Infecția urinară în sarcină: cauze, simptome

Infecția urinară în sarcină este frecvent întâlnită, la fel cum este destul de comună și în rândul femeilor care nu duc o sarcină.
  • Publicat:
Infecția urinară în sarcină: cauze, simptome
Foto: shutterstock

Senzația permanentă de a urina în timpul sarcinii face parte din proces. Nu ai auzit vreodată o gravidă care să spună că nu se confruntă cu această problemă, nu? Dar când deja această senzație este constantă atunci putem vorbi de o infecție urinară. În această situație, trebuie să acordăm atenție simptomelor pe care le avem și să facem o vizită medicului pentru tratamentul adecvat. Infecția urinară în sarcină este frecvent întâlnită, la fel cum este destul de comună și în rândul femeilor care nu duc o sarcină. CDC semnalează că 1 din 10 femei este diagnosticată cu infecția urinară în sarcină sau chiar înainte de sarcină.

Potrivit unui review din 2019, peste 15% dintre sarcini prezintă bacterii asimptomatice, ceea ce înseamnă că bacteriile aflate în spatele acestor infecții nu prezintă simptome. De asemenea, se estimează că aproximativ 30% dinte femeile care au această bacterie, vor dezvolta ulterior simptome specifice infecției.

Infecția urinară în sarcină: de ce apare?

Bacteria care produce infecțiile tractului urinar în perioada sarcinii este de cele mai multe ori E.coli, vinovată de peste 90% dintre astfel de infecții. Acești germeni se regăsesc în intestine și în jurul anusului acolo unde produc cele mai mari probleme. Ajunși în uretră, chiar și de pe hârtia igienică sau accidental din timpul sexului, pot crea colonii în tractul urinar, rezultând o infecție.

În sarcină trebuie să reamintim și schimbările hormonale, când organismul este tot mai vulnerabil în fața bacteriilor. Atunci când o femeie este însărcinată, aceasta are un nivel crescut de progesteron, care ajută la relaxarea sfincterului, iar uretra se lărgește, bacteriile având astfel acces mai ușor. De asemenea, tot în perioada sarcinii, sistemul imunitar prezintă modificări, iar celulele albe, aflate în linia întâi pentru a lupta împotriva patogenilor, nu mai au aceleași efecte.

Simptome

Dacă ești însărcinată cu siguranță deja te confrunți cu nevoia urgentă de a urina frecvent. Acest aspect nu este departe de a semnala prezența unei infecții. Mayo Clinic descrie infecția urinară ca având următoarele simptome:

  • nevoia urgentă de a urina
  • senzația de arsursă sau usturime la urinare
  • eliminarea unei cantități mici de urină
  • urină tulbure, roz, roșie sau maronie
  • miros urât
  • dureri în zona pelvisului

Dacă infecția este una serioasă și a ajuns la rinichi, atunci te poți confrunta și cu:

  • febră
  • frisoane
  • dureri de spate sau laterale
  • vărsături
  • stări de greață
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Ce simptome sunt normale la menopauză?
Ce simptome sunt normale la menopauză?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”