Care este legătura dintre psoriazis și hainele pe care le porți? (P)

  • Publicat:
Care este legătura dintre psoriazis și hainele pe care le porți? (P)

Psoriazis sau afecțiunea care nu se poate trata, dar se poate ține sub control, are simptome ce pot fi influențate de hainele pe care le porți. Urmează sfaturile de mai jos pentru a ameliora durerea și iritațiile provocate de psoriazis.

Aproximativ 5% dintre români suferă de psoriazis, media la nivel local fiind  mai mare față de cea europeană, estimată la 3%, potrivit datelor Societății Române de Dermatologie. Declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, psoriazisul poate afecta calitatea vieții din cauza stigmatizării persoanelor ce suferă de această afecțiune.

Pacienții cu psoriazis prezintă pete proeminente, roșii, la nivelul cărora pielea se descuamează, delimitate de tegumentul normal printr-o margine clară, scrie în Agenda medicală Merck, Ediția a II-a.

Leziunile pot fi de dimensiuni mici sau se pot întinde pe zone mai extinse, se pot atenua sau accentua periodic, uneori apar chiar și sângerări.

Legătura dintre psoriazis și hainele pe care le porți

Felul în care te îmbraci poate intensifica sau ține în frâu simptomele psoriazisului. Din cauza pielii uscate și crăpate, materialele hainelor se pot „agăța” de scuamele rănilor, un motiv în plus să acorzi mai multă atenție acestui aspect.

Fă alegeri înțelepte când vine vorba de garderobă, astfel încât să poți ține sub control neplăcerile provocate de psoriazis. Câteva idei simple de urmat:

  1. Poartă haine lejere. Hainele prea strâmte pot înrăutăți simptomele psoriazisului. De cele mai multe ori, zonele afectate de psoriazis sunt coatele, genunchii, spatele și pliurile pielii. Hainele lejere previn frecarea și, implicit, agravarea leziunilor.
  2. Alege detergenți fără parfum. Detergenții de rufe conțin adesea coloranți și parfum cu efect iritant, mai ales în cazul persoanelor cu psoriazis. Denumirea „parfum” din lista de ingrediente poate acoperi o duzină de alte substanțe de sinteză foarte dure și cu efecte nedorite pentru piele. Particulele de detergent rămân adesea în haine și intră în contact cu pielea. Klar este o marcă germană de detergenți care a creat gama EcoSensitive, special pentru persoanele cu pielea foarte sensibilă, susceptibilă la iritații, eczeme sau psoriazis.
  3. Alege hainele din bumbac. Evită lâna și fibrele sintetice. Materialele din plastic rețin căldura, lucru ce conduce la înrăutățirea leziunilor. Lâna are o textură iritantă pentru piele. Hainele fine din bumbac sau in sunt mai delicate cu pielea și permit acesteia să respire. Dacă totuși vrei să porți haine din țesături sintetice sau mixte, alege măcar primul strat de haine, cel care intră în contact direct cu pielea, să fie din bumbac sau mătase.
  4. Culorile deschise „ascund” scuamele. Dacă mergi pe culori deschise, nu îți mai faci griji din cauza cojițelor, acestea fiind mascate. Este același principiu ca în cazul mătreței, care este mult mai vizibilă pe haine închise la culoare.
  5. Acoperă o suprafață cât mai mare de piele. Dacă vremea permite, folosește eșarfe, bluze cu mânecă lungă, haine ce acoperă în întregime picioarele. Eviți astfel privirile curioase și situațiile neconfortabile. Totuși nu exagera cu prea multe haine, deoarece retenția de căldură intensifică iritațiile. Nu uita că un tratament prescris de medicul specialist te va ajuta în timp să scapi de urmele vizibile și vei obține libertatea de-a apărea în public chiar și în costum de baie.
  6. Menține pielea hidratată. Pielea uscată și descuamată cauzată de psoriazis trebuie îngrijită cu o cremă sau unguent fără parfum, cu efect de calmare. Băile cu sare Praid ajută la calmarea mâncărimilor și a senzațiilor neplăcute cauzate de psoriazis.

Poți urma trendurile în vestimentație și să ții cont în același timp de recomandările enumerate – totul ține de imaginația ta și de dorința de-a păstra un echilibru între look și nevoile de îngrijire a pielii sensibile.

În magazinul online eubio.ro găsești o gamă bogată de produse de îngrijire a corpului și produse de curățenie fără parfum, cu ingrediente naturale, certificate organic. Acestea previn iritarea și agravarea simptomelor de psoriazis.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”