Testul apei de la robinet. Cum știi că apa este bună de băut: 4 indicii

Folosindu-ne de cele trei simțuri – văz, miros, gust – putem afla dacă apa de la robinet este sigură pentru consum. Află cum!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Apa de la robinet nu este tocmai cea mai „gustoasă”. Gustul și mirosul de clor, culoarea ciudată a apei de la robinet, țevile vechi și pline de rugină, toate ne îndepărtează de această sursă de apă potabilă. Și totuși, mulți oameni continuă să bea apă de la robinet. Folosindu-ne de cele trei simțuri – văz, miros, gust – putem afla dacă apa de la robinet este sigură pentru consum.

Iată 4 metode prin care îți dai seama că apa de la robinet nu este potabilă.

Ce culoare are apa?

În mod normal, apa este incoloră, dar, în realitate, „paleta” de culori variază de la gri, maro, portocaliu, galben și cine știe ce alte nuanțe, în funcție de vechimea țevilor.

Ca să verifici dacă apa de la robinet este bună de băut, pornește mai întâi robinetul și lasă apa să curgă 1-2 minute. Umple un pahar cu apă și ține-l în lumină.

Dacă apa este în continuare gălbuie, maronie, atunci e clar că există o problemă cu țevile, care sunt cel mai probabil ruginite. Sau este posibil ca rezervorul de apă din infrastructura de alimentare cu apă potabilă să fie compromis.

Cert e că n-ar trebui să bei apa de la robinet dacă nu este incoloră.

Apa este tulbure?

Din nou, evită să o bei. Dacă mai sesizezi și ceva particule negre, s-ar putea ca țevile prin care curge apa să se dezintegreze. Și nu vrei să bei apă cu microparticule de plastic, rugină sau cine știe ce alte substanțe chimice.

Ce miros are apa?

Dacă miroase a clor, apa e bună de băut, înseamnă că procesul de clorinare își face treaba. De ce este folosit clorul pentru tratarea apei? Pentru că are rolul de a preveni proliferarea microorganismelor în apa potabilă.

Dar dacă nu-ți place mirosul pătrunzător de clor, poți achiziționa un filtru care te scapă de problemă.

În schimb, dacă apa are un miros de stătut sau de nămol, pământiu, mai bine eviți să o bei.

Mirosul de ouă stricate denotă faptul că în apă există multe bacterii. Lasă deoparte paharul dacă nu vrei să te pricopsești cu o toxiinfecție.

Ce gust are apa?

Dacă apa are un gust metalic, înseamnă că pH-ul este foarte scăzut și că există depozite prea mari de minerale, cel mai probabil ca urmare a țevilor ruginite.

În cazul în care apa are un miros de clor, teoretic este sigură pentru consum. Dar, din nou, apa nu ar trebui să aibă nici miros, nici gust ciudat. Așa că ar fi o idee bună să investești în filtre de carbon pentru a consuma apă cu gust proaspăt.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân