https://www.medicalnewstoday.com/articles/322426

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân