Cât de mari pot crește fibroamele uterine? Explică dr. Ștefan Tucă

Cum se diagnostichează fibroamele uterine? Afectează ele sarcina?
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cât de mari pot crește fibroamele uterine? Explică dr. Ștefan Tucă
Cât de mare poate crește un fibrom uterin? Foto Shutterstock

”Fibroamele pot fi diagnosticate cu ușurință, în timpul unui consult ginecologic, pe baza anamnezei și a examinării ginecologice. Cea mai frecventă metodă de diagnosticare este ecografia abdominală sau transvaginală. În unele cazuri se poate recomanda și histeroscopia de diagnostic sau RMN-ul pentru a stabili tipul de tumoră” explică dr. Ștefan Tucă, Medic primar chirurgie general ă cu supraspecializare în laparascopia avansată și medic rezident obsterică ginecologie .

 

CSÎD: Ce dimensiuni pot avea fibroamele uterine?

Dr. Ștefan Tucă: Fibroamele pot varia în dimensiune. Unele pot fi foarte mici cât un bob de mazăre, iar altele pot fi cât o grefă. În cm pot varia de la câțiva mm până la 15-20 cm, în cazul fibroamelor voluminoase. În general, medicii compara mărimea uterului fibromatos cu o sarcină.

Cine intră în categoriile de risc pentru a dezvolta fibrom uterin?

CSÎD: Cine este predispusă la fibroame uterine?

Dr. Ștefan Tucă: Deși nu este clar de ce femeile dezvoltă fibrom, acestea sunt întâlnite mai frecvent la:

  • Femeile nulipare;
  • Femeile cu vârstă între 30 și 40 ani;
  • Femeile de culoare;
  • Cele care au un membru al familiei cu fibrom;
  • Femeile obeze;

Afectează fibromul uterin sarcina?

CSÎD: Ce consecințe pot avea fibroamele uterine dacă vrei să rămâi însărcinată?

Dr. Ștefan Tucă: În funcție de localizarea fibromului uterin, cum ar fi cel submucos care poate pătrunde în cavitatea uterină, consecințele pot fi infertilitate sau pierderea sarcinii. În cazul femeilor însărcinate, fibroamele pot crește, de asemenea, riscul apariției anumitor complicații ale sarcinii, cum ar fi desprinderea placentară, restricția creșterii fetale și nașterea prematură.

CSÎD: Pot apărea și în timpul sarcinii fibroame uterine?

Dr. Ștefan Tucă: Fibroamele nu apar în timpul sarcinii. În schimb ele pot suferi modificări dimensionale și anume: se pot micșora, pot rămâne la aceeași mărime sau pot crește. Creșterea în dimensiune a unui fibrom, va fi cel mai probabil în primul trimestru, ca urmare a nivelului de estrogen crescut.

dr Stefan Tuca
Dr. Ștefan Tucă, medic primar chirurgie generală cu supraspecializare în laparascopia avansată și medic rezident obsterică ginecologie
Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ştefan Tucă - Medic primar chirurgie generală
Dr. Ștefan Tucă este Medic primar chirurgie generală cu competență în chirurgie laparoscopică avansată. Pregătire Absolvent al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, cu specializarea medicină generală, cu durata de 6 ani, 1997-2003 Medic rezident Chirurgie Generală ...
citește mai mult
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”