Bei cafeaua pe stomacul gol? Cum faci ca acest lucru să fie un obicei sănătos

  • Publicat:
Bei cafeaua pe stomacul gol? Cum faci ca acest lucru să fie un obicei sănătos

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din întreaga lume, iar multe persoane aleg să o consume dimineața, la prima oră.

Alegerea acesteia, însă, poate provoca diverse efecte la nivelul organismului, atât pozitive cât și negative. Iar ele pot fi resimțite mai intens atunci când băutura este consumată pe stomacul gol. Iată ce trebuie să știi despre acest lucru.

Ce se întâmplă dacă bei cafea pe stomacul gol?

Numeroși specialiști sunt de părere că această băutură poate irita stomacul și agrava simptomele tulburărilor gastrointestinale, cum ar fi sindromul de colon iritabil, refluxul gastroesofagian sau ulcerul.

Totodată, însă, specialiștii cred că, prin absența alimentelor din stomac care ar mai putea tăia aciditatea cafelei, aceasta ar putea fi cu atât mai toxică. Cu toate acestea, până în prezent cel puțin, NU s-a concretizat o legătură între consumul de cafea, indiferent dacă pe stomacul gol sau nu, și bolile gastrointestinale.

Citește și: Bei cafeaua pe stomacul gol? Cercetătorii răspund dacă produce sau nu ULCER

Există, în schimb, un procent mic de populație cu o sensibilitate aparte la cofeină, care manifestă în mod frecvent reflux gastroesofagian, stare de greață sau chiar indigestie de la consumul de cafea, iar simptomele par a fi mai serioase atunci când cafeaua este consumată pe stomacul gol.

Un alt aspect intens dezbătut în numeroase studii în această direcție este că, băută pe stomacul gol, cafeaua poate crește nivelul de cortizol în organism, supranumit hormonul stresului. 

De asemenea, un consum excesiv de cafea poate produce anxietate, stări de nervozitate, palpitații sau atacuri de panică, în cele mai grave cazuri. Multe persoane acuză chiar și dureri de cap sau hipertensiune arterială atunci când consumă prea multă cafea.

Ce soluții există pentru diminuarea efectelor adverse?

Dacă vrei să eviți complet efectele negative ale consumului de cafea pe stomacul gol, există alternative. Unele ceaiuri pot oferi beneficii similare cafelei, însă fără efectele negative asociate. De exemplu, ceaiurile preparate din plante precum ginseng pot ajuta la creșterea energiei și a atenției, fără riscuri asociate.

Dacă, însă, preferi să bei cafea, poți opta pentru variante decofeinizate sau băuturi mai slabe, preparate cu lapte și alte ingrediente (frișcă, sirop, etc). De asemenea, cafeaua rece sau varianta mai prăjită, iarăși, poate sprijini metabolismul (cafeaua rece are concentrații mai mici de compuși acizi decât cea fierbinte, timp în care laptele sau frișca pot acționa precum un pansament stomacal și proteja de aciditate).

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân