Ghidul analizelor necesare pentru a diagnostica infertilitatea

Infertilitatea poate fi un drum dificil și plin de provocări, dar progresul permanent al medicinei ne ajută cu analize avansate, astfel încât diagnosticul să fie unul sigur.
  • Publicat:
Ghidul analizelor necesare pentru a diagnostica infertilitatea
Ghidul analizelor necesare pentru a diagnostica infertilitatea

Infertilitatea poate fi un drum dificil și plin de provocări, dar progresul permanent al medicinei ne ajută cu analize avansate, astfel încât diagnosticul să fie unul sigur, iar cuplurile care se confruntă cu această afecțiune să poată lua decizii informate pentru a-și împlini visul de a deveni părinți.

Când trebuie să mergem la medicul specialist în infertilitate?

Dacă aveți mai puțin de 35 de ani și nu ați reușit să concepeți după un an de relații sexuale regulate fără protecție sau dacă sunteți peste 35 de ani și nu ați avut succes după 6 luni,  trebuie să mergeți la medicul specialist în infertilitate.

Dr. Corina Gică, medic primar obstetrică-ginecologie, expert în infertilitate:Vârsta este extrem de importantă atunci când vorbim de fertilitate. Statisticile ne arată clar că vârsta medie a infertilității în România este de 30-32 de ani. Cu toate astea, ne adresăm medicului specialist mult mai târziu decât Vestul Europei cu vreo 2 ani. Dacă sarcina întârzie să apară este esențial să mergeți la un medic specializat în infertilitate. Avem instrumente de diagnostic și dacă infertilitatea există putem stabili cu exactitate cauzele și poate fi dezvoltat un plan de tratament personalizat.

Dr. Corina Gică, medic primar obstetrică-ginecologie, expert în infertilitate
Dr. Corina Gică, medic primar obstetrică-ginecologie, expert în infertilitate

Infertilitatea se împarte la doi

După o primă consultație inițială, la care ideal ar fi ca partenerii să vină cu analize preconcepționale, medicul specialist în infertilitatea poate recomanda o serie de investigații specifice pe care trebuie să le facă atât femeia, cât și bărbatul. Despre ce este vorba?

Dr. Corina Gică, medic primar obstetrică-ginecologie, expert în infertilitate:Analizele hormonale reprezintă un pilon fundamental în diagnosticul de infertilitate, oferind informații cruciale despre echilibrul hormonal al ambilor parteneri. Hormonii precum FSH (hormonul foliculostimulator), LH (hormonul luteinizant), estradiolul și progesteronul sunt investigați pentru a identifica dezechilibrele care pot afecta ovulația la femei. În cazul partenerei, vom investiga rezerva ovariană (Hormonul Anti-Mullerian AMH), recomandăm o serie de analize de sânge. De asemenea, vom analiza o serie de factori infecțioși care împiedică apariția unei sarcini. Continuăm cu ecografia transvaginală care este o modalitate neinvazivă de a evalua organele reproducătoare feminine. Aceasta poate dezvălui prezența chisturilor, fibromelor, sau alte anomalii care pot interfera cu procesul de concepție. Totodată, putem realiza și radiografii speciale cum ar fi histerosalpingografia care ajută la identificarea obstrucțiilor, a anormalităților structurale sau a altor probleme care pot afecta transportul ovulului și implantarea embrionului în uter. În cazul partenerului, vom investiga o serie de agenți infecțioși care pot impiedica apariția unei sarcini și, evident, sperma. Trebuie menționat faptul că analiza spermei se face în centre specializate de reproducere umană asistată.

Nu trebuie să uităm de analizele genetice. În cazurile atent selecționate, acestea pot juca un rol crucial în diagnosticul infertilității, dezvăluind potențiale anomalii genetice care afectează viabilitatea ovulelor sau a spermatozoizilor. Aceste analize pot oferi cuplurilor o perspectivă mai amplă asupra riscurilor genetice asociate cu infertilitatea.

Recunoașterea momentului potrivit pentru a consulta un medic specializat în infertilitate și efectuarea analizelor corecte sunt pași esențiali în gestionarea acestei provocări. Un diagnostic precoce și un plan de tratament adaptat pot îmbunătăți șansele de concepție și pot oferi sprijin emoțional în acest drum dificil.

Sursă foto: shutterstock

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân