Este bine să transpirăm? Cum ne ajută acest mecanism

Este bine să transpirăm? Află ce rol joacă transpirația în organismul nostru, de ce se întâmplă și de câte tipuri este.
  • Publicat:
Este bine să transpirăm? Cum ne ajută acest mecanism
Foto: shutterstock

Să transpiri este perfect normal, dar de multe ori acest lucru poate produce disconfort, mai ales dacă transpirația este însoțită și de un miros neplăcut. Dacă ar fi să definim transpirația am spune că aceasta este un fluid care iese prin piele și este similar apei, doar că include alte câteva proteine, săruri și molecule pe care organismul le produce pe toată suprafața pielii.

În funcție de glandele din care provine, transpirația poate fi de mai multe tipuri. De exemplu, dacă vorbim de glandele apocrine, acestea sunt localizate la subraț, unde se produce o secreție lichidă și, după cum am observat în jurul nostrul, unele persoane transpiră mai mult decât altele. În acest caz, în funcție de cât de mult transpiră un individ, poate fi și în funcție de câte astfel de glande are, intensitatea activității fizice sau greutatea corporală.

De ce transpirăm?

Organismul este compus din numeroase glande sudoripare care răspund la semnale transmise de creier pentru a elimina transpirația. Există doi declanșatori responsabili de acest proces:

Căldura- transpirația acționează ca un sistem de răcire al organismului și scopul ei este de a ajuta corpul să mențină o temperatură normală. Odată ce corpul transpiră, transpirația se evaporă și astfel pielea se răcește. Mai este cunoscută și ca transpirație termoreglatoare care se declanșează natural prin zonele corpului care conțin păr (subraț).

Emoțiile- acest tip de transpirație apare atunci când suntem agitați, de exemplu înainte de o întâlnire, o prezentare sau o confruntare.

Transpirația poate veni la pachet și cu un miros neplăcut, iar acesta la rândul său este produs de bacteriile prezente pe piele, nu de transpirație. Transpirația nu are miros. De fapt, nicio zonă a corpului nu elimină miros, ci acesta este produs de prezența bacteriilor care se hrănesc cu transpirația.

Este bine să transpirăm?

Răspunsul este simplu: da. De fapt, fără capacitatea corpului de a transpira, am întâmpina probleme. De exemplu, dacă organismul nostru nu ar avea acest mecanism de răcire, am risca supraîncălzirea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân