Au, inima mea…

Specialisti in medicina, citati de webmd.com, spun ca exista o abundenta de fructe si legume in nenumarate culori, forme si marimi care contin acea doza puternica de fitonutrienti care previn si trateaza distrugerea celulelor cand vine vorba de inima.
Au, inima mea…
Au, inima mea...

O spunem din toate puterile
in cantecele noastre de petrecere, am declarat-o, cu multa
ingrijorare insa, si dupa campania analizelor obligatorii. Care a
aratat ca bolile cardiovasculare afecteaza buna parte din
populatie. Peste 8 milioane de romani sufera de hipertensiune, de
pilda. Doar 3 milioane se si trateaza.

Iar cifrele acestea ne fac fruntasi intr-un clasament al deceselor
provocate de maladii ale inimii. Va spun cu inima deschisa ca e
nevoie doar de putina vointa ca sa schimbam asta. 80% dintre
afectiuni sunt cauzate de factori pe care ii putem controla. Cum ar
fi stres mai putin, cateva tigari nu cateva pachete, o portie de
peste cu legume in loc de mititei, sarmale si caltabos, un pahar
mediu de vin rosu nicidecum o sticla mare de rachiu. Am strans
cateva studii si informatii despre subiect si vi le dau mai departe
din toata
inima
.

Alimentele laudatede specialisti

Specialisti in medicina, citati de webmd.com, spun ca exista o abundenta de
fructe si legume in nenumarate culori, forme si marimi care contin
acea doza puternica de fitonutrienti care previn si trateaza
distrugerea celulelor cand vine vorba de inima.

Eu le insir, voi doar va faceti repede in minte meniul: somon (cu
mult laudatii acizi
Omega-3
), seminte de in (Omega-3 plus fibre plus
fitoestrogeni), ovaz (magneziu, folati, calciu, din nou Omega-3),
fasole rosie, migdale (bonus pe langa cele deja insirate: vitamina
E), alune de padure, vin rosu, ton, tofu, orez brun, lapte de soia,
afine, morcovi, spanac, broccoli, cartofi dulci, sparanghel,
portocale, rosii, papaya, ciocolata neagra, ceaiul.

Le aproba lista si alti cercetatori in urma a 200 de studii facute,
sustin ei, pe milioane de oameni. Concluzia lor suna asa: legumele,
nucile si
dieta mediteraneana
sunt ex-ce-len-te pentru
inima. Multi au inca semne de intrebare in privinta carnii, a
laptelui sau a oualor.

Coenzima Q de nota 10

E greu de pronuntat, dar si beneficiile ei – cel putin cele
demonstrate pana acum – greu de egalat. Pe coezima Q10 -o
sub­stan­ta asemanatoare vitami­ne­lor -o gasim in mod na­tural in
corpul nostru – organismul o creeaza pentru ca este vitala pen­tru
celule. Si este extrem de importanta pentru inima, creier si ficat
– or­gane cu activitate intensa.

Cea mai mare concen­tra­tie de coenzima Q10 este, de altfel, chiar
in cord. E un soi de „caraus” al energiei si devine
in­dis­pen­sabila astfel proceselor din organism. Ei, in mo­mentul
in care cantitatea de coenzima Q10 incepe sa scada din diverse
mo­tive (dieta proasta, anu­mi­te medicamente, boli, in­clu­siv
cele cardio­vas­cu­lare), apar probleme mari, mai ales la
inima.

Iar de zeci de ani cercetatorii fac studii sa afle cum ar putea
ajuta aceasta substanta, luata sub forma de pilule, inima. Si se
pare ca poate: coenzima Q10 este antioxidanta, regleaza presiunea
sangvina, poate fi administrata imediat dupa un atac de cord.

Un alt studiu, facut pe soareci si tesuturi umane, a aratat ca
aceasta coenzima protejeaza inima de imbatranirea provocata de
dusmanul tuturor, stresul. Mai este nevoie de cercetari, spun unii
medicii, insa avantajele par destule. Sfatul meu: stati de vorba cu
doctorul dumneavoastra despre solutiile pentru o inima sanatoasa –
ce regim i-ar prinde bine, daca e cazul de suplimente, cum sa
faceti si cateva miraculoa­se exercitii fizice…

Citeste si
Bitterul suedez: cum si cand sa il
folosesti?

Un vaccin previne cancerul
Un vaccin previne cancerul