Este sănătos să bei lapte crud? Experții în medicină susțin că te poate ucide

Laptele crud, direct de la vacă, de la oaie sau de la capră, se bucură de popularitate imensă. Iată ce avertizează specialiștii!
  • Publicat:
Este sănătos să bei lapte crud? Experții în medicină susțin că te poate ucide

Cât este de sănătos să bei lapte crud? Experții în sănătate avertizează asupra consumului acestei băuturi. Laptele pasteurizat este, de fapt, lapte crud supus unui tratament termic la maximum 20 de minute după ce a fost colectat. Această procedură asigură distrugerea totală a bacteriilor, înainte de a fi pus la vânzare, 

Cât este sănătos să bei lapte crud?

„Da, este adevărat că pasteurizarea ucide o parte din bacteriile benefice existente în lapte, dar nu îl transformă în „lapte mort” și nici nu îl lipsește de toate proprietățile sale nutritive. Este unul dintre alimentele cele mai bogate în nutrienți care există în momentul actual”, a declarat Brian St. Pierre, dietetician autorizat și director de nutriție la Precision Nutrition, pentru Men’s Health.

„Pasteurizarea scade drastic conținutul bacterian al laptelui pentru a diminua bolile de origine alimentară. Laptele pasteurizat este în continuare bogat în proteine și plin de calciu, vitamina D și multe alte substanțe nutritive vitale, rămânând în același timp relativ ieftin, bine studiat și disponibil pe scară largă. Vedem acest lucru foarte des după pandemie, oamenii care se orientează către alimente „locale” sau naturiste”, a declarat și Nicole Helen Martin, microbiolog în domeniul produselor lactate la Universitatea Cornell, pentru New York Times.

În timp ce 20 de state din lume încă interzic vânzarea de lapte crud sub, un număr tot mai mare de legi de stat revin asupra dezbaterii privind laptele crud. De-a lungul procesului de muls, germenii se pot amesteca cu laptele în mai multe puncte diferite, deoarece stagnează foarte mult, de la ugerul vacii până la mâinile fermierului.

Citește și: Singurele două alimente care rezistă chiar și un an în frigider. Majoritatea românilor le aruncă după câteva săptămâni

Laptele nepasteurizat poate provoca boli grave

Laptele nepasteurizat poate găzdui bacterii care cauzează boli comune de origine alimentară, cum ar fi salmonella, listeria, campylobacter și E. coli. Simptomele pot fi greață, vărsături, febră, dureri de corp și insuficiență renală.

Majoritatea oamenilor sănătoși se recuperează în câteva zile sau săptămâni, dar ar putea fi mortală pentru alții, în special pentru adulții în vârstă, copii și femeile însărcinate. Și, deși se estimează că doar 1% dintre americani consumă lapte crud, experții sunt îngrijorați de potențialul risc pentru sănătatea publică, scrie nypost.com. 

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor notează că ‘majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății publice și a furnizorilor de asistență medicală consideră că pasteurizarea este una dintre cele mai eficiente intervenții de siguranță alimentară din toate timpurile în domeniul sănătății publice”.

Între anii 1998 și 2018, 2.645 de persoane s-au îmbolnăvit, 228 au fost spitalizate și trei persoane au murit din cauza unor boli asociate cu consumul de lapte crud.

Sursa foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân