De ce sunt atât de puţine cazuri de coronavirus în Rusia, o ţară cu peste 146 de milioane de locuitori

Rusia are până în prezent doar 840 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi 3 decese. Pe bună dreptate, multă lume se întreabă cum este posibil acest lucru.
  • Publicat:
De ce sunt atât de puţine cazuri de coronavirus în Rusia, o ţară cu peste 146 de milioane de locuitori

Deşi este pe locul 9 în topul ţărilor cu cea mai numeroasă populaţie, Rusia are până în prezent, conform datelor worldmeters.info, doar 840 de cazuri de infecţie cu noul coronavirus şi 3 decese. Pe bună dreptate, multă lume se întreabă cum este posibil acest lucru, având în vedere că ţări cu o populaţie mult mai redusă, precum Spania sau Italia, înregistrează zeci de mii de cazuri şi un număr alarmant de decese.

O posibilă explicaţie poate fi testarea mai eficientă a populaţiei, susţin oficialităţile din Rusia, dar numărul şi calitatea testelor, precum şi rezultatele acestora sunt puse la îndoială de alte ţări, care suspectează că aceste informaţii sunt măsluite pentru a ascunde adevărul.

Există suspiciuni că aceste teste rapide de depistare a noului coronavirus au o rată de acuraţe mult mai redusă în comparaţie cu cele din China sau alte ţări afectate de pandemie.

Potrivit PCR News, testul instant folosit în Rusia este produs de un institut de virusologie şi biotehnologie din Novosibirsk şi depistează anticorpi specifici infecţiei cu noul coronavirus.

„Sensibilitatea acestor teste este de 10 până la de 16 ori mai redusă decât testele utilizate în America. La o asemenea acurateţe, există un risc major ca numeroase teste să aibă rezultate fals-pozitive, mai ales în cazul persoanelor asimptomatice”, a declarat Carmen Wiley, preşedinta American Association of Clinical Chemistry, într-un interviu telefonic acordat ABC News.

Îngrijorările sunt însă întemeiate. Agenţia de presă Rosstat a dezvăluit că numărul cazurilor de pneumonie din luna ianuarie a fost de 6.921, o creştere cu 37% comparativ cu anul trecut.

Ministerul Sănătăţii din Rusia a infirmat această informaţie. Ba mai mult, autorităţile au declarat că, de fapt, numărul cazurilor de pneumonie din luna ianuarie a înregistrat o scădere de opt procente comparativ cu datele din 2019.

Vladimir Cherpunov, virusolog la institutul din Novosibirsk, a declarat pentru Siberian Times că nu înţelege de ce nu sunt testaţi pentru COVID-19 toţi pacienţii cu pneumonie.

„Toate aceste cazuri sunt puse pe seama gripei”, spune el. „Cu siguranţă numărul cazurilor de COVID-19 este mai mare, dar cu cât?”, se întreabă retoric Alexey Kurinny, parlamentar care face parte din comisia de sănătate şi preşedinte al Partidului Comunist din Rusia. „De două ori mai mare, de zece ori?”, adaugă el.

Preşedintele Putin spune însă că situaţia este sub control şi că Rusia stă mult mai bine decât alte ţări în privinţa cazurilor de infecţie cu virusul SARS-CoV-2. 

Acesta a luat decizia închiderii graniţei cu China în luna februarie, iar din martie nu mai au voie să intre în ţară cetăţenii străini, decizie valabilă până la data de 1 mai. De asemenea, şcolile de pe tot teritoriul Rusiei sunt închise şi se are în vedere punerea în carantină a anumitor oraşe unde sunt înregistrate multe cazuri de infecţie.

Cetăţenii confirmaţi cu COVID-19 sunt internaţi în spitalul Kommunarka din Moscova, dar directorul acestui spital, Denis Protsenko, a declarat pentru BBC că în prezent niciunul dintre pacienţi nu este în stare critică şi nu a fost necesară ventilarea mecanică a acestora, deşi pe site-ul worldmeters.info se menţionează că există 8 pacienţi în stare critică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân