Afecţiuni ale gurii – Bacteriile, pericolul care pândeşte la orice pas!

Când ne gândim la microbi, avem grijă să ne spălăm pe mâini, dar şi legumele şi fructele pe care le consumăm. Uităm însă un lucru foarte important: igiena orală.
  • Publicat:
Afecţiuni ale gurii - Bacteriile, pericolul care pândeşte la orice pas!

Când ne gândim la microbi, avem grijă să ne spălăm pe mâini, dar şi legumele şi fructele pe care le consumăm. Uităm însă un lucru foarte important: igiena orală.

Ştim deja cu toţii că românii sunt deficitari la acest aspect.

Însă oare nu şi-ar schimba complet atitudinea dacă ar şti de pericolul pe care îl ascunde jungla din gura lor?

Medicul stomatolog Ionuţ Leahu ne spune care sunt cel mai frecvent întâlnite afecţiuni ale cavităţii orale şi cum putem preveni apariţia acestora. 

Îngrijit nu eşti, iată ce-o să păţeşti!

De la culoarea şi textura buzelor şi a limbii, până la mirosul respiraţiei, gura noastră vorbeşte despre ceea ce se întâmplă în organism. Deci să nu te mai miri când doctorul va spune ”Gura mare şi scoate limba!”.

Bacteriile atrag, în primul rând, carii dentare şi gingivite. Aici sunt incluse o gamă variată de probleme, de la infecţii, la inflamaţii şi dureri. În cazul de faţă, doar prevenţia te scapă de neplăceri.

O altă problemă, la fel de întâlnită, este respiraţia urât mirositoare sau halena. Halena apare, în general, din cauza unor probleme gastrice sau a unei igiene orale necorespunzătoare. Respiraţia neplăcută este cauzată de compuşii volatili ai sulfului, care sunt produşi prin descompunerea resturilor alimentare de pe suprafaţa dinţilor şi a limbii. Totodată, halena poate apărea şi din cauza sinuzitelor, amigdalitelor sau inflamaţiilor în gât, afecţiunilor faringelui, stomacului sau intestinelor.

Igiena neadecvată dezvoltă şi aftele bucale, numite ”leziuni ulcerative”. Acestea apar, cel mai frecvent pe limbă, pe interiorul obrajilor şi a buzelor. Aftele nu sunt contagioase, dar netratate, pot deveni dureroase.

Prevenţia te scapă şi de stomatita dureroasă, a cărei efect este ”inflamarea membranei mucoase ce căptuşeşte suprafaţa internă a gurii”, adaugă dr. Leahu. În episoadele active, persoanele se alimentează greu sau chiar evită să mănânce. De la caz la caz, stomatita poate fi însoţită şi de hipersalivaţie, de înroşirea generală a gurii, iritabilitate şi respiraţie urât mirositoare.

Candidoza orală este o altă problemă cauzată de o igienă precară. Se manifestă prin ”plăci albicioase pe limbă, dureri în gură, până la alterarea gustului” şi, în lipsa unui consult de specialitate, poate fi confundată cu leukoplakia. Dr. Leahu spune că leukoplakia ”se manifestă prin apariţia de zone albicioase în interiorul cavităţii bucale, ce nu dispar”. Această afecţiune este întâlnită la  persoanele care fumează ţigări fără filtru.
Atenţie la modificarea gustului, a mărimii sau a aspectului limbii. Limba este acoperită de papile gustative care cresc în permanenţă, ”ceea ce le face mai vulnerabile în faţa bacteriilor şi a infecţiilor cu ciuperci”, adaugă dr. Ionuţ Leahu.

Orice modificare de gust, aspect, culoare sau mărime indică necesitatea unei vizite la medicul dentist. Adesea, aceste probleme îşi pot găsi rezolvarea rapid şi ieftin, prin tratamente sau intervenţii protetice.

Să nu uităm că există şi cazuri în care neatenţia sau ignoranţa poate schimba destine. Aici vorbim despre cancerul oral. Dr. Ionuţ Leahu, manager al Dr. Leahu – Clinici Dentare  a înţeles necesitatea ca pacienţii săi să afle, încă din fază incipentă, dacă prezintă sau nu risc de cancer oral.
În doar două minute, printr-o consultaţie de rutină, aparatul Vel-scope îţi spune dacă eşti în pericol. El funcţionează în baza ”unei lumini speciale care, în zonele afectate, va prezenta o altă culoare, ce indică prezenţa unei leziuni în cavitatea bucală”, afirmă Dr. Ionuţ Leahu, medic dentist, competenţă Implantologie Orală.    
Aparatul depistează din fază incipientă infecţiile virale şi bacteriene, precum ”papiloamele scuamoase (responsabile de apariţia cancerului), tumori ale glandei salivare, prezenţa cancerului şi a pre-cancerului şi a oricăror alte anomalii ale mucoasei orale”, spune dr. Leahu.  

În cazul în care se constată anomalii orale, medicul dentist va trimite pacientul mai departe, pentru o biopsie de ţesut: ”Anomalie înseamnă când în loc de verde, ţesut sănătos, apare negru. Nici atunci nu trebuie să ne alarmăm pentru că poate fi o simplă inflamaţie, însă testul trebuie refăcut după 2 săptămâni”, completează Dr. Ionuţ Leahu. 

În plus, testarea va fi completată şi de un consult pentru că ”aparatul nu spune neapărat că ai cancer. Însă dacă leziunea detectată indică o problemă, medicul stomatolog va trimite pacientul către un consult de specialitate de patologie orală”, afirmă dr. Leahu. Depistat la timp, cancerul oral poate fi tratat mai uşor, prin metode mai puţin invazive sau traumatizante, iar reuşita va fi mai mare.

Dacă nu vrei să treci prin toate aceste probleme, dr. Ionuţ Leahu recomandă ”să îţi periezi dinţii de cel puţin două ori pe zi, minim două minute, iar seara, după periaj, nu mai avem voie să mâncăm, fumăm sau să consumăm băuturi alcoolice sau sucuri”.

Igiena zilnică te ţine departe de microbi

Spaţiile dintre dinţi, gingii, cerul gurii, limbă sau sub limbă, sunt invadate de aceste mici vieţuitoare care duc o viaţă extrem de activă. La fel ca oamenii, unele dintre ele sunt paşnice, utile, altele însă, neţinute sub control, devin extrem de agresive şi dăunătoare.
În salivă sunt nu mai puţin de 600 de specii de bacterii şi 500 de microorganisme rămase neidentificate. Asta nu este neapărat un lucru rău, dat fiind că în cavitatea orală se găsesc şi bacterii ”bune”, cu rol bine determinat în procesul de digestie.  De aceea, ”igiena este una dintre cele mai importante responsabilităţi ale pacientului şi, în acelaşi timp, una din principalele cauze de apariţie a cariilor, afecţiunilor gingivale, celor parodontale, până la pierderea dinţilor”, completează dr. Ionuţ Leahu, medic dentist, competenţă Implantologie Orală.

Dacă vrem ca aceste bacterii să nu ne afecteze sănătatea, trebuie să urmăm îndeaproape trei paşi zilnici. Primul, şi cel mai important, este periajul dentar, prin care eliminăm depozitele de mâncare rămase între dinţi şi masăm gingiile. Dacă vrei rezultatele vizibile, învaţă periajul  corect, ”cu periuţa la 45 grade, jumătate pe dinte, jumătate pe gingie, cu mişcări de sus în jos, repetate de 4-5 ori pe fiecare grup de dinţi”.

Periajul nu este suficient, ci trebuie completat şi de folosirea unei ape de gură. Atât în supermarketuri, cât şi în farmaciile din România, vei găsi ape de gură cu sau fără alcool şi cosmetice (care doar maschează respiraţia neplăcută). Apa de gură are avantajul că se ”strecoară” în locurile unde periuţa de dinţi nu poate ajunge, prevenind astfel apariţia cariilor, protejând cavitatea bucală şi reîmprospătând respiraţia.

Ritualul nu trebuie să se încheie aici. Aţa dentară şi duşul bucal te ajută să elimini placa bacteriană şi resturile alimentare din ”spaţiul interdentar sau dintre lucrările protetice, evitând astfel apariţia de căriuţe interdentare, afecţiuni gingivale şi parodontale”, ne spune dr. Ionuţ Leahu.

Dacă persistă senzaţia de limbă “încărcată” şi gust sălciu, trebuie să ai în vedere o îmbunătăţire a igienei orale. Aceşti trei paşi pe care îi poţi face acasă, nu trebuie să te ţină departe de medicul dentist.
De cele mai multe ori, în spatele acestor simptome pot sta şi afecţiuni interne, de natură digestivă, care ”amplificate de lipsa sau de o igienă orală precară, pot conduce chiar la apariţia cancerului oral”, atenţionează dr. Ionuţ Leahu, medic dentist, competenţă Implantologie Orală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”