Dr. Alexander Zeuke: Testele genetice te ajută să descoperi din timp de ce boli vei suferi

Testele genetice pot fi de mare ajutor în prevenția anumitor boli.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Alexander Zeuke: Testele genetice te ajută să descoperi din timp de ce boli vei suferi

Medicina a evoluat atât de mult, încât, azi, testele genetice ne spun care sunt bolile ce pot apărea în viitor, înaintea experimentării vreunui simptom. Am stat de vorbă cu Dr. Alexander Zeuke, chirurg generalist, absolvent al unui master în medicină preventivă, cu peste 20 de ani de experiență în domeniu, fiind pionierul unei abordări personalizate a medicinei preventive, folosind noile descoperiri din secvențierea ADN-ului și din studiul proceselor epigenetice care influențează expresia genelor.

Ce se întâmplă doctore: Când ar trebui începută prevenția bolilor degenerative?

 Dr. Alexander Zeuke: În general, tinerii nu sunt cu adevărat preocupați de problemele de sănătate care ar putea apărea în viitor. Bolile cronice degenerative, precum cele cardiovasculare, cancerul, demența sau diabetul de tip 2, sunt considerate boli care apar la vârste mai înaintate, astfel încât nu reprezintă o prioritate pentru noi atunci când suntem tineri sau de vârstă mijlocie. Însă, odată cu creșterea exponențială a bolilor cronice din ultimele decenii și, mai nou, din cauza presiunii create de pandemia de coronavirus, percepția fiecăruia dintre noi s-a schimbat și tratăm cu mult mai mare seriozitate problemele legate de sănătate. Observăm că se acordă o mai mare atenție modului de prevenire a bolilor cronice, chiar înainte de apariția primelor simptome.

Cercetările științifice arată că primele semne ale arterosclerozei, boală care poate fi cauzată de nivelul crescut al colesterolului și inflamației, diabetul de tip 2, și chiar tulburările cognitive, pot să apară mai devreme la persoanele cu predispoziție genetică fără nicio manifestare a simptomelor. În plus, stilul modern de viață și de muncă ”ne obligă” pe cei mai mulți dintre noi să ducem o viață sedentară, cu stres emoțional și psihosocial cronic, și lipsa unui somn de calitate. Dacă la toate acestea adăugăm obiceiuri nesănătoase precum consumul constant de alimente de calitate scăzută, fără să avem un plan bine definit de alimentație, obținem toate ingredientele principale care ar putea cauza boli degenerative cronice.

În calitate de medic specializat în medicină preventivă, încerc să-mi motivez pacienții să preia controlul asupra sănătății lor din timp, chiar de tineri, deoarece a stabili un plan foarte bine definit de prevenție este cu siguranță mai simplu și mai eficient decât a trata! Pe de altă parte, nu este niciodată prea târziu pentru a lua măsuri pentru îmbunătățirea sănătății și a stării de bine. Știm acum că majoritatea afecțiunilor cronice degenerative pot fi prevenite prin modificări ale stilului de viață sau măsuri preventive personalizate. Aceasta este cheia pentru o viață lungă și sănătoasă, plină de energie, vitalitate și claritate mentală. Nu înseamnă că ar trebui să ne trăim viața ca niște călugări, nici pe departe. Ne putem trăi viața și ne putem bucura la maximum de ea, trebuie doar să îmbunătățim unele aspecte ale stilului de viață.

 

C.S.Î.D.: Care sunt tipurile de teste care pot ajuta oamenii să descopere la ce să se aștepte la bătrânețe?

Dr. A.Z.: Statisticile arată că principala cauză de deces prematur în aproape toate societățile moderne sunt bolile cardio-vasculare, care includ accidentul vascular cerebral, infarctul, hipertensiunea și altele. Bolile cardio-vasculare pot fi prevenite și sunt strâns legate de probleme metabolice de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, obezitatea și dislipidemia. Aceste probleme de sănătate care pot fi prevenite sunt în mare parte legate de stilul de viață și sunt asociate cu multe alte boli cronice, cum ar fi demența, cancerul sau afecțiunile autoimune. Dacă reușim să ne îmbunătățim metabolismul și să prevenim factorii de risc cardio-vascular, se pot realiza o mulțime de lucruri, pentru îmbunătățirea sănătății.

Pentru o evaluare generală a riscului de apariție a unor boli precum cele cardio-vasculare și metabolice, recomand tuturor pacienților mei un screening de sânge complex, panel metabolic și lipidic, în jurul vârstei de 40 ani. Cu cât riscul de a dezvolta o afecțiune cardio-vasculară degenerativă poate fi identificat mai devreme prin markeri de risc, cu atât sunt mai mari șansele de a trata și de a preveni boala într-o etapă ulterioară a vieții.

Un test genetic cuprinzător combinat cu teste de laborator este recomandarea ideală pentru a prevedea riscurile legate de sănătate, pe termen lung. Un test genetic și o analiză completă de sânge pot fi extrem de relevante, rezultatele prezicând cu o mai mare acuratețe riscul de a avea boli cardio-vasculare sau diabet de tip 2, cu mult înainte de apariția primelor simptome. Avem astfel oportunitatea de a acționa în timp util. Faptul că obținem toate aceste informații din timp ne dă încredere și ne încurajează să facem unele schimbări în viața noastră. La un stadiu incipient, îmbunătățirea stilului de viață este suficientă pentru a preveni apariția bolii mai târziu, ceea ce influențează pozitiv longevitatea unei persoane.

C.S.Î.D.: Cum au fost concepute aceste teste? Pe ce anume se bazează?

Dr. A.Z.: Ideea din spatele programelor de medicină preventivă și testarea genetică pe care le recomand este de a oferi clienților noștri tratamente personalizate, bazate pe date științifice. Misiunea noastră este să creștem durata de viață sănătoasă și de a preveni debutul precoce al afecțiunilor cronice degenerative, precum bolile cardiovasculare, cancerul, declinul cognitiv (demență) sau diabetul, cât mai mult posibil. Dacă un pacient are o predispoziție genetică pentru anumite boli, dezvoltăm programe personalizate de prevenție care vizează și neutralizează acest risc. De exemplu, în cazul în care un pacient are o predispoziție genetică la Alzheimer, oferim un program personalizat de îmbunătățire și stimulare a activității creierului care previne declinul cognitiv cu mult înainte de apariția primelor simptome. Același lucru este valabil pentru toate celelalte boli cronice care pot fi prevenite.

Cu testele genetice și cu programele noastre inovatoare de coaching în domeniul sănătății, putem elimina presupunerile legate de ce este „bun” sau „rău” pentru fiecare pacient și să ajutăm la îmbunătățirea sănătății și a stării de bine, bazându-ne pe date științifice.

În plus, programele de medicină preventivă pe care le-am dezvoltat te pot ajuta să îți îndeplinești obiectivele în multe aspecte ale vieții, inclusiv îmbunătățirea aspectului pielii și încetinirea procesului de îmbătrânire, detoxifiere, controlul greutății, creșterea performanței sportive, creșterea libidoului, îmbunătățirea calității somnului, a sănătății mintale.

 C.S.Î.D.: Ce află oamenii în urma testării?

Dr.A.Z.: În primul rând, testarea genetică ne poate ajuta să evaluăm predispoziția unei persoane de a dezvolta anumite boli. Testarea genetică este, de asemenea, foarte utilă în îmbunătățirea stilului de viață al unei persoane. Analizăm nu numai predispoziția genetică la boli, ci și multe trăsături genetice individuale, cum ar fi rezistența la stres, performanța și ”talentul” atletic al unei persoane, precum și modul în care organismul metabolizează anumite ingrediente alimentare. Putem verifica intoleranțele la alimente și modul în care organismul metabolizează toxinele din alimente sau din mediu. Pe baza acestor date putem realiza o imagine precisă a riscurilor viitoare pentru sănătate.

C.S.Î.D.: Ce recomandați în urma aflării predispozițiilor genetice?

Dr. A.Z.: Testele genetice au rol preventiv și ajută la detectarea din timp a unor predispoziții la nivel genetic pentru cele mai importante boli degenerative. Dacă în urma testării, rezultatele arată că ai o anumită predispoziție, acest lucru nu confirmă faptul că vei dezvolta respectiva boală. Variațiile genetice sunt doar un plan, stilul de viață și mediul la care este expusă o persoană este decisiv pentru sănătatea sa. Anumiți factori de mediu și de viață, cunoscuți și sub denumirea ”zgomot” epigenetic ne influențează activitatea genetică. Programele nosatre de tip medicină preventivă sunt personalizate pentru fiecare predispoziție genetică și ajută la „activarea” genelor benefice și „oprirea” genelor care ar putea provoca probleme de sănătate mai târziu în viață.

În programele DNA Preventive Health Programs, analizăm variații genetice care pot fi influențate de schimbări de stil de viață, suplimente alimentare personalizate și intervenții specifice care pot neutraliza deficitul genetic. Bazându-ne pe rezultatul testului, dezvoltăm pentru și împreună cu fiecare persoană un program care include schimbări de stil de viață și mediu, printre care o dietă care îmbunătățește compoziția corporală și reduce inflamația, un program de mișcare care respectă talentul atletic determinat genetic, îmbunătățind nivelul de fitness, un program de detoxifiere și optimizare a funcțiilor creierului, pentru a îmbunătăți nivelul de energie, claritatea mentală și rezistența la stres.

Alte planuri de prevenție bazate pe testele genetice includ prevenirea cancerului, a bolilor cardio-vasculare, a demenței, îmbunătățirea metabolismului, îmbunătățirea a somnului și de recuperare, gestionarea stresului și prevenirea epuizării, optimizarea sistemului imunitar.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”