De ce ni se face pielea de găină?

  • Publicat:
  • Actualizat:
De ce ni se face pielea de găină?

Imaginează-ți următoarele situații: într-o dimineață extrem de rece, frigul te forțează să te îmbraci gros, pentru că, efectiv simți cum și se face pielea de găină de la disconfortul termic. Mai târziu, te așezi să vezi un film de groază, doar pentru ca un moment de spaimă să îți ridice firele de păr pe brațe. Deși senzațiile au fost declanșate de experiențe diferite, anatomic, ele sunt aceleași. Și acesta este fenomenul ciudat cunoscut sub numele de piele de găină. Iată tot ce trebuie să știi despre aceasta:

Ce este pielea de găină?

Din punct de vedere medical, furnicăturile se numesc „cutis anserine” sau „piloerecție”. Primul înseamnă literalmente piele (cutis) de gâscă (anser) și se inspiră din aspectul pielii crude de pui după ce sunt smulse penele.

Cel de-al doilea termen medical provine de la piloerectori, mușchii netezi responsabili pentru răspunsul fizic. Ei se contractă, trăgând părul de pe corp care, de obicei stă într-un unghi diferit, pentru a fi drept, ceea ce creează o umflătură vizibilă la locul unui folicul de păr. Când se întâmplă acest lucru, implica toți foliculii de păr într-o zonă a corpului, de aceea apare aspectul de piele de găină.

De ce apare pielea de găină?

Pe scurt, pielea de găină este declanșată de diverși stimuli, inclusiv temperaturi scăzute și emoții precum frica, surpriza sau alte sentimente intense. Și fiind o funcție a sistemului nervos simpatic, are loc involuntar.

Dar de ce este declanșată pielea de găină în primul rând? Aici lucrurile devin interesante. Se crede că aceasta reprezintă o reacție evolutivă rămasă de la animalele străvechi. Când mamiferele sălbatice sufereau de frig, pielea de găină făcea ca părul lor să se ridice și să asigure o zonă care izola termic pielea, pentru un plus de căldură. Aceasta mai era și este în continuare la unele animale (la pisică, spre exemplu) un răspuns la frică, reacția prin care acestea își ridică blana pentru a părea mai mari ca în realitate.

Într-un studiu pe șoareci, cercetătorii au descoperit că pot stimula și creșterea părului pentru a oferi căldură pe termen lung. Oamenii nu au suficient păr pentru ca fenomenul să fie benefic pentru protejarea împotriva vremii reci, totuși fenomenul persistă.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân