Alertă medicală: Focar de tuse convulsivă

  • Publicat:
Alertă medicală: Focar de tuse convulsivă
Focar de tuse convulsivă în America

Oficialii din domeniul sănătății din comitatul Suffolk din statul New York îi atenționează pe cetățeni cu privire la creșterea numărului de cazuri de infecție bacteriană respiratorie numită pertussis, cunoscută și sub numele de tuse convulsivă, relatează ABC News.

În comitatul Suffolk, 108 cazuri de pertussis au fost raportate sau suspectate în anul 2023. O sută dintre aceste cazuri au fost raportate începând cu data de 28 noiembrie 2023, a precizat pentru ABC News un purtător de cuvânt al Departamentului de Servicii de Sănătate din acest comitat.

Oficialii susțin că până în prezent nu au fost înregistrate spitalizări și că acest focar a fost întâlnit mai ales în rândul copiilor vaccinați și în rândul părinților acestora, conform unui comunicat de presă.

„Recenta creștere a numărului de cazuri de pertussis din New York este un semnal de alarmă pentru departamentele de sănătate din întreaga țară, care trebuie să sporească eforturile de monitorizare și vaccinare”, a spus pentru ABC News dr. John Brownstein, epidemiolog la Spitalul de Copii din Boston.

Pe întreg teritoriul SUA, cazurile de pertussis din 2023 au fost de peste două ori mai multe decât în anul 2022, dar sunt în continuare semnificativ mai puține decât în anii de dinaintea pandemiei, conform datelor furnizate de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Nu este neobișnuit ca focarele de pertussis să afecteze persoanele vaccinate, dar atunci când se întâmplă acest lucru, infecțiile sunt de obicei mai ușoare, conform CDC. Oficialii din domeniul sănătății susțin că vaccinarea este în continuare cea mai bună formă de protecție și prevenire posibilă.

Acesta este un memento cu privire la pericolul constant al bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare și la faptul că este necesar ca comunitățile să fie vigilente în ceea ce privește protejarea celor mai vulnerabile categorii de persoane, în special a sugarilor și a persoanelor cu imunitate compromisă„, a spus Brownstein.

În comitatul Suffolk, 64 de cazuri de pertussis au fost raportate în anul 2019, conform Departamentului de Servicii de Sănătate – cazurile actuale fiind aproape duble, notează abcnews.go.

La fel ca multe alte infecții respiratorii, cu excepția COVID-19, cazurile de tuse convulsivă au fost mult mai puține în intervalul 2020-2022 în comitatul Suffolk și în SUA. Experții spun că acest lucru este posibil datorită măsurilor luate în timpul pandemiei, cum ar fi purtarea măștilor de protecție. Măsurile reducând răspândirea acestei boli respiratorii.

CDC a transmis că 5.436 de cazuri de pertussis au fost raportate în SUA în 2023, iar în 2022 au fost 2.388 de cazuri. De asemenea, au fost raportate în jur de 15.000 și 18.000 de cazuri în 2018 și, respectiv, 2019.

Ce ar trebui să știe părinții

Tusea convulsivă, care este cauzată de bacteria Bortadella pertussis, este o boală care poate fi prevenită prin vaccinare. Aceasta poate fi tratată cu antibiotice și debutează cu unele simptome similare răcelii, precum congestia nazală și febră, însă durata tusei poate dura de la săptămâni până la luni, conform CDC.

De regulă, o persoană este considerată contagioasă timp de aproximativ două săptămâni după ce a început să tușească. CDC spune, de asemenea, că bebelușii pot face cea mai severă formă a bolii pertussis și pot să nu prezinte tusea caracteristică, dar se pot chinui să respire, pot să se învinețească sau chiar să nu mai respire.

Părinții ar trebui să fie conștienți de faptul că înmulțirea cazurilor de tuse convulsivă, care afectează cu precădere copiii, scoate în evidență importanța vaccinării la timp, inclusiv a rapelurilor DTaP și Tdap, în conformitate cu calendarul recomandat„, a spus Brownstein.
Sursa foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Salată cu ciuperci și Mușchi File și paste cu Jambon de Curcan