Colostru – un miracol pentru imunitate

Tot ce trebuie sa stii despre Colostrul uman si despre beneficiile colostrului bovin.
  • Publicat:
Colostru - un miracol pentru imunitate

 

Colostrul este laptele matern din primele 48 de ore după naştere. Este un lichid magic care conţine anticorpi, vitamine şi minerale, precum şi alţi nutrienţi în proporţii şi combinaţii unice.

Colostrul – proprietăţi şi beneficii

Colostrul este primul lapte de mamă care apare în ultimele zile de sarcină şi în primele după naşterea bebeluşului. Are o formulă magică, bogată în proteine, vitamine, carbohidraţi, cu continut scăzut de grăsimi (pe care bebeluşul le-ar digera greu), minerale şi imunoglobuline. Acestea din urmă sunt anticorpi ce trec prin sânge de la mamă la copil şi oferă imunitate pasivă (ce protejează bebeluşul de o serie întreagă de boli virale sau bacteriene, dar şi membranele mucoaselor gâtului, plămânilor şi intestinelor lui).

Efectele lui sunt extraordinare: are aproape 30 de ingrediente care aparţin exclusiv laptelui matern, este eficient împotriva oboselii, astmului, anemiei, diabetului, răcelii, asigură o bună dezvoltare a sistemului digestiv, combate eventualele alergii.

Colostrul uman vs colostrul bovin

Dar ce faci când puiul tău nu a beneficiat de colostru imediat după naştere?

Atunci când l-am născut pe Mihai, băiatul meu cel mic, ştiam ce importanţă are colostrul. Fiind născut prematur, el nu a putut beneficia de calităţile lui curative extraordinare. Şi atunci am început să caut înlocuitori. Am aflat astfel că şi colostrul bovin are proprietăţi similare.

Nutraceuticele biologice de tipul colostrului bovin reprezintă o resursă terapeutică importantă. Utilitatea lor ca element de profilaxie şi tratament adjuvant rezidă în acţiunea antiinfecţioasă cu spectru larg, însă capacitatea de mediere a răspunsului imun al pacientului se dovedeşte cu atât mai valoroasă.
Posibilitatea îmbunătăţirii parametrilor imunologici prin imunoterapia orală cu colostru bovin, dar şi beneficiile terapeutice suplimentare oferite de acesta (susţine procesele reparatorii şi de reechilibrare metabolică) îl recomandă atât în prevenţie, cât şi ca terapie de susţinere în faza acută şi post-infectios
, mi-a mărturisit doamna doctor Ana Costea, director al Centrului de Consultanţă Naturopată Secom. Tot dânsa mi-a povestit despre nenumăratele beneficii ale colostrului bovin care poate fi oferit copiilor sau adulţilor, ca supliment alimentar..

În ciuda diferenţelor existente între specia bovina şi cea umană, din punct de vedere al compoziţiei colostrului şi al fiziologiei transferului de imunitate dintre mamă şi “puiul” ei, colostrul bovin este o resursă terapeutică valoroasă în sprijinirea sistemului imunitar, dar şi în profilaxia şi terapia afecţiunilor infecţioase. Mai mult, acesta are rol în patologia infecţioasă digestivă, dar şi în cea a afecţiunilor respiratorii.

Din punct de vedere al principiilor active, colostrul bovin este o sursă importantă de imunoglobuline (G, A, M), lactoferină, oligosaccharide şi PRP (polipeptide bogate în prolină).
Aceste substanţe joacă un rol crucial în dezvoltarea sistemului imunitar. Proprietăţile imunotropice ale colostrumului (şi ale substanţelor din componenţa lui) îl recomandă ca un ajutor important în prevenirea anumitor boli:

1.    Lactoferina are rol antibacterial, antifungic, antiviral, antiparazitar şi antitumoral. Protejează epiteliul intestinal, ajută la o creştere sănătoasă a oaselor şi accelerează recuperarea sistemului imunitar. Fiind o glicoproteină cu capacitate sporită de legare a fierului, lactoferina a fost studiată pentru proprietăţile sale antiinfecţioase deosebite, dar şi pentru rolul pe care îl are în modularea răspunsului imun şi a inflamaţiei.
Literatura medicală consemnează  şi efectul de reechilibrare a metabolismului fierului în organism, dovedindu-se astfel un preparat anti-anemic valoros.

2.    S-a descoperit recent că o peptidă din compoziţie (PRP, Proline-Rich Peptyde) are rolul de a îmbunătăţi activităţile zilnice ale bolnavilor de Alzheimer. Mai mult, acestea reprezintă o resursă terapeutică versatilă, prin rolul imunomodulator. Ele dovedesc atât capacitatea de a intensifica răspunsului imun la infecţii, cât şi o importantă acţiune de ponderare a acestuia în alergii şi în bolile autoimune.

3.    Caseina încetineşte creştera tumorilor şi ameliorează simptomele de colici la bebeluşi.

4.    Alpha lactalbumina are proprietăţi antivirale, antitumorale şi anti-stress.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”