Durerile articulare – cum le gestionăm în anotimpul rece?

Se apropie frigul şi peste 90% dintre persoanele care au avut vreodată dureri articulare vor simţi din nou durere. Una dintre cauzele durerilor articulare o reprezintă bolile reumatice. Afectează 30% din populaţia ţărilor dezvoltate. Aceste persoane sunt şi meteo-dependente. Nu ignoraţi că, odată apărute, durerile articulare sunt amplificate şi de statul prelungit în picioare, dar şi eforturile fizice susţinute duc la intensificarea durerii.
  • Publicat:
Durerile articulare - cum le gestionăm în anotimpul rece?

Se apropie frigul şi peste 90% dintre persoanele care au avut vreodată dureri articulare vor simţi din nou durere. Una dintre cauzele durerilor articulare o reprezintă bolile reumatice. Afectează 30% din populaţia ţărilor dezvoltate. Aceste persoane sunt şi meteo-dependente. Nu ignoraţi că, odată apărute, durerile articulare sunt amplificate şi de statul prelungit în picioare, dar şi eforturile fizice susţinute duc la intensificarea durerii.


Orice durere articulară ar trebui să vă trimită la medic, iar examenul medical să vizeze întreg organismul şi nu doar la o porţiune minoră din acesta. Durerile articulare apar în leziunile la nivel articular, dar şi în boli autoimune, gută sau infecţii. Este vorba de gripă, varicelă, oreion, hepatite.

De asemenea, în apropierea menopauzei multe femei suferă de dureri articulare cauzate de schimbările hormonale. Şi chiar dacă nu vă vine să credeţi, stresul are un efect major şi asupra articulaţiilor. În timpul unui episod stresant se eliberează cortizol. Hormonul secretat în exces determină efecte inflamatorii în diferite zone ale organismului.

Dar durerile articulare pot apărea de la o hernie de disc sau pot fi de fapt dureri musculare, cu multiple cauze, aşadar aveţi nevoie de un diagnostic corect şi de tratament ţintit. Spre exemplu, în cazul unei hernii de disc avansate, antiinflamatoarele nu au ce să vă facă. Vă ajută doar intervenţia chirurgicală, care elimină obstacolul apărut la nivelul măduvei. Antiinflamatoarele în exces pot să vă creeze inclusiv probleme gastrice, care se suprapun durerii.

Mişcarea e vitală pentru articulaţii

Artrita reumatoidă este o afecţiune care frecvent se manifestă prin episoade acute însoţite de dureri articulare. Acestea sunt urmate de faza cronică a bolii în care pacientul e obligat să facă mişcare pentru a nu risca dizabilităţi. Este vorba de un program gândit de specialist care urmăreşte atât mobilitatea articulară, dar şi creşterea masei musculare.

Pentru că articulaţiile se deformează pe parcursul bolii, toate exerciţiile pornesc de la acest dezechilibru muscular care trebuie rezolvat. Dacă sunt afectate articulaţii mici precum cele ale mâinilor, specialiştii recomandă activităţi casnice repetitive.

Şi exerciţiile zilnice cu o minge mică pot fi de folos. Pentru articulaţiile mari de la genunchi, şolduri sau coloană, exerciţiile cu greutăţi pot fi utile. Acestea cresc masa musculară. Pacientul exersează cu greutăţi progresive, ca să nu supraîncarce articulaţiile. Dar crescând masa musculară, prin exerciţiile contrarezistive se stabilizează articulaţia respectivă. Însă de multe ori durerile revin. Dacă pacienţii au o masă musculară puternică, vor trece mai uşor peste crize.

Infecţiile urogenitale dau dureri articulare

Frecvent se mai ajunge la dureri articulare din cauza infecţiilor banale apărute în zona urogenitală şi neglijate. Dacă luaţi antibiotice la întâmplare, infecţia poate să persiste şi, după un timp, să se cronicizeze. Este vorba de urinări dese, usturime la micţiune şi dureri în zona genitală. În acest moment, infecţia devine greu de controlat. Sunt recomandate antibiotice puternice, dacă afecţiunea e bacteriană. Dacă este de altă natură, funcţionează tratamentele cu antiinflamatoare.

Chiar dacă infecţiile în sfera urogenitală sunt mai frecvente în cazul femeilor, şi bărbaţii pot fi afectaţi, iar fără un tratament corect în cazul acestora pot apărea modificări la nivelul prostatei. În contextul infecţiilor urogenitale netratate, apar o serie de boli denumite generic spondilo-artropatii.

Există o legătură cauzală între anumite infecţii din sfera urogenitală şi declanşarea acestor boli inclusiv aşa-numita artrită reactivă, adică o inflamaţie articulară care depinde de o infecţie care e localizată la distanţă. Mare parte dintre aceste afecţiuni sunt determinate genetic. Dar chiar dacă aveţi gena moştenită, boala se declanşează în contextul unor infecţii netratate. Astfel, bărbaţii tineri, spre exemplu, se confruntă frecvent cu dureri în partea inferioară a spatelui. Acestea nu sunt legate de efortul zilnic. Şi mai pot apărea inclusiv manifestări oculare.

Unele dintre cele mai frecvente sunt modificări la nivelul globilor oculari care se asociază cu inflamaţii ale ochilor. În toate aceste cazuri, mergeţi de urgenţă la medicul reumatolog. Vorbim despre boli anchilozante. Ameliorarea lor depinde de diagnosticul precoce, de tratament ţintit şi de păstrarea mobilităţii.

Sunt boli care afectează în principal mobilitatea coloanei vertebrale, iar mobilitatea se menţine cu gimnastică medicală. Aceste afecţiuni apar la grupe de vârste tinere, începând cu 20 de ani. Concluzia este că, indiferent de infecţiile de care suferiţi la un moment dat, nu trebuie să luaţi medicaţie la întâmplare. După tratamentul ţintit în cazul oricărei infecţii urogenitale, mergeţi după 2 săptămâni din nou la analize ca să fiţi siguri că infecţia a dispărut. Revenind la durerile articulare, acestea nu sunt specifice bătrâneţii, ci pot debuta la orice vârstă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Luptă împotriva bolii Alzheimer
Luptă împotriva bolii Alzheimer
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân