Cariile dentare: cauze şi prevenţie

Aparent banale, cariile dentare pot duce la infecţii, pot provoca dureri şi chiar afecta dintele în totalitate.
  • Publicat:
Cariile dentare: cauze şi prevenţie

Cine nu are nici o carie, să ridice mâna sus. Felicitări! Cine are una sau mai multe carii, să sune chiar acum la medical stomatolog. Deşi aparent nevinovate – cariile dentare – pot aduce un real disconfort atunci când, lăsate netratate, ajung să provoace durere, boli,  infecţii şi uneori chiar pierderea dinţilor afectaţi. Dr Mihaela Dan, specialist ortodont, explică cum se pot preveni cariile dentare.

Părţile dinţilor care sunt cel mai vulnerabile la cariile dentare sunt acele zone în care placa dentară se poate acumula foarte uşor: carii, fisuri pe dinţi şi zonele dintre dinţi şi linia gingiilor.

Cariile dentare – cauze

“Caria dentară apare prin demineralizarea smalţului (pierderea calciului). În prima etapă aceasta se manifestă printr-o pată albă cretoasă care apoi evoluează spre crearea unor cavităţi ce progresează încet-încet până la dentină şi apoi la nerv. Caria va începe în stratul exterior al dintelui (smalţ) şi, pe măsură ce devine tot mai adâncă, cavitatea va pătrunde în stratul interior moale al dintelui (dentină). De obicei, până în momentul în care caria ajunge la dentină vor putea fi observate şi primele semne şi simptome ale cavităţii, caz în care ar trebui deja luate primele măsuri de tratare a problemei”, explică doctor Mihaela Dan, ortodont.
Cariile sunt cauzate de o combinaţie de factori, inclusiv bacteriile şi acizii din gură, gustările frecvente, băuturile dulci şi acidulate, la care se adaugă, desigur, şi o igienă dentară necorespunzătoare.

Cariile dentare – contactul prelungit al dinţilor cu acizi

Acizii scot calciul din smalţul dentar făcându-l friabil şi poros şi pot apărea în mai multe situaţii.
“O alimentaţie bogată în carbohidraţi va favoriza înmulţirea bacteriilor, care apoi îi va descompune în acizi, acelaşi efect dăunător fiind întâlnit şi la contactul prelungit al dinţilor cu murăturile în oţet (acid acetic) şi cu oricare alte alimente acre (acizii au gust acru)”, explică specialistul ortodont. “Consumul de băuturi acidulate – atât prin conţinutul de zahăr, cât şi prin conţinutul de acizi (carbonic, citric etc) este un alt obicei care favorizează apariţia cariilor. Dacă nu putem renunta la toate acestea, este recomandat ca ele să fie consumate puţin câte puţin, înghiţitură cu înghiţitură, pentru a nu menţine dinţii într-o baie constantă de acizi, care va duce la o explozie de carii”, a completat dr. Dan.
Alte cauze mai puţin întâlnite care pot favoriza apariţia cariilor sunt refluxul gastro-esofagian, prin care conţinutul gastric ajunge în cavitatea bucală, dar şi vărsăturile, întâlnite în special la gravide în primele luni de sarcină şi, mai rar, la tinerele ce suferă de tulburări de alimentaţie (bulimie).

Vizita la stomalolog de 2 ori pe an este obligatorie

Cariile dentare – igiena dentară incorectă sau deficitară

În strânsă corelaţie cu prima cauză, igiena necorespunzătoare permite plăcii bacteriene să se acumuleze. Bacteriile vor degrada resturile alimentare în acizi care vor demineraliza constant smalţul dentar.
“Este foarte important să ne periem dinţii de cel puţin 2 ori pe zi, mai ales seară, pentru a nu permite înmulţirea bacteriilor ce se vor hrăni cu resturile alimentare rămase în gură. Folosirea aţei dentare zilnic este esenţială, deoarece periuţa nu poate pătrunde între dinţi pentru îndepărtarea plăcii bacteriene şi, în acest fel, apar cariile interdentare”, atenţionează doctor Mihaela Dan, ortodont.

Cariile dentare – calitatea scăzută a smalţului dentar

Copilul poate moşteni un smalţ de mai slabă calitate de la unul dintre părinţi sau acesta poate fi afectat de alimentaţia şi bolile mamei din timpul sarcinii, deoarece dinţii de lapte încep să se formeze încă din viaţa intrauterină. De asemenea, îmbolnăvirile frecvente în copilărie şi carenţele alimentare mari ar putea afecta smalţul dinţilor permanenţi.

Cariile dentare – înghesuirile dentare

Înghesuirile dentare nu permit pătrunderea periuţei dentare şi a aţei dentare pentru curăţarea dinţilor şi astfel apar cariile. Tratamentul ortodontic cu aparat dentar mobil în copilărie sau fix la adolescent sau adulţi devine o necesitate şi nu doar un moft estetic, pentru a preveni complicaţiile cariei care pot ajunge până la abcese, infecţii orale şi pierderea dintelui.
“Dinţii înghesuiţi favorizează apariţia unor zone în care se poate acumula cu uşurinţă placa dentară. Muşcătura incorectă la rândul ei poate provoca erodarea rapidă a smalţului pe anumiţi dinţi, lăsând dentina expusă atacurilor acizilor. Ortodonţia este o măsură bună de prevenire a cariilor, deoarece dinţii perfect aliniaţi şi o muşcătură corectă, alături de o bună igienă orală, scad considerabil şansele de a dezvolta carii dentare de-a lungul vieţii”, explică specialistul ortodont.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian