De ce nu e bine să faci asta imediat cum te trezești? Cum îți poate afecta un gest atât de mărunt sănătatea?

Imediat cum te trezești, întinzi mâna după telefonul tău? Probabil că asta fac cei mai mulți oameni de pe planetă. Și totuși, de ce acest gest aparent nevinovat îți poate afecta atât de mult sănătatea?
  • Publicat:
De ce nu e bine să faci asta imediat cum te trezești? Cum îți poate afecta un gest atât de mărunt sănătatea?
Envato

Imediat cum te trezești, întinzi mâna după telefonul tău? Probabil nu ești singurul, odată cu tine milioane de oameni de pe întreaga planetă fac același lucru imediat cum se trezesc: întind mâna după telefonul lor. Și totuși, de ce acest gest aparent nevinovat îți poate afecta atât de mult sănătatea?

Momentul când te trezești dimineața este unul foarte important pentru creierul tău, poate mai important decât ți-ai putea imagina.

În primul rând pentru că, atunci când te trezești, creierul tău trece de la undele cerebrale delta, care apar în stările de somn profund, la undele cerebrale theta, care apar în stările de veghe, chiar atunci când se face trecerea de la somn la trezire. Am putea să îi mai spunem momentul când visezi cu ochii deschiși.

Când te-ai trezit complet, mecanismele creierului încep să producă unde alfa, dar în continuare într-o stare relaxată. Acum creierul nu procesează prea multe informații.

Dacă imediat cum ai deschis ochii, iei telefonul în mână, practic îți conectezi creierul la lumea online/digitală cu complexitatea ei, și astfel forțezi creierul să sară, în ritm alert, peste etapele menționate mai sus și să ajungă direct în stadiul delta, de trezire și alertă. Aici nivelul de stres este cel mai ridicat.

Apoi, faza undelor cerebrale theta ajută și pregătește creierul pentru etape importante de-a lungul zilei;  învățare, mecanismele memoriei, rezolvarea problemelor. O întrerupere a acestor unde îți poate afecta performanța de-a lungul întregii zile.

De ce nu este bine să îți verifici telefonul imediat cum te-ai trezit?

„În timpul stării theta, în creier există un flux liber fără cenzură sau vinovăție”, notează Scientific American.

Tocmai de aceea starea theta este un moment ideal pentru a-ți accesa subconștientul.

În momentul în care începi să verifici telefonul, îți distragi creierul de la astfel de fluxuri, devenind pregătit să răspundă la factorii de stres. Chiar și dacă doar verifici mail-ul de la job.

Julie Morgenstern, autoarea cărții Never Check Email In the Morning, recomandă să te ții departe de toate acele solicitări, memento-uri, posibile surprise din mediul online pentru măcar o oră:

„Există foarte puține lucruri care nu pot „aștepta un minimum de 59 de minute.”

Dintr-o altă perspectivă, acest obicei care ne marchează viața de câțiva ani buni încoace, ne privează de expunerea la lumina naturală.

„Chiar dacă mărești nivelul luminozității telefonului, tot nu este suficient cât să declanșeze cortizolul care să te ajute să atingi starea de alertă și de concentrare necesare de-a lungul întregii zile. Mai mult, acest gest are efect pe termen lung, lumina artificială nu îți optimizează somnul din timpul nopții care va veni”, susține Andrew Huberman, profesor în neuroștiință la Standford University, într-unul dintre podcast-urile sale.

Ce trebuie să faci imediat cum te trezești?

Așadar, pentru că acum știi ce nu trebuie să faci imediat cum te trezești de dimineață, ca să îți fie mai ușor, înlocuiește obiceiul nociv cu unul sănătos: dă-te jos din pat, fără să iei telefonul, și ieși afară.

Dacă este o zi senină și soarele este jos pe cer, într-un „unghi solar scăzut”, atunci înseamnă că ai ieșit afară exact în cel mai recomandat moment.

În acest interval de timp, când soarele este încă jos, poți să te uiți direct către el. Când soarele ajunge ceva mai sus pe cer și, implicit, devine mai strălucitor, cel mai bine ar fi să nu te uiți direct către el – poate fi dureros pentru ochi.

Ca să beneficiezi de lumina soarelui dimineața deevreme, te uiți direct către soare, iar dacă este prea strălucitor, te poți uita înspre el, dar nu direct către el. Ori de câte ori simți nevoia să clipești, fă-o cu încredere.

Ori de câte ori te dor ochii atunci când te uiți la o sursă de lumină, fie ea naturală, fie artificială, este recomandat să nu mai privești către sursa de lumină respectivă.

Dacă să porți ochelari de vedere sau lentile de contact de corecție este perfect în regulă pentru această expunere matinală, ochelarii de soare sunt de evitat. Mai mult, ochelarii de vedere chiar te pot ajuta pentru că focalizează lumina pe retina ta neurală și înspre celulele ganglionare intrinsec fotosensibile la melanopsină (proteină produsă în retina ochiului).

Dacă ochelarii tăi au protecție UV, de asemenea este ok ,având în vedere că razele soarelui sunt suficient de strălucitoare cât să declanșeze mecanismele necesare la nivel neuronal și prin acest tip de protecție.

Când trebuie să ieși afară?

Este recomandat să ieși afară în primele 5 – 15 minute de când te-ai trezit (oricum nu mai târziu de prima oră de când te-ai dat jos din pat).

Consecințe vitale

Așa cum menționam deja, expunerea la lumină naturală, cât mai devreme dimineața, este cel mai puternic stimul în ceea ce privește starea de alertă de care ai nevoie de-a lungul zilei, cu un la fel de mare impact asupra somnului de la finalul zilei.

Luminile artificiale nu înlocuiesc nici pe departe lumina naturală a soarelui și nu pot avea același impact pozitiv asupra organismului. Însă, aceleași lumini artificiale (din casă și cele produse de telefon) sunt suficient de puternice încât să îți perturbe somnul dacă ești înconjurat de ele mai ales târziu în noapte.

Există acest paradox în ceea ce privește biologia ochilor și a creierului care presupune că dimineața devreme ai nevoie de foarte multă lumină, de expunere la foarte mulți fotoni, la o cantitate mare de energie solară (pe care luminile artificiale nu le pot substitui), în timp ce seara chiar și cea mai redusă expunere la luminile artificiale pot să îți dea peste cap ritmul circadian.

Dacă te trezești dimineața înainte de răsărit, aprinde cât mai multe lumini artificiale în casă, apoi, odată ce soarele a răsărit, mergi afară.

Dacă este înnorat, și nu poți vedea soarele, nu trebuie să renunți la a ieși afară pentru că, mai ales în zilele înnorate vrei ca ochiii tăi să capteze cât mai multă energie și cât mai mulți fotoni.

Expunere pe zi recomandată:

Într-o zi senină: minimum 5 minute;

Într-o zi înnorată: minimum 10 minute;

Într-o zi ploioasă, cu condiții meteorologice intense: între 20 și 30 minute.

Nu încerca să te expui la lumina naturală prin intermediari precum fereastra casei tale, sau geamul mașinii – nu vei avea parte de același efect pozitiv ca în cazul expunerii directe.

Citește și: Mănânci cu ochii la televizor sau telefon ori computer? Riști să te îngrași!

Sursă: @hubermanlab

scientificamerican.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân