Dr. Ana Maria Vintilă: ”Tensiunea arterială este reglată în mod diferit la femei și bărbați”

Un test medical simplu, ușor de făcut și acasă și neinvaziv este de ajutor pentur păstrarea sănătății.
  • Publicat:
Dr. Ana Maria Vintilă: ”Tensiunea arterială este reglată în mod diferit la femei și bărbați”
Dr. Ana Maria Vintilă, medic primar cardiologie, Spital Clinic Colțea, Președintele Grupului de Tensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie, foto arhivă

Spune-mi ce valori ale tensiunii arteriale ai, ca să-ți zic cum stai cu sănătatea! Și mai ales, să îți zic de boli riști! Se știe că hipertensiunea arterială pe termen lung, netratată poate declanșa diverse evenimente cu potențial invalidant sau chiar decesul. Printre ele se numără accidentul cerebral vascular și infarctul.

Dr. Ana Maria Vintilă, Medic primar cardiologie, Spitalul Clinic Colțea, Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială, din cadrul Societății Române de Cardiologie vorbește despre diferențele dintre valorile tensiunii arteriale la bărbați și la femei.

Valorile presiunii sângelui sau ale tensiunii arteriale considerate normale pentru adulți sunt în jurul valorii de 120/80 mm Hg. Când se pune diagnosticul de hipertensiune arterială? Medicii cardiologi pun diagnosticul de tensiune arterială atunci când la măsurători consecutive, în condiții optime, valorile tensiunii arteriale depașesc 140/90 mm Hg. Hipertensiunea arterială este o afecțiune cu risc mare de afectare a sănătății.

Bărbații pot suferi mai des de hipertensiune arterială

CSÎD: Există categorii de persoane sau de vârstă ori sex mai predispuse la  hipertensiune arterială?

Dr. Ana Maria Vintilă: Tensiunea arterială este reglată în mod diferit la femei și bărbați, iar valorile tensionale de bază sunt de asemenea diferite. Bărbații prezintă un risc mai mare de boli cardiovasculare și renale decât femeile aflate în premenopauză de vârstă egală. Studii recente care utilizează tehnica de monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale 24 de ore au arătat că tensiunea arterială este mai mare la bărbați decât la femei la vârste similare.

Și femeile și bărbații trebuie să monitorizeze constant valorile presiunii sângelui

CSÎD: Ce concluzie am putea să tragem?

Dr. Ana Maria Vintilă: Nu înseamnă că femeile sunt mai protejate și atunci măsurile de stil de viață sau recomandările de tratament sunt diferite. Regula de aur este, indiferent de gen, să ne măsurăm corect și regulat tensiunea arterială ca să depistăm modificări de la valorile normale sau țintite, să avem un stil de viață bazat pe mișcare și regim dietetic echilibrat, să respectăm întocmai tratamentul antihipertensiv prescris și să comunicăm cu medicul curant despre starea noastră.

Surse: Societatea Română de Cardiologie, 

Consultant de specialitate: Dr. Ana Maria Vintilă, Medic primar cardiologie, Spitalul Clinic Colțea, Președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială, din cadrul Societății Române de Cardiologie

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân