Depresia

Depresia poate sa apara in viata oricui, indiferent de varsta. Depresia (in latina - inhibitie, tristete) este o afectiune psihica, caracterizata printr-o perturbare serioasa a echilibrului emotional si o diminuare considerabila a calitatii vietii, pe o perioada lunga de timp (activitatea profesionala, relatiile personale etc.)
  • Publicat:
Depresia
Depresia

Depresia poate sa apara in viata oricui, indiferent de varsta. Depresia (in latina – inhibitie, tristete) este o afectiune psihica, caracterizata printr-o perturbare serioasa a echilibrului emotional si o diminuare considerabila a calitatii vietii, pe o perioada lunga de timp (activitatea profesionala, relatiile personale etc.)

Ce este depresia?
Depresia este foarte frecventa. Depresia poate sa apara in viata oricui, indiferent de varsta. Depresia (in latina – inhibitie, tristete) este o afectiune psihica, caracterizata printr-o perturbare serioasa a echilibrului emotional si o diminuare considerabila a calitatii vietii, pe o perioada lunga de timp (activitatea profesionala, relatiile personale etc.). Depresia reprezinta o traire de suferinta si tristete profunda. Aceasta afectiune influenteaza apetitul pacientilor, somnul si parerile lui asupra lumii in general. Depresia este mai mult decat o dispozitie proasta de moment, mai mult decat o stare de rau care poate fi invinsa prin dorinta de a trai. Persoanele care sufera de depresie nu pot, pur si simplu, sa faca fata situatiei, sa treaca peste ceea ce este rau si sa se simta bine. Fara tratament simptomele pot sa dureze saptamani, luni sau chiar ani.

Cauzele depresiei
Nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Depresia este de obicei declansata de o combinatie de factori biologici, psihologici si factori din mediu. Unele trasaturi psihologice pot creste vulnerabilitatea fata de depresie. Persoanele care au o parere proasta despre ei, o viziune pesimista asupra lumii sau care sunt expusi la stres au un risc mai mare de a dezvolta o depresie. Starile depresive pot fi declansate de pierderi importante, de afectiuni cronice, de dificultati de relatie sau financiare sau de schimbari nefavorabile aparute in viata. Pacientii care sufera de depresie traiesc de obicei o stare de ingrijorare si de tristete. Ei se simt nefericiti, lipsiti de ajutor si abandonati. Ei sunt nemultumiti de lucrurile din jurul lor si nimic nu-i poate face fericiti. Alte semne ale depresiei sunt: lipsa sau scaderea apetitului, perturbari ale somnului (dificultati de adormire, trezire matinala, somn neodihnitor sau chiar cosmar), pierderea interesului pentru lumea exterioara, lipsa de putere si de entuziasm, oboseala constanta, sentimente de inutilitate si neajutorare, ganduri de suicid si moarte, sentimente de vinovatie.

Simptomele depresiei
* Tristete continua, teama puternica, neliniste, sentimentul de desertaciune

* Lipsa de speranta, pesimism, trecutul si viitorul sunt vazute in culori intunecate

* Sentimente de vinovatie, parere de sine proasta, neajutorare

* Pierderea placerii pentru activitati care-i aduceau bucurie si placere, inclusiv viata sexuala

* Tulburari de somn: trezirea matinala cu sentimentul de teama si stupoare; imbunatatire usoara a dispozitiei spre seara

* Pierderea apetitului si scadere in greutate

* Scaderea energiei, dinamismului; oboseala si senzatia de lentoare

* Ganduri despre moarte, sinucidere si chiar tentative de suicid

* Neastampar, neliniste, iritabilitate

* Dificultati de concentrare, memorare si in luarea deciziilor.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alcoolul
Alcoolul
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân