Motivul pentru care îți curge nasul atunci când mănânci mâncare picantă are legătură cu modul în care corpul tău reacționează la capsaicina, substanța chimică care dă picanteria alimentelor (precum ardeiul iute).
Capsaicina, substanța activă din ardeiul iute, interacționează cu receptorii de durere din mucoasele tale. Acești receptori, care sunt sensibili la temperaturi extreme și stimuli iritanți, sunt denumiți receptori TRPV1. Când capsaicina intră în contact cu acești receptori, creierul percepe senzația ca pe o iritație sau chiar o arsură, ceea ce te face să simți că mâncarea este „picantă”.
„De fapt, capsaicina din ardei iute nu provoacă de fapt leziuni tisulare, dar declanșează receptorii nervoși care detectează în mod normal căldura, iar nasul tău este păcălit să producă mucus suplimentar pentru a-ți proteja sinusurile”, spune Luis Villazon, profesor de știință și tehnologie, pentru BBC Science Focus.
Răspunsul organismului la această iritație include, printre altele:
Stimularea glandelor mucoase
Capsaicina irită și glandele din cavitatea nazală, care produc mucus pentru a proteja căile respiratorii de substanțele iritante. Aceasta duce la secretarea mai multor secreții nazale, ceea ce poate provoca un nas care curge.
Creșterea fluxului sanguin
Capsaicina poate provoca dilatarea vaselor de sânge din nas și sinusuri, ceea ce face ca țesuturile din acele zone să devină mai permeabile și să producă mai mult mucus.
Reflexul de protecție
Mucoasele din nas și gură sunt sensibile la orice substanță iritantă, iar corpul reacționează încercând să protejeze căile respiratorii. În această încercare de a elimina iritantul, nasul tău începe să producă mai mult mucus pentru a „spăla” capsaicina și a o îndepărta.
Sinusuri
În unele cazuri, în timpul consumului de mâncare picantă, presiunea din sinusuri crește, iar acesta poate duce la un curgere nazală mai abundentă. Dacă ai deja un nivel ridicat de inflamație în sinusuri sau alergii, consumul de mâncare picantă poate agrava simptomele.
De obicei, un nas care curge din cauza mâncării picante este un fenomen temporar și se oprește după ce efectul capsaicinei dispare și mucoasele tale se calmează. De asemenea, după ce te obișnuiești cu picanteria, reacțiile pot deveni mai puțin intense.
Alături de nasul care curge, consumul de mâncare picantă poate provoca și alte simptome, cum ar fi:
Aceste reacții fac parte din răspunsul natural al organismului la stimulii iritanți și nu sunt dăunătoare. Totuși, pentru unii oameni, mâncarea prea picantă poate duce și la discomfort gastrointestinal sau arsuri, mai ales dacă sunt sensibili la capsaicină.
În concluzie, nasul care curge când mănânci picant este o reacție normală și temporară a corpului la iritația provocată de capsaicina, care stimulează glandele mucoase și provoacă producția de mucus pentru a proteja căile respiratorii.
Sursă foto: Shutterstock.