Cât durează o infecție urinară și cum grăbim procesul de vindecare?

Cât durează o infecție urinară? Ei bine, depinde. În mod normal infecțiile tractului urinar nu țin mai mult de o săptămână.
  • Publicat:
Cât durează o infecție urinară și cum grăbim procesul de vindecare?
Foto: shutterstock

Simptomele infecției tractului urinar par nesfârșite, mai ales că drumurile la toaletă și senzațiile de usturime la urinare sunt inconfortabile. Cât durează o infecție urinară? Ei bine, depinde. Dacă infecția este în vezică (cel mai comun loc), atunci simptomele pot dura între 1 și 7 zile, dar dacă este vorba de o infecție la rinichi, ameliorarea lor poate ține și până la 14 zile.

În mod normal infecțiile tractului urinar nu țin mai mult de o săptămână, dar factorii care influențează acest aspect diferă, iar momentul în care simptomele vor dispărea va fi atunci când infecția este complet vindecată de prezența bacteriilor. Înainte de toate trebuie să iei în calcul dacă infecția este una complicată sau nu. În cazul unei infecții fără complicații, bacteriile se regăsesc în partea inferioară a tractului urinar și este mai ușor și rapid de tratat, dar și în această situație  depinde de cât de pregătit este sistemul imunitar să lupte împotriva bacteriilor.

În tratamentul pentru infecțiile urinare sunt administrate de cele mai multe ori antibiotice, dar asta după vizita la medic, pentru a distruge patogenii. Odată ajuns în cabinetul medicului, acesta va cere o probă de urină pentru a observa ce bacterie este responsabilă de prezența infecției, iar în funcție de rezultat se administrează și tratamentul.

Cât durează o infecție urinară complicată?

O infecție urinară complicată poate dura chiar și câteva săptămâni. Potrivit Asociației Americane de Urologie, există un număr de factori care poate determina dacă infecția urinară este complicată:

  • dacă ești însărcinată
  • dacă bacteria responsabilă este rezistentă la anumite medicamente
  • dacă ai pietre la rinichi
  • dacă ai cateter, stent sau alte dispozitive medicale
  • dacă suferi de o afecțiune cronică precum diabet sau sistemul imunitar este compromis

Cum să ameliorezi simptomele rapid

De cele mai multe ori, simptomele infecției tractului urinar dispar după câteva zile, iar bacteriile sunt distruse între 3-7 zile de la antibiotic, informează AUA. Există însă câteva trucuri care ajută la grăbirea procesului de vindecare.

Hidratează-te. Ori de câte ori urinezi îndepărtezi bacteriile din sistem, iar consumul de lichide (în special apă și ceaiuri) te ajută să scapi rapid de infecțiile urinare, dar și să le previi pe cele viitoare.

Evită cofeina. Sari peste cafeaua de dimineață atunci când te confrunți cu o infecție urinară. Cercetările arată că băuturile care conțin cofeină nu fac altceva decât să înrăutățească simptomele tractului urinar.

Folosește o compresă caldă. Atunci când te confrunți cu o infecție urinară, pe lângă disconfortul din timpul urinării, te lovești și de durerile abdominale. Compresele calde ajută la reducerea durerii și îți oferă un mic confort.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc