Casnicia ii apara pe barbati de bolile grave

Casnicia ii apara pe barbati de bolile grave
  • Publicat:
Casnicia ii apara pe barbati de bolile grave
Casnicia ii apara pe barbati de bolile grave

Glumele pe seama casatoriilor ce ridica tensiunea arteriala partenerilor nu au nici un temei! Cel putin, nu in ceea ce-i priveste pe barbati carora, plimbarile lungi pe alei, mana-n mana cu partenera, precum si sprijinul pe care il primesc din partea acesteia, le fac bine la sanatate pentru ca scad cu 10,34% riscul de afectiuni grave.

Ce legatura este intre casnicie si sanatate? Oamenii de stiinta de la Universitatea Arizona, Statele Unite, au gasit raspunsul. Ei au strans un grup de 1,715 voluntari, barbati cu varstele cuprinse intre 57 si 85 de ani si au purces in a le masura nivelul de proteina C-reactiva din sange. Aceasta este o substanta produsa de ficat, ca reactie la procesele inflamatorii, iar cercetari anterioare o pusesera in legatura directa cu bolile de inima, depresia si chiar atacul cerebral.

Casnicia, mai benefica decat renuntarea la fumat!

Dupa ce au analizat datele obtinute, oamenii de stiinta au observat ca barbatii insurati au un nivel mai scazut al proteinei in organism comparativ cu ceilalti, ceea ce i-a determinat sa fie cat se poate de transanti: o casnicie lunga scade cu 10,34% riscul de aparitie a unora dintre cele mai grave afectiuni si este mult mai eficienta in mentinerea starii de sanatate chiar si decat renuntarea la fumat.

Acelasi indicator, proteina C-reactiva, nu determina schimbari dramatice in cazul femeilor, cele casatorite, cat si cele necasatorite avand niveluri aproximativ similare.

Concluziile cercetatorilor americani au fost confirmate de colegii irlandezi de la Universitatea Ulster. Acestia sustin ideea conform careia efectele casniciei, precum si ale legaturilor sociale trainice, sunt benefice asupra sanatatii: “barbatii nu primesc acelasi sprijin din partea prietenilor, ca si cel din partea sotiilor, iata de ce casnicia este asa de importanta”.

Citeste si:
Ghidul tinerilor casatoriti

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”