Ce este laptele de pește și cât de benefic e pentru sănătate? Iată cum îl poți prepara

Descoperă secretele oferite de laptele de pește și beneficiile sale!
  • Publicat:

Un nou produs alimentar stârnește curiozitate: laptele de pește. Acesta nu este lapte propriu-zis, ci o pulbere proteică obținută din pește. În Indonezia este văzut ca o variantă bună în contextul deficitului de lapte de vacă.

În căutarea unor soluții inovatoare pentru a combate deficitul de lapte de vacă, Indonezia explorează o alternativă neobișnuită: laptele de pește. Potrivit unui articol din Times of India, această idee ar putea revoluționa programele de prânz școlar din țară și ar putea genera o industrie de 4,5 miliarde de dolari.

Ce este laptele de pește?

Laptele de pește nu este de fapt lapte în sensul tradițional. Termenul se referă la icrele albe și lăptoase găsite în anumite specii de pești, în special când sunt proaspete și încă nedezvoltate. Aceste icre sunt bogate în proteine și acizi grași omega-3, similare cu alte părți ale peștelui.

În orașul indonezian Indramayu, pescarii locali aduc zilnic pește proaspăt la o fabrică unde este dezosificat și măcinat într-o pudră fină, albă și plină de proteine. Conform Times of India, acest lapte de mare este apoi transportat la o altă unitate unde i se adaugă arome de căpșuni sau ciocolată.

Beneficii pentru sănătate

Icrele de pește sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali. Acizii grași omega-3 sunt importanți pentru funcția cognitivă și dezvoltarea creierului, pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și reducerea riscului de boli de inimă, oferă o cantitate bună de proteine pentru construirea și repararea mușchilor.

Cum se prepară laptele de pește?

  1. Alegeți pește proaspăt cu icre intacte vizibile.
  2. Îndepărtați cu grijă sacii cu icre și clătiți-i ușor cu apă rece.
  3. Icrele pot fi consumate crude, ușor gătite sau folosite ca înlocuitor pentru caviar în anumite rețete.

Controverse și opinii

Deși ideea este inovatoare, există și voci critice. Unii experți în nutriție sunt sceptici din cauza procesării ulterioare și adăugării de zahăr și îndulcitori artificiali. Times of India citează Jakarta Post, care a numit laptele de pește „mai degrabă o distragere politică decât o intervenție nutrițională semnificativă”.

Cu toate acestea, unii consumatori au reacții pozitive. O tânără de 23 de ani pe nume Rosaedah a declarat că este „delicios!” după ce a băut de trei ori această băutură.

Ministrul Sănătății din Indonezia, Budi Gunadi Sadikin, consideră că există și alte opțiuni pentru a gestiona deficitul de bovine. Conform Times of India, el a declarat: „Putem crește vaci … Sau putem importa laptele din Australia. Sau putem cumpăra o companie australiană de vaci sau de lapte. Există multe, multe, multe opțiuni de făcut înainte să mulgem peștii”.

Foto: arhivă

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Marincel - Redactor
După ce am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, am debutat ca redactor la publicația Spynews, unde am dobândit și cunoștințe de social media. De-a lungul timpului am scris pentru diferite site-uri de presă, iar acum fac parte din echipa ...
citește mai mult