Băuturile cu efect energizant: ce rol au și ce ingrediente conțin?

Băuturile cu efect energizant sunt în prezent extrem de populare în rândul sportivilor și a persoanelor active fizic sau psihic.
Băuturile cu efect energizant: ce rol au și ce ingrediente conțin?
Foto: shutterstock

Băuturile cu efect energizant sunt în prezent extrem de populare în rândul sportivilor și a persoanelor active fizic sau psihic. Piața acestor băuturi este evaluată în jurul a 26 miliarde de dolari în 2021 și este în continuă creștere. Popularitatea acestor băuturi este dată atât de modul în care sunt marketate, dar și de calitățile organoleptice ale acestor produse. Beneficiile băuturilor energizante sunt date de combinația ingredientelor și de doza acestora în soluția finală. Deși există o gamă variată de producători pentru aceste băuturi, mix-ul de ingrediente și dozarea este foarte asemănătoare între produse.

Efortul fizic presupune creșterea metabolismului bazal al organismului și implicit consumarea accelerată a resurselor lui. Aceste resurse fie sunt produse de către organism, fie trebuie introduse din exterior. Printre aceste resurse se regăsesc carbohidrații, lipidele, proteinele, vitaminele, mineralele și aminoacizii.

Beneficiul principal al acestor băuturi vine din alimentarea organismului cu resursele pierdute în timpul sau după efortul fizic. Metabolismul efortului fizic presupune utilizarea energiei pentru a susține lucrul mecanic executat de către musculatură și pentru a menține restul funcțiilor organismului în parametrii solicitați de efort.

Principial utilizăm carbohidrații (pe primul loc), lipidele și proteinele ca materie primă pentru generarea energiei și vitaminele și mineralele pentru a cataliza și augmenta procesele generatoare de energie. În final, utilizăm aminoacizii pentru a regenera mașinăria suprasolicitată în cursul efortului. Astfel, efectele acestor băuturi depind în mare măsură de ingredientele pe care le conțin. În acest articol vom aminti cele mai frecvente ingrediente găsite în băuturile cu efect energizant.

Ce conțin băuturile cu efect energizant?

Cafeina este cel mai popular ingredient folosit în băuturile cu efect energizant atât datorită numeroaselor studii care au demonstrat efecte acute de creștere a performanțelor fizice și psihice ale subiecților, dar și datorită capacității acesteia de absorbție și biodisponibilitate rapidă în sistemul circulator. Absorbția cafeinei în organism se poate face la nivel nazal, bucal, sublingual, în stomac și în intestinul subțire. Astfel, putem beneficia de efectele cafeinei mai rapid prin prelungirea contactului cu substanța la nivel bucal.

Anduranța aerobică pare să fie forma de efort fizic care beneficiază cel mai bine de efectele cafeinei. În plus, efectele la nivel psihic se traduc prin creșterea atenției și a vigilenței chiar și în condiții de deprivare de somn. Cea mai frecventă temporizare a ingestiei de cafeină se face cu 60 de minute înainte de exercițiul fizic, dar acest lucru depinde de sursa de cafeina (băutură, capsulă, gumă de mestecat etc.) și de toleranța organismului (dată de consumul zilnic și de doză). Dozele de cafeină care indică creșteri ale performanțelor fizice și psihice sunt în jurul a 3-6mg/kg corp. Trebuie avute în vedere și efectele adverse ale consumului excesiv de cafeină atât prin dozarea acută dar și cronică, dar și prin prisma metabolismului acesteia influențat genetic individual (anxietate, tremur, stări de neliniște, tulburări de somn, migrene, problem cardiovasculare etc.).

Carbohidrații sunt pe locul doi ca frecvență pentru această gamă de produse, susținând necesarul caloric din timpul efortului. În funcție de tipul zahărului folosit, băutura se poate adresa ca utilitate înainte (activare), în timpul (energizare și susținere îndelungată) sau după efortul fizic (regenerare rezerve de glicogen). Astfel, în băuturi se găsesc carbohidrații sub diverse forme (glucoză, fructoză, sucroză, maltodextrină, dextroză etc.), având timpi diferiți de absorbție și digestie. În consecință, putem jongla cu aceste informații pentru o utilizare cât mai exactă pentru sportul practicat.

Electroliții sunt substanțe care au o încărcare electrică naturală pozitivă sau negativa când sunt dizolvate în apă. Ei ajută organismul să regleze reacțiile chimice, să mențină echilibrul între fluidele din interiorul și din exteriorul celulelor. Hidratarea corectă a organismului este asigurată de soluția creată de apă și mineralele care sunt dizolvate în ea. Echilibrul fluidelor și al mineralelor este asigurat prin pierderile urinare, pierderile prin transpirație și aportul alimentar și hidric. Exemple de electroliți: Sodiu, potasiu, magneziu, calciu, clor, fosfat și bicarbonat. Dintre aceștia, magneziul intervine cel mai pronunțat în metabolismul energetic.

Vitaminele sunt co-factori esențiali în reacțiile enzimatice care facilitează conversia macronutrienților (carbohidrați, grăsimi și proteine) în ATP, moneda energetică a celulelor. Ele sunt cruciale pentru menținerea eficienței căilor metabolice și asigurarea faptului că organismul poate produce și utiliza energia în mod eficient. Grupul de vitamine B (B1 tiamină, B2 riboflavină, B3 niacină, B5 acidul pantotenic, B6 piridoxină, B7 biotină, B9 acidul folic, B12 cobalamină) sunt cele mai întâlnite în listele de ingrediente ale băuturilor cu efect energizant alături de vitamina C.

Aminoacizii au un rol în producerea de energie, local, în țesutul muscular. În timpul exercițiilor intense sau atunci când depozitele de glicogen ale organismului sunt epuizate, aminoacizii cu lanț ramificat (BCAA), precum leucina, izoleucina și valina, pot fi oxidați în interiorul mușchilor pentru a genera ATP, furnizând o sursă suplimentară de energie. În mod uzual, proteinele și aminoacizii intervin în metabolismul de producere a energiei în circumstanțe speciale (post prelungit, efort fizic în condiții de post, efort de durata foarte lunga). Băuturile energizante care conțin aminoacizi, funcționează cel mai eficient în repararea tisulară post-efort (eforturi intense de scurtă durată) prin biodisponibilitatea imediată a aminoacizilor în sânge.

În concluzie eficiența acestor băuturi depinde în mare măsură de compoziția lor. Carbohidrații furnizează energie imediat disponibilă, electroliții contribuie la menținerea nivelului de hidratare, cafeina îmbunătățește vigilența, aminoacizii ajută la recuperarea musculară, iar vitaminele susțin sănătatea generală. Cu toate acestea, trebuie să se ia în considerare toleranța individuală, necesitățile de hidratare și cerințele dietetice atunci când se introduc băuturile cu efect energizant în regimul unui sportiv sau a unei persoane active fizic sau psihic.

În plus, nu trebuie neglijate potențialele riscuri asociate cu consumul excesiv al acestor băuturi, iar moderarea este cheia pentru a maximiza beneficiile lor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alin Popescu - Medic primar – medicină sportivă
Medic primar – medicina sportiva incepand cu 01.01.2012, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de primariat, in centrul universitar Bucuresti, in sesiunea iunie 2011; Medic specialist medicina sportiva incepand cu 01.01.2007, prin concurs. A sustinut si promovat examenul de specialitate, ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân