Cancerul colorectal: cum să reduci riscurile de apariție a bolii

Cancerul colorectal nu face discriminări și poate afecta atât femeile, cât și bărbații. În schimb, poți preveni apariția bolii.
  • Publicat:
Cancerul colorectal: cum să reduci riscurile de apariție a bolii
Foto: shutterstock

Cancerul de colon, care din fericire poate fi prevenit și tratat, se numără printre principalele cauze de deces, motiv pentru care este important ca fiecare dintre noi să înțelegem că screeningul ne ajută nu doar să-l detectăm timpuriu, ci și să prevenim dezvoltarea lui. Iată cinci lucruri pe care le poți faci pentru a preveni această boală.

Nu neglija screeningul colorectal

Screeningul este un salvator de vieți, deoarece detectează prezența cancerului încă din faze incipiente, cât și prezența polipilor care pot deveni canceroși. Acesta ar trebui făcut începând cu vârsta de 50 de ani, atât la femei, cât ș la bărbați. O nouă metodă eficientă pentru a detecta prezența cancerului colorectal a fost prezentată de oamenii de știință italieni în British Journal of Surgery (ediția din decembrie 2012), care presupune un test de respirație care poate ajuta medicii să ofere un diagnostic.

Screeningul trebuie făcut și atunci când nu prezinți simptome

Cancerul colorectal în faze incipiente nu prezintă simptome, iar pacienții se pot simți bine. În general, persoanele diagnosticate cu cancer de colon nu aveau idee că boala era prezentă. Nici polipii de colon nu produc de cele mai multe ori simptome, motiv pentru care screeningul este esențial chiar înainte ca acestea să apară.

Fii conștient de factorii de risc

Persoanele cu factor de risc trebuie să meargă la control înainte de vârsta de 50 de ani. Printre acestea se numără persoanele care:

  • suferă de boala intestinului inflamator
  • au un istoric medical de cancer de colon sau polipi de colon
  • au un istoric în familie de cancer de colon sau polipi de colon
  • suferă de boli ereditare

Renunță la fumat pentru a preveni cancerul colorectal

Renunță la fumat, fă mai multă mișcare și mănâncă mai sănătos. Acestea sunt trei elemente care te pot ține la distanță de cancerul colorectal. Odată ce renunți la fumat vei menține o greutate corporală sănătasă, urmată de o dietă sănătoasă și nutritivă, iar mișcarea cu regularitate va minimiza riscul de dezvoltare a cancerului de colon.

Cancerul colorectal poate afecta pe oricine

Cancerul colorectal nu face discriminări. 1 din 20 de persoane este diagnosticată cu cancer colorectal în timpul vieții și afectează atât femeile, cât și bărbații.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân