Arsuri în piept şi respiraţie grea? Grijă mare, pot ascunde afecţiuni grave!

  • Publicat:
  • Actualizat:
Arsuri în piept şi respiraţie grea? Grijă mare, pot ascunde afecţiuni grave!
Sursa foto: Shutterstock

Arsuri în piept și un gust acru în gură? Uneori te supără şi tusea sau respiri cu dificultate? Aceste simptome sunt specifice bolii de reflux gastroesofagian, o afecţiune ce poate avea mai multe cauze, printre care: fumatul, consumul de alcool, greutatea ponderală excesivă, mesele copioase sau consumul de cafea, citrice ori condimente precum usturoiul sau ceapa.

Însă şi alte afecţiuni se pot manifesta similar, unele dintre ele fiind chiar grave. Prin urmare, nu ignora aceste simptome şi adresează-te medicului pentru un diagnostic corect.

Descoperă mai jos 10 boli care se pot manifesta prin arsuri în piept!

Angina pectorală

Angina este o afecţiune în care inima nu primeşte suficient sânge şi se manifestă similar bolii de reflux gastroesofagian, prin arsuri la nivelul pieptului, care apar în special după masă şi în poziţia culcat. De asemenea, simptomele anginei sunt mai pronunţate după un efort fizic prelungit. Pe lângă arsuri, pacientul poate simţi o presiune pe piept sau o senzaţie de constricţie. Angina este un factor de risc important în apariţia unui infarct, aşa că simptomele descrise mai sus nu trebuie ignorate.

Infarct miocardic

În cazul unui infarct, arsurile în piept sunt însoţite de o durere puternică, apăsătoare ce se poate extinde la nivelul braţelor, spatelui sau maxilarului. Alte simptome ale infarctului sunt lipsa de aer, transpiraţiile reci şi ameţeala. Femeile pot prezenta şi vărsături sau tulburări digestive, precum diareea.

Pietre la vezica biliară

Pietrele la vezica biliară sunt acumulări de colesterol şi bilă, care pot duce la apariţia unor simptome precum durerile abdominale centrale sau pe partea dreaptă, durerile de umeri sau în coaste, dar şi arsurile în piept. Dacă ai astfel de simptome, programează urgent o vizită la medic, pentru a evita apariţia complicaţiilor.

Ulcer gastric

Ulcerul apare din cauza perforării mucoasei stomacale şi poate duce la arsuri în piept sau stomac, care se agravează după ce mănânci alimente grase sau picante. De asemenea, se poate manifesta prin balonare şi durere abdominală persistentă în timpul nopţii.

Hernie hiatală

Atunci când diafragmul, adică muşchiul care separă stomacul de esofag, este slăbit, o parte din stomac poate ieşi în afară, ceea ce permite revărsarea acidului gastric în stomac. Din acest motiv pot apărea arsuri în piept şi gustul acru în gură.

Anxietate

Între creier şi stomac este o strânsă legătură. De exemplu, atunci când eşti foarte stresat sau anxios, ritmul cardiac se poate accelera, ceea ce duce la palpitaţii (bătăi prea rapide ale inimii). De asemenea, în astfel de situaţii nivelul cortizolului, hormonul de stres, creşte şi poate duce la greaţă, arsuri de stomac, în piept, diaree sau, din contră, constipaţie.

Spasm esofagian

O altă afecţiune care se manifestă prin arsuri în piept este spasmul esofagian, caracterizat prin şezarea sau ruperea nervilor care coordonează muşchii esofagieni. Această afecţiune este specifică persoanelor vârstnice şi poate fi însoţită şi de alte manifestări, precum dureri puternice în piept, dificultăţi la înghiţire sau senzaţia de nod în gât.

Inflamaţia esofagului (esofagită)

În cazul în care mucoasa care căptuşeşte esofagul se inflamează, ca urmare, de cele mai multe ori, a bolii de reflux gastroesofagian, pot apărea dificultăţi la înghiţire, dar şi durere în coşul pieptului, senzaţia că ceva s-a înţepenit în cavitatea toracică sau arsuri în piept. Aceste simptome se agravează de obicei în timpul mesei.

Cancer esofagian

Arsurile în piept care persistă pe termen lung pot creşte riscul de cancer de esofag, care se poate manifesta prin scădere în greutate, tuse, răguşeală, durere sau presiune în piept şi dificultăţi la înghiţire.

Inflamaţia pleurei (pleurită)

Pleurita este o afecţiune caracterizată de inflamaţia mucoasei care acoperă plămânii şi poate avea numeroase cauze, precum infecţii virale, fungice, parazitare sau bacteriene, boli autoimune, cancer pulmonar sau boli inflamatorii intestinale. Simptome frecvente ale pleuritei sunt arsurile în piept, care se agravează în timpul strănutului, tusei sau respiraţiei, şi febra înaltă.

Aşadar, dacă te confrunţi frecvent cu arsuri în piept şi nu obişnuieşti să mănânci gras sau picant, ar fi bine să faci o vizită medicului, pentru a afla cauza acestui simptom supărător.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”