Ce se întâmplă în corpul unui astmatic care fumează?

La declanșarea astmului sunt implicați factori genetici și  factori de mediu. Cu controlul factorilor de mediu și medicație, boala se ține sub control.
  • Publicat:
Ce se întâmplă în corpul unui astmatic care fumează?
Ai astm și fumezi? Iată ce se întâmplă în corpul tău! Explică dr. Laura Panait, foto Shutterstock

”Astmul poate să apară dacă sunt prezenți unul sau mai mulți factori de risc: istoric familial de astm, infecții respiratorii, expunerea la: alergeni(mucegai, polen, etc), acarieni-teren atopic, substanțe toxice, poluare, aer rece, obezitatea, stresul, emoțiile puternice” explică dr. Laura Panait, medic de familie cu competențe în ultrasonografie generalizată.

Aceștia sunt câțiva din factorii cei mai frecvent întâlniți în declanșarea astmului bronșic. Însă fumatul și expunerea la fumul de țigară încă din copilărie pun sare pe rană la pacienții cu teren sensibil în zona aparatului respirator. Am aflat ce se produce în corpul unui astmatic când fumează.

 

CSÎD: De câte tipuri este astmul?

Dr. Laura Panait: Astmul alergic – este întâlnit la persoanele cu teren atopic (alergii). Alergiile pot fi atât la factorii de mediu (ex. polen), cât și alimentare, medicamentoase (ex. aspirina).

  • Astmul copilăriei – apare de cele mai multe ori înainte de vârsta de 5 ani.
  • Astmul ocupațional – este o formă de astm întâlnită la persoanele care lucrează în mediul toxic

Din ce cauze se produc crizele de astm la pacienții cu această boală

CSÎD: De ce apare astmul la adulți?

Dr. Laura Panait: În primul rând vreau să menționez că astmul bronșic nu este o boală episodică. Există o inflamație permanentă a căilor respiratorii. În momentul în care intervine factorul declanșator (polen, acarieni, păr de animale, infecții respiratorii, anumite alimente, substanțe toxice, substanțe iritante, factori psihoemoționali, etc) se declanșează contracția musculaturii care înconjoară căile respiratorii rezultând bronhoconstricția care se traduce prin criza de astm. Pacienții cu diferite forme de alergie au risc crescut de a face astm. De asemenea, copiii acestor persoane au șanse ridicate de a dezvolta această afecțiune.

Ești astmatic și fumezi?

CSÎD: Fumatul ce efecte are în corpul unui astmatic?

Dr. Laura Panait: Fumul de țigară scade activitatea cililior de la nivelul căilor respiratorii. Aceștia „fac curat”, înlătură ce nu trebuie să fie în arborele respirator. De asemenea, fumul de țigară crește producția de mucus și nu în ultimul rând, substanțele toxice determină inflamația căilor respiratorii ca mecanism de apărare. La un pacient asmatic, toate acestea se suprapun pe inflamația deja existentă.

Dr. Laura Panait, foto arhivă
Dr. Laura Panait, medic de familie cu competente în ultrasonografia generalizată, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân