Ai fost diagnosticat cu steatoză hepatică (ficat gras)? Iată la ce trebuie să renunți

  • Publicat:
Ai fost diagnosticat cu steatoză hepatică (ficat gras)? Iată la ce trebuie să renunți

Ficatul gras, sau așa cum este cunoscut în termeni medicali, steatoza hepatică, este o afecțiune care descrie acumularea anormală de grăsimi în interiorul ficatului. Cauzele principale ale ficatului gras variază și boala nu apare doar la persoanele care consumă regulat cantități mai mari de alcool.

De fapt, boala ficatului gras non-alcoolic afectează persoanele care consumă alcool în mod rezonabil. Deși cauzele nu pot fi identificate cu precizie, boala este adesea legată de obezitate, rezistența la insulină, niveluri ridicate de zahăr și trigliceride în sânge. Din fericire, ficatul gras este reversibil. Pentru a reduce cantitatea de grăsimi din ficat, trebuie să începi prin a-ți revizui stilul de viață și preferințele alimentare.

Iată la ce trebuie să renunți pentru a scăpa de ficatul gras:

Băuturile alcoolice

După cum am menționat deja, alcoolul este considerat a fi o cauză majoră a acumulării anormale de grăsimi în ficat. Consumul excesiv inhibă capacitatea ficatului de a descompune eficient grăsimile, provocând astfel o acumulare necontrolată. Acetaldehidele aflate în alcool deteriorează celulele hepatice, provocând inflamații. Acest lucru slăbește funcția ficatului și duce la un metabolism lent al grăsimilor, conducând în cele din urmă la o acumulare nedorită a acestora. Ficatul gras se dezvoltă atunci când organismul nu poate metaboliza suficient de rapid grăsimile, astfel încât începe să le depoziteze în celulele hepatice.

Zahărul

Deși nu este pe deplin clar dacă o dietă bogată în grăsimi și zahăr duce direct la apariția ficatului gras, ambele par a contribui și, prin urmare, ar trebui evitate pe cât posibil. Deci, stai departe de consumul de alimente cu zahăr adăugat, cum ar fi fursecuri, bomboane, băuturi răcoritoare și sucuri de fructe. Nivelurile ridicate de zahăr în sânge contribuie la o acumulare crescută de grăsimi în ficat. Cele două molecule de zahăr, fructoza și glucoza, sunt metabolizate diferit: glucoza poate fi procesată de fiecare celulă din corp, dar fructoza, pe de altă parte, poate fi metabolizată doar de ficat. Un pic nu îți va dăuna, deoarece ficatul o transformă în glicogen, dar excesul de fructoză se va transforma în grăsime, pe care nu e de dorit să o ai în ficat.

Carbohidrații

Pentru a ajuta la repararea ficatului gras, ar trebui să eviți consumul de alimente care conțin făină albă foarte procesată. Ne referim la orez, pâine albă, paste, cartofi și multe altele. Reducerea aportului de carbohidrați poate ajuta la reducerea acumulării de grăsimi în ficat, în special pentru persoanele supraponderale sau obeze. O dietă cu conținut scăzut de carbohidrați are multe beneficii pentru sănătate, deoarece pe lângă îmbunătățirea metabolismului grăsimilor din ficat poate îmbunătăți, de asemenea, sindromul metabolic și afecțiunile cardiovasculare.

Alimentele prăjite

Toată lumea știe că alimentele prăjite sunt bogate în grăsimi și calorii, iar când vine vorba de ficatul gras, renunțarea la alimentele prăjite înseamnă, de fapt,  o schimbare de stil de viață. Renunți complet la vechile obiceiuri alimentare nesănătoase, ceea ce ar putea face minuni pentru sănătatea ta, deci, va contribui și la rezolvarea problemei ficatului gras.

Sarea

Consumul excesiv de alimente sărate poate provoca retenție de apă. Conform studiilor, nivelurile ridicate de sare din dietă ar putea duce la deformarea celulelor hepatice, provocând moartea acestora și rate mai scăzute de diviziune celulară, ceea ce ar putea afecta grav funcțiile ficatului.

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân