Ce este Boreout, sindromul plictiselii acute. Cum ne afectează fizic și psihic

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce este Boreout, sindromul plictiselii acute. Cum ne afectează fizic și psihic
Sursa foto: shutterstock

Sindromul boreout este opusul sindromului burnout și îi afectează pe cei care nu simt că sunt solicitați suficient la locul de muncă și astfel devin plictisiți și dezinteresați. Atenţie, însă, plictiseala ne poate îmbolnăvi, avertizează specialiștii.

Boreout: ce este, cum ne afectează pe termen lung

Spre deosebire de burnout, care denotă senzaţie de epuizare cauzată de muncă în exces şi stres, boreout presupune lipsa unei activităţi şi instalarea unei lipse de interes pentru orice domeniu.

Cauzele pot fi multiple, de la lipsa provocărilor în activitate și până la mediul de lucru nepotrivit sau alegerea unei profesii nepotrivite.

Cum e definit sindromul boreout, al plictiselii acute la muncă, de către specialiști? Ei bine, termenul de ‘boreout’ provine de la ‘boredom’ (engl. plictiseală) și reprezintă o epuizare mentală pe fond de plictis, rutină sau repetitivitate la locul de muncă.

Vii la birou, bei câteva cafele, dai scrooll pe telefon și calculator, mai schimbi două vorbe cu colegii și „aștepți să se facă ora de plecare”. Cam așa se traduce sindromul boreout.

Fenomenul nu este deloc de ignorat sau de luat în derâdere, mai cu seama cu cât el reprezintă un tabu social.

Plictiseala ne poate îmbolnăvi

Chiar dacă ai tinde să crezi că, să te plictisești la locul de muncă, poate fi ok, ei bine, medicii spun că acest sindrom poate fi la fel de toxic pentru creier, dar și cu influențe negative în ceea ce privește sănătatea fizică.

Cercetările arată că persoanele plictisite tind să fie mai puţin satisfăcute de locul lor de muncă şi prezintă chiar şi un risc mai crescut de a face infarct sau depresie.

Mai mult, persoanele plictisite tind să fie mai puțin preocupate de sănătatea lor, nu fac mișcare, consumă alimente grase, prăjeli, dulciuri, fumează și fac abuz de alcool pentru suplini lipsa unei activități. Iar acest obiceiuri nocive, desigur, duc inevitabil la apariția multor probleme de sănătate.

Cum poate fi prevenit și tratat sindromul boreout?

O discuție cu superiorii

Dacă observi că superiorii nu văd situația în care te afli, ia în considerare o discuție cu aceștia. Ai nevoie de un mediu care să te motiveze, să te solicite și nu unul care te îmbolnăvească.

Realizarea unei liste de obiective

Pregătirea unei liste de obiective pe termen scurt și lung poate fi un real folos. Nu uita că perseverența și efortul merg întotdeauna mână în mână cu rezultatele.

Apelează și la activități de destindere

Viața de la muncă trebuie să se separe de cea privată, cu toții avem nevoie și de bucurie. Astfel, la sfârșitul zilei e indicat să ne deconectam și să ne desfășurăm activitățile care ne plac și ne motivează: ieșiri cu prietenii, sport, citit, etc.

Citește și: Semne burnout – cum îți dai seama că ești „prăjit”. 10 indicii ale epuizării

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân