Canicula – 2 probleme de sănătate pe care le provoacă frecvent

Insolație, arsuri de piele, crampe, oboseală cronică, respirație îngreunată, scăderea ritmului cardiac sau chiar AVC - iată câteva dintre complicațiile caniculei.
  • Publicat:
Canicula - 2  probleme de sănătate pe care le provoacă frecvent
Foto Shutterstock

Vara nu vine doar cu bucurii precum vacanțe, fructe, legume, zile lungi, petreceri, bucuria revederii celor dragi. Temperaturile ridicate au efecte secundare pentru o categorie largă de persoane. Bolnavii cronici au de suferit la propriu atunci când codul roșu de caniculă s-a instalat. Unele decese sunt direct conectate cu afecțiunile ce se cronicizează din cauza caniculei.

Când se declară cod roșu de caniculă? Oficialii anunță cod roșu de caniculă când temperatura depășește 34 de grade Celsius. Pesoanele cu afecțiuni cronice, gravidele, copiii, bătrânii trebuie să evite expunerea directă și îndelungată la soare în zilele caniculare.

Statul la plajă este dăunător pielii pe timp de caniculă

Vacanțele de vară sunt preferatele tuturor iar pentru mulți români plaja și băile de soare sunt ingrediente nelipsite din meniul zilnic. Statul la soare după ora 11.00 poate provoca arsuri de piele, insolații. După ora 17.00 sau chiar 18.00 se recomandă să mergeți din nou la plajă și să respectați instrucțiunile dermatologilor. Iată simptomele arsurilor de piele provocate de razele solare: pielea devine roșie, sensibilă la atingere. Pot apărea chiar bășici. Unele persoane care s-au ars la soare experimentează și dureri de cap și chiar febră. Se recomandă hidratarea cu apă, consultarea unui medic, evitarea expunerii la soare, haine lejere din materiale naturale.

Canicula poate cauza și oboseala extremă – starea de epuizare

Soarele ne încarcă cu energie vitală și ne dă bunădispoziție. Însă atunci când traversăm zile consecutive de caniculă, putem experimenta reversul medaliei – epuizarea. Când ai putea fi epuizat din cauza caniculei? Dacă apar simptome precum transpirația, temepatură scăzută a pielii (mâini, picioare reci). Ritmul cardiac este încetinit. Dureri de cap, moleșeală, amețeli sunt alte simptome că ai putea fi afectat de caniculă. Unii pacienți chiar vomită din cauza caniculei și în acest caz necesită ajutor medical de urgență. Este foarte important dacă s-au instalat simptomele de mai sus să stați într-o cameră răcoroasă și să vă acoperiți cu un cearșaf umed. Din 15 în 15 minute se bea câte puțină apă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân