Femeile care muncesc noaptea au un risc crescut de cancer de sân

Femeile care muncesc în tura de noapte prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de sân, ne anunţă oamenii de ştiinţă francezi care au implicat în cercetarea lor 2.500 de femei, pe care le-au ţinut sub observare timp de 3 ani.
  • Publicat:
Femeile care muncesc noaptea au un risc crescut de cancer de sân

Femeile care muncesc în tura de noapte prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de sân, ne anunţă oamenii de ştiinţă francezi care au implicat în cercetarea lor 2.500 de femei, pe care le-au ţinut sub observare timp de 3 ani.

Cancerul de sân este principala cauză a mortalităţii feminine, afectează anual 100 de femei din 100.000, în ţările dezvoltate. În fiecare an, mai mult de 1.3 milioane de femei sunt diagnosticate cu această  maladie. Riscurile sunt variate şi includ mutaţiile genetice, vârsta înaintată la prima sarcină, tulburări grave hormonale, alimentaţia, stilul de viaţă.

În 2010, International Agency for Research on Cancer a anunţat că perturbările ritmului circadian ar putea avea efect cancerigen. Ritmul circadian sau ceasul intern al organismului reglează alternanţa noapte – zi, somn – stare de veghe şi controlează numeroase funcţii biologice. La persoanele care lucrează pe timpul nopţii sau din alte varii motive nu pot să respecte zilnic acelaşi program de odihnă, ritmul circadian este alterat.

Experţii au găsit şi posibilele verigi de legătură între nopţile pierdute şi riscul de cancer: expunerea la lumină pe timpul nopţii fapt ce împiedică formarea de melatonină (substanţă care are efect anticancerigen), disfuncţii ale genelor care controlează proliferarea celulară, slăbirea sistemului imunitar.

Cercetătorii francezi au examinat efectele luminii artificiale de pe timpul nopţii asupra sănătăţii femeilor, într-un studiu desfăşurat între 2005 şi 2008. 2,500 de femei au furnizat informaţii cu privire la cariera lor, la programul de lucru şi, mai ales, la orele de noapte prestate. În total, peste 11% dintre ele au lucrat pe timp de noapte, la un moment dat.

Riscul de a dezvolta cancer mamar s-a dovedit a fi cu 30% mai mare la femeile care au lucrat noaptea, comparativ cu cele care nu au lucrat niciodată în timpul orelor de somn. Mai mult decât atât, acest risc s-a dovedit a fi semnificativ mai mare la femeile care şi-au pierdut nopţile mai mult de 4 ani sau la cele care lucrează mai puţin de 3 nopţi pe săptămână – pentru că acest program perturbă în cea mai mare măsură alternanţa noapte – zi.

Şi mai specific, cercetătorii au descoperit că riscul este mai mare şi la femeile care au lucrat noaptea înaintea primei sarcini. Explicaţia este că celulele din ţesutul mamar care nu sunt complet diferenţiate la femeile care nu au născut niciodată, sunt mult mai vulnerabile.

Citeşte şi: Afectiuni care apar la anumite ore din zi. Care sunt si cum le prevenim?

Ritmul circadian poate „comanda” un infarct!

Crizele cardiace, periculoase dimineata

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”