De ce să porți șosete când dormi?

Recent, câțiva medici au vorbit pe TikTok despre motivul pentru care este bine să dormi cu șosete în picioare, explicațiile lor devenind virale.
  • Publicat:
De ce să porți șosete când dormi?
Recent, câțiva medici au vorbit pe TikTok despre motivul pentru csre este bine să dormi cu șosete în picioare, explicațiile lor devenind virale.

Fiecare dintre noi are un mod specific de a se pregăti de somn. Unii preferă să poarte cele mai confortabile pijamale, alții preferă să doarmă doar în lenjerie întimă sau pur și simplu să nu poarte haine deloc. Recent, câțiva medici au vorbit pe TikTok despre motivul pentru care este bine să dormi cu șosete în picioare, explicațiile lor devenind virale.

Cel mai probabil, persoanele care obișnuiesc să doarmă cu șosete în picioare s-au lovit de întrebarea celor din jur ”Dar cum reușești? Cum să faci asta?”. Se pare că acest obicei te ajută să adormi mai repede, deoarece șosetele îți țin picioarele calde, iar vasele de sânge se dilată și oferă o stare de relaxare organismului. Astfel, creierul înțelege că este timpul să dormi, mai ales că temperatura corpului se reglează în urma vasodilatației.

De ce adormi mai repede dacă porți șosete?

Experții confirmă că purtatul șosetelor în pat crește circulația sângelui către picioare, iar ca rezultat organismul ajunge la o temperatură normală. Ritmul circadian ajută la reglarea anumitor funcții ale corpului, inclusiv temperatura internă care este setată de mediul înconjurător. Așadar, purtatul șosetelor în timp ce dormi este un obicei încurajator, mai ales persoanelor care au probleme cu somnul.

Mai mult, există câteva cercetări care sprijină această idee. Un studiu din 1999 publicat în jurnalul Nature arată că gradele de dilatare ale vaselor de sânge aflate în mâini și picioare, care cresc pierderea căldurii pentru că vorbim de extremități, este un predictor psihologic pentru a adormi rapid, ceea ce înseamnă că persoanele care au mâinile și picioarele calde adorm mai repede comparativ cu cele ale căror extremități sunt reci.

Un alt studiu din 2006 sugerează că adulții tineri care poartă șosete în pat, pe lângă lipsa problemelor de somn, adorm mai repede spre deosebire de cei ce nu poartă deloc. În urma unui alt studiu publicat în 2018 s-a analizat impactul purtării șosetelor în timpul somnului, iar cercetătorii au descoperit că cei care s-au pus la somn cu șosete în picioare au adormit în medie cu 7.5 minute mai rapid și au dormit cu 32 de minute mai mult comparativ cu cei care nu purtau șosete.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân