Dr. Farmacist Anca Daniela Raiciu: cele mai bune suplimente pentru răceală, depresie ușoară și slăbire

Medicina alternativă presupune toate practicile și terapiile naturiste și este o formă de tratare a anumitor afecțiuni pe cale cât mai natură, prin intermediul plantelor medicinale și aromatice sau suplimentelor alimentare.
  • Publicat:
Dr. Farmacist Anca Daniela Raiciu: cele mai bune suplimente pentru răceală, depresie ușoară și slăbire
Medicina alternativă și consumul de plante medicinale și aromatice cu Dr. Farm. Anca Daniela Raiciu sursa foto: shutterstock

Medicina alternativă poate fi utilizată, fără probleme, concomitent cu medicina clasică. Atunci când medicina clasică nu mai oferă soluții, medicina alternativă poate contribui la rezolvarea anumitor probleme. Mai multe informații utile despre medicina alternativă, de la folosirea plantelor medicinale și aromatice și până la utilizarea suplimentelor alimentare, le aflăm direct de la Dr. Farm. Anca Daniela Raiciu.

Nevoia plantelor medicinale și aromatice și a suplimentelor alimentare

CSÎD: Ce plante medicinale sau suplimente ar trebui să consume românii, odata cu venirea sezonului rece?

Dr. Farm. Anca Daniela Raiciu: Există plante care contribuie la întărirea sistemului imunitar și la combaterea răcelii și gripei, iar echinacea este prima dintr-o listă lungă. Cercetările, dintre care numeroase au fost efectuate în Germania, arată că această plantă întărește sistemul imunitar împotriva virusurilor, răcelilor ușoare precum și împotriva altor germeni patogeni.

O altă plantă mult studiată este ienupărul, care conține un puternic compus antiviral, ce inhibă activitatea unor virusuri mai ales cele gripale și herpetice.

Măceșele, prin componenta lor principală, vitamina C, au un puternic efect stimulator imunitar, minimizând simptomele răcelii și contribuind la reducerea crizelor de astm bronșic.

Lemnul dulce este o plantă despre care ați mai auzit cu siguranță, pentru că posedă proprietăți de imunostimulare nespecifică a organismului, antiinflamatoare, mucolitice, expectorante și antivirale. Este totodată un bun fluidifiant al secrețiilor bronșice și faringiene în procesele inflamatorii ale căilor respiratorii.

Beneficii și atenționări legate de consumul de ceai

CSÎD: Care sunt cele mai eficiente ceaiuri pentru consumul zilnic?

Dr. Farm. Anca Daniela Raiciu: Pentru revigorarea organismului putem consuma zilnic ceai de măceș, de cătină, de viță de vie, de fructe de afin. Acestea conțin săruri minerale.

Lipsa sărurilor minerale ne afectează sănătatea. Deficitele ne pot crea multe probleme de sănătate, de aceea trebuie să ne asigurăm că le furnizăm permanent organismului.

Calciul, fierul, magneziul, fosforul, potasiul sunt 5 minerale care ne mențin sănătatea.

Calciul este prezent în oase, dinţi şi în 1% din sânge şi din ţesuturile moi, fără de care buna funcţionare a inimii şi echilibrul neuro-muscular nu ar fi posibile. Are rol în coagularea sângelui, iar dacă cineva resimte contracţii musculare, crampe, insomnie, iritabilitate, aritmie cardiacă, spasmofilie, atacuri de panică, arsuri stomacale ar trebui neapărat să verifice nivelul calciului din organism.

Important este și fierul care intervine în formarea hemoglobinei, lipsa lui ducând la simptome ca oboseală, paloare, suflu cardiac, unghii, păr şi piele fragile, dificultate a deglutiţiei, creştere bruscă a numărului de afecţiuni de tip inflamator de orice fel.

Fosforul este o prezenţă importantă în organism, imediat după calciu. E unul dintre elementele care transmit impulsurile nervoase. Dacă cineva resimte oboseală fizică şi psihică, sensibilitate crescută la infecţii sau prezintă rahitism ori carii, este cât se poate de posibil să se confrunte cu lipsa de fosofor.

Magneziul este un alt mineral extrem de important. Acesta intervine în metabolizarea glucidelor şi a proteinelor și este un bun anticancerigen. Echilibrează circulaţia şi buna funcţionare a inimii. Cei care își asumă diete drastice pot pierde magneziu și de acolo și simptomele de amețeală și palpitaţii cardiace. Lipsa magneziului te face să-ți dorești mereu ceva dulce. Și chiar dacă îți satisfaci acest impuls, pe moment ești în regulă, dar peste un sfert de oră vei simți nevoia imperioasă să ronțăi iar ceva și tot așa.

Potasiul este important pentru că echilibrează celelalte minerale. Influenţează activitatea musculară, pH-ul sângelui şi funcţionarea inimii.

Cele mai importante minerale pentru sănătate le poţi extrage zilnic dintr-o hrană variată, cu fructe și legume din belșug și cu respectarea principiilor alimentare corecte, iar șansele să furnizezi corpului tău cele 5 minerale importante la care am fãcut referire cresc. Mulţi dintre noi nu reușesc acest lucru și dovada o reprezintă statisticile triste în care România deține primele locuri.

Beneficii si atenționări legate de consumul de ceai sau suplimente pentru slăbit

CSÎD: Care sunt cele mai eficiente ceaiuri sau suplimente în procesul de slăbire?

Dr. Farm. Anca Daniela Raiciu: O problemă în regimurile de slăbire o reprezintă așa-numitele produse minune, care promit un efect miraculos în timp record. Un astfel de produs este și ceaiul pentru slăbit.

Curele de slăbire au miturile lor. De pildă, se crede că dacă te înfometezi sau dacă nu mănânci seară, slăbești mai repede. Fals: degeaba nu mâncăm seară dacă peste zi mesele și gustările noastre au fost bogate în alimente cu așa-numitele calorii goale, sărace în micronutrienți esențiali pentru organism (preparate de tipul celor de la fast-food, de exemplu), sau au inclus cantități mari de fructoză, ca o alternativă la zahărul clasic.

Cât despre zahăr și fructoză, este de preferat să le înlocuim, pe cât posibil, cu miere autentică. În diete, din alimentație nu ar trebui să lipsească peștele, legumele, fructele și cerealele. Aceste alimente asigură o bună circulație a sângelui și reglează tranzitul intestinal. De un real folos sunt ceaiurile de urzică, cimbru, rozmarin sau aloe vera.

Exercițiile din sală de gimnastică, mersul pe jos și celelalte activități fizice trebuie dublate de o hidratare intensă a organismului și de un regim alimentar din care nu ar trebui să lipsească plante cu proprietăți depurative și diuretice, așa cum sunt mesteacănul, chimenul, socul, urzică sau păpădia. Aceste plante au și un conținut bogat în vitamine și minerale.

Extrem de indicate mai sunt ceaiurile de mentă, de sunătoare sau din frunze de coacăz negru. Atenție însă la cum le preparăm: apa fierbinte nu trebuie să depășească 40-45 grade Celsius, pentru că, altfel, ceaiul își pierde proprietățile.

Stare de bine – sistem nervos

CSÎD: Ce plante medicinale sau suplimente pot fi folosite pentru obținerea unei mai bune dispoziții?

Dr. Farm. Anca Daniela Raiciu: Depresia ușoară afectează întregul organism, atât în plan fizic, cât și în plan nervos, modificând modul în care gândim și ne comportam. Ne influenţează felul în care ne raportăm la noi înșine și la cei din jur. Pe lângă alimentația echilibrată și un stil de viață sănătos, din care nu lipsesc mișcarea și relaxarea, un remediu eficient în combaterea insomniei îl reprezintă plantele medicinale şi aromatice cu efect calmant. Dintre acestea se remarcă passiflora și valeriana.

În stările de agitație nervoasă și de insomnie, passiflora acționează ca sedativ, principalele efecte fiind produse de o serie de flavonoizi care reduc anxietatea și inhibiția anumitor neurotransmițători. La rândul ei, valeriana este indicată în tratarea diverselor tipuri de tulburări emoționale, dar și în calmarea unei serii întregi de dureri și afecțiuni. Înlătură dificultatea de a adormi, scade numărul de treziri nocturne și favorizează etapa cea mai odihnitoare a somnului, fază de somn profund fără vise.

Aportul românilor de suplimente alimentare

CSÎD: Comparativ cu alte țări, cât de des folosesc românii suplimente alimentare?

Dr. Farm. Anca Daniela Raiciu: O cercetare arată că 59% dintre români au consumat suplimente alimentare în primele 6 luni ale pandemiei de COVID-19.

Susținerea imunității este principalul motiv de consum al suplimentelor, iar criteriile care influențează alegerea sunt: recomandarea medicului, beneficiile produsului și ingredientele cât mai naturale.

Celelalte două motive pentru care adulții consumă suplimente alimentare sunt: pentru ameliorarea stării de oboseală sau de nervozitate și pentru obținerea de energie sau a unei stări de bine.

CSÎD: Ce parere aveți despre modificările genetice ale alimentelor de bază? Sunteți de părere că un aport de suplimente ar putea compensa aceste aspect negativ?

Dr. Farm. Anca Daniela Raiciu: Definiția suplimentelor alimentare este de produse alimentare al căror scop este de a completa regimul alimentar şi care reprezintă surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, singure sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză, respectiv în forme de prezentare cum ar fi capsule, comprimate,pilule sau alte forme similare, caşete cu pulbere, fiole de lichid, flacoane cu picurător şi alte forme similare de lichide şi pulberi destinate să fie luate în cantităţi mici, unitare, măsurate. Sigur ca un aport suplimentar poate ajuta, dar trebuie respectata si doza întotdeauna.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân